Kadonnut isä löytyi – Seija sai tasapainon elämäänsä

Jaa artikkeli
Tunteet olivat pinnassa, kun Seija Toukonen tapasi isänsä ensimmäisen kerran. © Kari Hautala/Otavamedia
Isä katosi Seija Toukosen elämästä, kun tämä oli parivuotias, ja jätti valtavan kaipuun. Seija löysi isänsä muutama vuosi sitten. Lue pari vuotta sitten ilmestyneestä jutusta, mitä draamaa isän tapaamiseen sisältyi. Sen jälkeen saat kuulla, vieläkö isä on Seijan elämässä.

Missä Amy on?

Seija Toukonen, 44, seisoo italialaisen Praton kaupungin asemalaiturilla ja odottaa siskoaan Amy Franchia. Amy on tulossa hakemaan Seijaa viedäkseen hänet tapaamaan heidän yhteistä isäänsä Richard Harveya, 75. Isä on varta vasten tullut kotisaareltaan Maltalta Italiassa asuvan Amy-tyttärensä luo tähän tapaamiseen.

Amyn piti olla noutamassa meitä jo puoli tuntia sitten, mutta häntä ei vain näy. Amy ei myöskään vastaa puhelimeen. Seija alkaa olla epätoivoinen, sillä hän on odottanut isänsä kohtaamista kovasti.

Seija löysi isänsä Kadonneen jäljillä -ohjelman kautta vuosi sitten. Samalla Seija sai tietää, että hänellä on myös sisarpuolet Amy, 39 ja Claire, 30.

Varsinkin Amy oli avulias jo silloin. Tätä toista kohtaamista ei olisi järjestynyt ilman hänen apuaan.

Silti koko tapaamisen toteutuminen on ollut epävarmaa. Seijan ilmaantuminen isänsä elämään ei ole ollut helppoa varsinkaan isän vaimolle Josefina Harveylle.

Nyt tilaisuus on kuitenkin järjestynyt. Ehkä. Miksi Amy on kadonnut?

Äkkitoipuminen

Lopulta Amy soittaa. Ilmenee, että me olemme väärällä juna-asemalla. Hän itse oli unohtanut puhelimen kotiin, jonne juuri palasi ihmeissään, kun Seijaa ei löytynyt.

Seija on Amyn soitosta niin huojentunut, että hänen olonsa paranee taksissa, joka vie meidät Richard-isän luo.

Seija ei ole nimittäin juuri nukkunut edellisenä yönä, koska on sairastanut vatsatautia. Seijan tytär Jonna Lohi, 19, oli myös tulossa tapaamaan ensimmäistä kertaa Richard-isoisäänsä, mutta joutui jäämään huonovointisena hotelliin. Seija otti tapaamiseen mukaansa Jonnan 8 kuukautta vanhan Jeemi-vauvan.

Kuin uudestisyntynyt

Vuosien ajan isän etsiminen tuntui Seijasta elämän tärkeimmältä asialta. Kun isä sitten löytyi, se muutti Seijaa itseään enemmän kuin hän oli etukäteen osannut kuvitella.

”Isän löytyminen teki minusta ehjän ja kokonaisen. Olin aina kaivannut epämääräisesti isää, ja kun lopulta tapasin hänet, se oli kuin uudestisyntymä. Minulla ei ole koskaan ollut näin hyvä ja tasapainoinen olo, kuin hänen tapaamisensa jälkeen on ollut.”

Se on näkynyt muun muassa niin, että epämääräinen kaipuu ja kyvyttömyys tuntea olevansa missään kotonaan, katosivat.

Kun Seija kesällä muutti Forssasta Turkuun, hän tunsi ensimmäistä kertaa jonkin paikan kodikseen.

”Isän tapaaminen on vaikuttanut myös itsetuntooni. Olen jatkuvasti rinta rottingilla: minun silmilleni ei hypitä, koska minulla on isä! Kun löysin isän, löysin myös itseni.”

Nyt Richard-isä kurkistaa huolestuneen näköisenä kerrostalon ikkunasta, kun taksimme pysäköi Amyn kotitalon eteen. Hän tunnistaa Seijan ja ilme kirkastuu. Hetkessä isä ja Amy ovat alhaalla vastaanottamassa Seijaa, ja seuraavassa hetkessä Seija on isän halauksessa.

Muiden puheet

Seija sai alkunsa Gibraltarilla.

29-vuotias Richard Harvey oli töissä Gibraltarilla, kun Sirpa Toukonen tuli ystävättärensä kanssa sinne lomailemaan. Pari tapasi ja rakastui niin vahvasti, että Sirpa jäi sille tielleen. Pian hän huomasi odottavansa lasta. Vasta silloin Sirpa sai tietää, että Richard oli naimisissa vaikka asui erillään vaimostaan. Avioero oli vireillä, ja rakastavaisten seurustelu jatkui.

Kun Sirpa tuli Suomeen synnyttämään, Richard seurasi mukana. Richard oli Suomessa Seijan ristiäisiin asti, sitten työt kutsuivat. Richardin työnantaja oli kansainvälinen rakennusalan konsulttiyritys, joka siirsi hänet töihin Afrikkaan, Ghanaan.

Sirpa ei katsonut voivansa muuttaa sinne vauvan kanssa. Pari piti yhteyttä välimatkasta huolimatta ja heti kun pystyi, Richard yritti tulla tapaamaan Sirpaa ja Seija-vauvaa Suomeen.
Sirpa ei kuitenkaan enää ottanut Richardia vastaan.

”Ihmiset sanoivat äidille, että unohda Richard. Äiti ei kuunnellut sydäntään vaan heitä ja katkaisi välit isään.”

Näin isä hävisi Seijan elämästä. Kun Seija aikuisena yritti jäljittää isää Punaisen Ristin ja seurakuntien avulla, isästä ei löytynyt jälkeäkään.

Seija ei silti ole ollut vihainen äidilleen.
”En voi ajatella, että tapahtunut olisi ollut äidin syy. Elämä meni niissä olosuhteissa sillä tavalla. Ja äiti on nyt myöhemmin katunut sitä, että ei antanut isälle mahdollisuutta olla minun isäni.”

Kaksi kaipaa

Silti Seija ei osannut kuvitellakaan, että myös isä oli kaivannut häntä. Richard kertoi Kadonneen jäljillä -ohjelmassa, että oli ajatellut Seijaa joka ikinen päivä.

Hänellä oli valokuva vauvaikäisestä Seijasta työpaikkansa seinällä. Kuva tuhoutui, kun rakennus vuosia sitten paloi maan tasalle.

”Olen kuvitellut, minkälaiselta tyttö missäkin iässä mahtoi näyttää ja mistä mahtoi pitää”, isä sanoi tuolloin.

Richard sai kuusi vuotta sitten lievän aivohalvauksen, joka vaikuttaa hänen muistiinsa. Sen lisäksi hänellä on sydän- ja kuulo-ongelmia. Terveysvaivoista huolimatta hän tunnisti heti Seijan tyttärekseen.

Isoäiti ja isoisoisä

Nyt Richard istuu Amyn sohvalla ja muistelee vuoden takaista tapaamista naurussa suin.

”Kun näin sinut ensimmäisen kerran, ajattelin, miten tuollainen pikkuinen likka voi olla kenenkään äiti. Sinua pitäisi vähän kastella, että kasvaisit”, hän sanoo 145-senttiselle Seijalle.

Seija purskahtaa nauruun.

”Ja nyt sinusta on tullut tämän blondin isoäiti”, isä sanoo viitaten Seijan sylissä istuvaan Jeemiin.

”Niin. Ja sinusta hänen isoisoisänsä.”

”Olenpa vanha!” isä sanoo.

Isän huumori lämmittää Seijaa, sillä tapaamiseen sisältyy ääneen sanomattomia jännitteitä. Seija on etukäteen jännittänyt sitä, että isän vaimo Josefina on paikalla.

Josefina jättäytyy kuitenkin tahdikkaasti taka-alalle ja antaa Seijan ja Richardin istua vierekkäin.

Diplomatiaa

Tilanne on silti kaikkea muuta kuin rauhallinen. Amyn 2-vuotias poika Matteo hermostuu, kun Jeemille annetaan hänen lelunsa. Jeemi parkuu, kun menettää lelun. Amyn nelikuinen vauva Andrea itkeskelee välillä koliikkikipuja. Amy hoitelee lapsiaan tai ohjeistaa äitiään hoitamaan heitä samalla, kun toimii isänsä puhetukena ja Seijan tulkkina.

Isän on ajoittain vaikea pysyä tilanteen tasalla.

Miltä Richardista tuntuu tavata Seija toisen kerran?

”Onhan tämä aika erityslaatuista. Varsinkin kun aivoni eivät ihan toimi”, isä aloittaa.

”Isä on tapaamisesta tosi onnellinen”, Amy auttaa.

Perhe on aiemmin viestittänyt Seijalle, että tämä on viimeinen kerta, kun hän voi nähdä isäänsä.

”Seuraavasta tapaamisesta on vaikea sanoa mitään. Sitä täytyy miettiä”, Amy sanoo diplomaattisesti.

Isä väistää aiheen ja kiinnittää huomionsa vieressä mekastavaan tyttärenpoikaansa Matteoon.

”Tämä kaveri on varsinainen pikkuriiviö.”

Seija on tuonut perheelle kassillisen tuliaisia.

Kun ne on jaettu, kaikki lähtevät parvekkeelle puhaltamaan Seijan tuomia saippuakuplia. Vain Josefina jää sisälle. Hän kertoo tienneensä Seijan olemassaolosta jo siitä lähtien kun meni naimisiin Richardin kanssa.

”Se asia kuuluu Richardin menneisyyteen ja saisi sinne myös jäädä. Seijan yhteydenotto on ollut vaikea asia, sillä en halua, että mikään järkyttää Richardia. Hänellä on terveysongelmia. Nyt kun he ovat tavanneet, Seija voi jatkaa omaa elämäänsä ja me voimme taas palata normaaliin elämänjärjestykseen.”

Isä, lottovoitto

Seija oivaltaa isän vieressä istuessaan, että tilanteessa ei oikeastaan edes tarvita sanoja. Riittää, että saa olla isän lähellä ja pitää hänestä kiinni.

Tapaaminen jatkuu niitä näitä harvakseltaan jutellessa. Kun kolmatta tuntia on kulunut, lähdemme kuvaajan kanssa pois antaaksemme Seijalle aikaa olla rauhassa isän perheen kanssa.

”Isän vaimon käytös muuttui heti, kun lähditte”, Seija kertoo illalla.

Josefina kaatoi Seijan teen pois, alkoi haukotella merkitsevästi eikä enää päästänyt isää Seijan viereen.

Kun Seija ja Jeemi lähtivät, kaikki tulivat ulos saattamaan.

Amy järjesti isälle ja Seijalle mahdollisuuden sanoa hyvästit kahden kesken lähettämällä äitinsä Matteon kanssa viereiseen puutarhaan. Josefina huuteli sieltä miestään tulemaan heti hänen luokseen.

”Tuota en kuullut”, isä sanoi Seijalle ja iski silmää.

Isä ei meinannut irrottaa otettaan jäähyväishalauksesta. Hän myös sanoi Seijalle, että haluaisi tavata vielä uudelleen.

Vaikka toiveet tapaamisesta eivät toteutuisikaan, Seija on onnellinen tästä kohtaamisesta.

”Isä on hyvä ihminen. On lottovoitto, että löysin hänet.”

Isän suukko tuntuu poskella vielä taksissa, kun isän vilkuttava hahmo katoaa näkyvistä.

Juttu ilmestyi alun perin Seurassa 19/2014

Seijan kuulumiset nyt:

”Toivon vielä tapaavani isän”

Seija, 46, ei ole nähnyt isäänsä Richard Harveyta sen jälkeen, kun kävi tapaamassa tätä Seuran kanssa keväällä 2014.

Seija kyllä lähettää isälle silloin tällöin sähköpostia ja toivoo tämän pystyvän lukemaan ne.

Vastauksia hän ei ole viesteihinsä saanut. Se saattaa olla tätä nykyä isälle mahdotonta, sillä hän sai puolitoista vuotta sitten kolmannen aivoinfarktin. Se on huonontanut hänen muistiaan ja puhekykyään.

Isä on kuitenkin edelleen Seijan mielessä niin vahvasti, että hän vaihtoi vuoden alussa sukunimensä Toukosesta Harveyksi. Prosessi oli mutkaton, sillä Seija kastettiin aikanaan sillä nimellä.

”Harvey-nimessä on silti vielä totuttelemista. Juuri äsken allekirjoitin taloyhtiön kokouspöytäkirjan vahingossa vanhalla nimellä.”

Isän elämästä Seija kuulee siskopuolensa Amyn kautta aina, kun he ovat sähköpostiyhteydessä. Amy välittää Seijalle isän kuulumiset ja isälle Seijan kuulumiset valokuvineen.

”Amyn ansiosta isä on edelleen osa elämääni. Se vaikuttaa suuresti siihen, että olen sisäisesti paljon vahvempi.”

Siskon kriisi

Television Kadonnen jäljillä -ohjelma aiheutti Amynkin elämään kriisin. Seija lähetti noin vuosi sitten ohjelman dvd:nä Amylle, koska tämä toivoi niin.

Ohjelmassa paljastui, että Richard Harveylla on Skotlannissa Seijan ja Amyn välissä syntynyt tytär, Laura.

Amy ei ollut tiennyt asiasta – ja järkyttyi. Isällä oli siis Seijan lisäksi toinenkin suuri salaisuus. Amyn oli vaikea ymmärtää, miksi isä ei ollut itse kertonut heille kummastakaan tyttäristä. Amy ei usko äitinsäkään tietävän Lauran olemassaolosta.

Amy päätti, että hän ei kertoisi isälle tietävänsä Laurasta. Yhdessä Seijan kanssa he päättivät, että isä ja Amyn äiti Josefina eivät saisi nähdä Kadonnen jäljillä -ohjelmaa. Molemmat uskovat, että tieto Lauran löytymisestä järkyttäisi liittoa. Josefinalle jo Seijan ilmaantuminen oli kova paikka.

”Onneksi Amy ei järkytyksestään huolimatta kääntänyt minulle selkäänsä. Hän ymmärsi, että kyse on isän teoista ja valinnoista, eikä niillä ole mitään tekemistä minun kanssani. Amy sanoi, että ei olisi voinut ikinä saada parempaa isosiskoa kuin minä.”

Edes samalle saarelle

Isä on nyt 77-vuotias kolme aivoinfarktia saanut mies. Tämä tosiasia on saanut Seijan päättämään, että ensi kesänä hän menee tapaamaan isäänsä. Siihen ei ehkä ole enää kovin kauan mahdollisuutta.

”En halua pitkittää tapaamista.”

Hän toivoo, että tapaaminen järjestyisi vanhaan tapaan Italiassa Amyn luona.

”En ole vielä puhunut tästä Amyn kanssa, mutta hänellä ei varmasti olisi mitään sitä vastaan. Uskon, että isän vaimo ei kuitenkaan halua tapaamista. Josefina tulee vetoamaan isän huonoon kuntoon ja siihen, että minä olen hänen mielestään vaaraksi isän terveydelle.”

Jos Italian-matka ei onnistu, Seija aikoo matkustaa Maltalle, jossa isä asuu.

Seijalle ei ole annettu isän osoitetta, mutta hän uskoo saavansa sen selville.

”En aio mennä isän ovelle kolkuttamaan. Mutta jos menisin Maltalle, kertoisin isälle olevani tietyssä lähikahvilassa odottamassa, jos hän haluaa tavata.”

Voi olla, että hän ei sittenkään tapaisi isäänsä. Seija on varautunut siihenkin vaihtoehtoon.

”Sekin jo riittäisi, että näen, minkälaisessa ympäristössä isä on viettänyt elämänsä viimeiset 40 vuotta.”

Kävi tapaamisessa niin tai näin, Seija sai sen tärkeimmän, kun isä löytyi.

”Minulla on nyt juuret. Ne pitävät tukevasti maassa, vaikka tuuleekin.”

X