Säveltäjä Kari Tikka selvisi haimasyövästä – Näin elämä purkautui säveliksi Rak­kaus on väkevä kuin kuolema -oopperaa viimeistellen

Kun kapellimestari, säveltäjä Kari Tikka, 74, selvisi haimasyövästä, hän alkoi sydän täynnä kiitollisuutta säveltää Rakkaus on väkevä kuin kuolema -oopperaa. Keväällä sen ensi-ilta siirtyi koronan vuoksi, kesällä keuhkoista löytyi etäpesäke.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eeva ja Kari Tikan perheessä rakkaus on läsnä kaiken aikaa. Karin sairaus on tiivistänyt yhteyttä entisestään. Keväällä juhlittiin 41. hääpäivää.

Kun kapellimestari, säveltäjä Kari Tikka, 74, selvisi haimasyövästä, hän alkoi sydän täynnä kiitollisuutta säveltää Rakkaus on väkevä kuin kuolema -oopperaa. Keväällä sen ensi-ilta siirtyi koronan vuoksi, kesällä keuhkoista löytyi etäpesäke.
Teksti: Pirjo Wesaniemi

Kari Tikka koki outoja oireita kesällä 2016. Vatsan toiminta oli ihan sekaisin. Hän meni terveyskeskukseen ja pääsi tutkimuksiin. Ultraäänessä huomattiin haimassa 3,5 sentin kokoinen kasvain.

Oli kaunis ja kuulas päivä, kun tieto tuli: se on haimasyöpä.

Ennuste oli raju, keskimäärin neljä kuukautta elinaikaa. Vain 3–5 prosenttia selviäisi haimasyövästä pidempään. Koko Tikan perhe itki. Tytär Maisa Tikka googletti kaiken mahdollisen.

”Ensimmäiseksi ajattelin, että pitää tehdä testamentti. Sitten pitää laittaa käytännön asiat kuntoon. Kaikille oli selvää, ettei hyvältä näytä. Kädet pantiin ristiin ja annettiin asia Jumalan käsiin”, Kari Tikka muistelee.

Suomen kansallisoopperan kapellimestarina elämäntyönsä tehneellä Karilla oli monta sävellystyötä kesken.

”Ymmärsin, että jokainen hetki oli tärkeä. Tuli täysin kirkkaasti selväksi, että minulla on vain vähän aikaa.”

Elämä oli millistä kiinni

Sairauden edessä ei antauduttu. Lääkäri rohkaisi, että syöpä voidaan leikata, mutta ei vielä. Sytostaateilla ja sädetyksellä se pitää saada kutistumaan, sillä se oli kasvanut millimetrin päähän aortasta.

Kari sai sytostaateista väsymystä ja ruokahaluttomuutta. Vaimo yritti syöttää herkkuja ja pitää mielialaa koholla.

Monet ihmiset rohkaisivat, että hän selviää ja hänellä on vielä tehtävää. Sen vuoksi sairastumisesta ei tullut masennusta tai kuolemanpelkoa.

”Ihmisten myötäeläminen ja välittäminen on ollut minulle ja perheelle todella suuri asia. Se on sitä edelleen. Facebook on täynnä kannustusta ja lupauksia rukouksista.”

Lääkäri loi uskoa ja leikkaukseen pääsyä odotettiin. Toukokuun alkupuolella koitti leikkauspäivä.

”Tiesin, miten riskialtis leikkaus olisi. Menin sinne kuitenkin hyvin turvallisella mielellä.”

”Heräämössä kohtasin leikkauksessa mukana olleen sairaanhoitajan, jonka tunsin myös meidän seurakunnan toiminnasta. Hän sanoi, että kaikki meni hyvin. Tässä on puhelin, soita vaimollesi Eevalle”, Kari Tikka muistelee ja liikuttuu.

Lääkärin mukaan leikkaus oli vain millimetristä kiinni. Siinä onnistuminen oli suoranainen ihme. Ihme oli sekin, että kaikki syöpä saatiin pois.

Juuri, kun potilas ehti huokaista, tuli huonoja uutisia. Sytostaatteja pitäisi ottaa vielä puoli vuotta varmuuden vuoksi. Senkin hän kesti tietoisena siitä, että elämä oli ollut niin pienestä kiinni.

”Silloin tärkein toiveeni oli, että saisimme vielä viettää joulun yhdessä. Se joulu meni hyvin, ei ollut kipuja eikä särkyjä. Sen joulun jälkeen on ollut jo kolme muutakin joulua.”

Selvittyään haima­syövästä Kari Tikka ymmärsi, että hän on saanut aikaa paitsi läheisille myös säveltämiselle. Hän työsti loppuun oopperan Rakkaus on väkevä kuin kuolema.

Selvittyään haima­syövästä Kari Tikka ymmärsi, että hän on saanut aikaa paitsi läheisille myös säveltämiselle. Hän työsti loppuun oopperan Rakkaus on väkevä kuin kuolema. © Sampo Korhonen/Otavamedia

Rakkautta ja säveltämistä

Vuoden kuluttua hoitojen jälkeen Kari sai terveen paperit. Se tuntui huikealta. Hän kiitti Jumalaa, perhettä ja ystäviä. Nyt oli aika säveltää ja nauttia kaikesta hyvästä.

Seuraavat vuodet Kari Tikka käytti saattaakseen loppuun oopperan, jolle hän oli jo antanut nimeksi Rak­kaus on väkevä kuin kuolema.

Lopulta, neljän vuoden kuluttua sairastumisesta, uusi ooppera alkoi valmistua. Sen ensi-illan piti olla viime keväänä.

Kesken kevättä kaikki peruttiin. Koronaepidemia pakotti siirtämään produktio tulevaan syksyyn.

Sitten iski uusi vihollinen: kesän alussa löytyi kaksi etäpesäkettä Karin vasemmasta keuhkosta.

Oli juuri vietetty Eevan ja Karin iloisia 41-vuotishääpäiviä perheen kesäpaikassa Otalammella puutarhassa, keskellä omenankukkia. Eeva Tikalla oli ollut jotain aavistuksia, mutta hän oli työntänyt ne taka-alalle.

Pian sen jälkeen tarkastuksessa todettiin Kari Tikan syöpäarvojen nousseen ja sitä ryhdyttiin tutkimaan. Meni viikkoja, kunnes lääkäri soitti ja kertoi tulokset.

”Sain olla terveenä kolme vuotta. Lääkäritkin olivat siitä iloisia”, Kari muistelee.

Uusi tilanne on ollut helpompi kuin edellinen. Tällä kertaa tiedetään, mitä sivuvaikutuksia hoidoilla on. Ruokahaluttomuutta vastaan osataan nyt tehdä enemmän kuin viimeksi, eikä Kari ole laihtunut kuin muutaman kilon.

”Jokainen lapsi on ottanut raskaasti isän sairastumisen. Kaikki käsittelevät asiaa omalla tavallaan. Eihän meistä kukaan päästäisi Karia mitenkään pois”, Eeva Tikka sanoo ja katsoo hellästi miestään.

Nyt hoidot ovat loppusuoralla, ja seuraava tarkastus on syyskuun lopulla.

Vaikeuksissa hioutunut

Siitä on jo 14 vuotta, kun Kari Tikka selvisi sydäninfarktista. Perhe pelästyi silloin pahoin.

”Infarkti voi viedä hetkessä, syöpä hiipumalla. Minusta parempi on se, että kaikki saavat aikaa valmistautua”, ison perheen isä sanoo.

Syöpäleikkausta odottaessaan Kari Tikka ajatteli, että jos hän lähtee, niin hän lähtee Taivaaseen.

Jotain luottamuksesta kertoo hänen luomisvoimansa: leikkausta seuraavana päivänä hän sävelsi sairaalassa laulun Raamatun sanoihin.

Se ei ollut ensimmäinen kerta Tikan elämässä, kun koettu elämä purkautui säveliksi.

Tikkojen koti Töölössä on ollut aina täynnä elämää ja kulttuuria. Vanha perhekuva ajalta, kun lapset olivat vielä pieniä. Vasemmalta Johannes, Eeva, Petri, Kari, Pauli ja Maisa.

Tikkojen koti Töölössä on ollut aina täynnä elämää ja kulttuuria. Vanha perhekuva ajalta, kun lapset olivat vielä pieniä. Vasemmalta Johannes, Eeva, Petri, Kari, Pauli ja Maisa. © Sampo Korhonen/Otavamedia

Kari Tikan tunnetuin sävellys on 44 vuotta sitten syntynyt Armolaulu. Se on lohduttanut monia vaikeuk­sien keskellä, mutta harva tietää sen syntyneen Kari Tikan omassa ahdistuksessa hänen erottuaan ensimmäisestä vaimostaan.

Laulun sanat ovat Raamatusta: Minun armossani on sulle kylliksi, sillä voimani tulee täyteen heikkoudessa. Se on Jumalan suuri lahja. Aamen…

Armolaulu on käännetty yhdeksälle kielelle, viimeksi ranskaksi. Se on myös Amerikan luterilaisen kirkon virsikirjassa.

Niin moni asia muuttui

Vaikka jo infarkti oli koetellut Karia, niin haimasyöpään sairastuminen muutti paljon niin hänen kuin perheenkin elämässä. Yksi suurimmista muuttujista on aikakäsitys.

”Usein olemme kiireisiä ja sulkeudumme omaan maailmaamme. Jollain lailla sairaus voi olla myös elämää parantavaa. Sitä huomaa, että ihan tavallinen elämä on parasta. Jokainen päivä on suurta ihmettä.”

Perheen elämä ei suinkaan pysähtynyt haimasyöpädiagnoosiin. On vietetty nuorimman pojan, Petrin ja hänen amerikkalaisen vaimonsa Kathien häät, Petrin muutto kotoa, ja osallistuttu Karin säveltämän Luther-oopperan esitykseen Saksassa. Ja on puskettu yhdessä esityskuntoon ooppera Rakkaus on väkevä kuin kuolema. Siitä tuli perheen yhteinen ponnistus, syksyn huipennus.

”Jollain lailla sairaus voi olla myös elämää parantavaa. Sitä huomaa, että ihan tavallinen elämä on parasta. Jokainen päivä on suurta ihmettä.”

Tytär Maisa ohjaa oopperan. Sitä on hiottu kesän ajan pari tuntia päivässä. Petri laulaa siinä, samoin kuin toisen pojan, Johanneksen, lapset. Poika Pauli väittelee syksyllä lääketieteestä Heidelbergissä Saksassa ja on hengessä mukana. Oopperan yhteyteen Petri järjestää kansainvälisen seminaarin Toivo, Hope. Kaikessa Karin ja lasten tukena on Tikka-pesueen vahva ja rakastava Eeva-äiti ja vaimo. Perheeseen kuuluu neljä lasta, kaksi miniää ja seitsemän lastenlasta.

Oopperaa esitetään Aleksanterin teatterissa lokakuun alussa. Sitä on rakentamassa 200 ihmistä ja se on valtaisa produktio.

Omnia ammattikoulu vastaa puvustuksesta ja lavasteista Anna Kontekin johdolla. Mukana on opiskelijoita maskeerauksessa ja videotaltioinnissa. Päärooleissa laulavat muun muassa Esa Ruuttunen, Satu Vihavainen, Annika Leino ja Kristian Lindroos.

”Johdan esitykset itse – jos Luoja suo”, Kari kertoo.

Ooppera kertoo rakkauden valtavasta voimasta, siihen kuuluu ihmisten välinen rakkaus ja Jumalan rakkaus.

”Näistä haluan kertoa tässä vaikeassa maailmanhistoriallisessa tilanteessa, koronaviruksen ahdistamana”, Kari sanoo.

Oopperan jälkeen Eeva ja Kari Tikka suunnittelevat matkustavansa Saksaan seuraamaan poikansa Paulin väitöstilaisuutta Heidelbergissä.

”Tilanne on joka tapauksessa hyvä, käy miten päin tahansa. En pelkää, elän tässä ja nyt”, Kari Tikka sanoo luottavaisesti.

Lue myös: Oopperalaulaja Juha Uusitalo sairastui ja joutui jättämään huippu-uransa: ”Katkeroiduin ensin hirveästi – Intohimo ja vimma ovat aina vieneet minua eteenpäin”

X