Keräily alkoi paremman väen lastenvaunuista – Pehmonallet ja kissat saavat kuninkaallista kyytiä Kälviällä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
keräily lastenvaunut
Ruskeat Silver Cross -vaunut olivat Jaakko Honkosen ensimmäinen hankinta. Itkin- ja Pedigree-merkkiset vaunut ovat suunnilleen samanikäisiä. © Jan Sandvik
Lastenvaunujen keräily tuo kauneutta kälviäläisen Jaakko Honkosen elämään. Keräily alkoi luksusmallista, joka on samanikäinen kuin hän itse.

Keräily on siitä kavala harrastus, että se voi lähteä liikkeelle aivan viattomasti ja vahingossa – tai ehkä useimmiten juuri niin.

Kälviäläinen Jaakko Honkonen, 59, sattui muutama vuosi sitten ostamaan kirjan nimeltä Lastenvaunut rullaavat (SKS, 2014). Kirjassa kerrotaan lastenvaunujen historiasta ja erityisesti Suomessa käytetyistä malleista ja niiden kehittymisestä 1900-luvulla.

Honkonen innostui kirjasta ja sai idean: hän halusi saada itselleen sellaiset lastenvaunut, jotka on valmistettu hänen syntymävuonnaan 1961. Honkosella ei itsellään ole nettiyhteyttä eikä edes matkapuhelinta, mutta ystävät auttoivat häntä etsimään vanhoja lastenvaunuja internetistä.

Salolaisesta liikkeessä oli myynnissä englantilaiset Silver Cross -merkkiset lastenvaunut vuodelta 1961. Ne saapuivat linja-autolla Honkoselle kotiin Kälviälle, joka kuuluu nykyään Kokkolaan.

keräily lastenvaunut

Vielä 1960-luvulla estetiikka oli lastenvaunuissa käytännöllisyyttä tärkempää. Vaunujen turvallisuus alkoi korostua 1970-luvulla. © Jan Sandvik

Silver Cross -lastenvaunut eivät ole mitkä tahansa kärryt. Honkonen on nähnyt valokuvan, jossa kuningatar Elisabet II työntää prinssi Andrew’ta samanlaisissa vaunuissa. Vuonna 1960 syntynyt prinssi Andrew on Honkosen ikätoveri, vain vuoden vanhempi.

”Ne olivat hienoimmat vaunut, mitä löytyi. Niitä ovat käyttäneet kuninkaalliset ja varakkaat ihmiset”, Honkonen kertoo.

Englannin kuningatar ja kälviäläinen kissa samanlaisissa vaunuissa

Silver Cross -vaunut olivat Englannin kuninkaallisten suosiossa jo 1920-luvulla, jolloin niitä tehtailleet Wilsonin veljekset keksivät lahjoittaa vaunut kuningas Yrjö VI:lle ja kuningatar Elisabethille. Heidän tytärtään, tulevaa kuningatar Elisabet II:takin työnnelty pilttinä Silver Cross -vaunuissa.

Myös esimerkiksi tulevaa kuningasta, prinssi Williamin poikaa Georgea lykittiin pienenä perinteiden mukaisesti Silver Cross -vaunuissa.

keräily lastenvaunut

Jaakko Honkonen kuskaa lastenvaunuissa pehmonallejaan ja joskus kissojaankin. © Jan Sandvik

Jaakko Honkosella ei itsellään ole perhettä, mutta hän on istuttanut vaunuihin pehmonallejaan – ja joskus kissojaan. Nallet ja kissat saavat siis kuninkaallista kyytiä keskellä kälviäläistä maalaismaisemaa.

”Kissat ovat joskus nukkuneetkin pihalla vaunuissa”, Honkonen kertoo.

Vuoden 1961 Silver Cross -vaunuissa yhdistyi Honkosen syntymävuosi, kiinnostus Englannin kuninkaallisiin ja mieltymys kauniisiin esineisiin. Pian hän kuitenkin alkoi haluta lisää.

Nyt lapsuudenkodin ulkorakennuksessa on vaunuja jo toistakymmentä, ja keräily jatkuu.

Puolikuurattaat ovat tuttu näky mummoloiden vinteiltä

Aluksi Jaakko Honkonen hankki lastenvaunuja, jotka oli valmistettu hänen oman syntymävuotensa tienoilla. Silver Crossit saivat seuraansa toiset englantilaiset, Pedigree-merkkiset vaunut, sekä tanskalaiset Itkin-vaunut. Ne ovat kaikki 1960-luvun alkuvuosilta.

Honkosen hankkimien Pedigree-vaunujen väri on sen aikakauden suosituin eli tummansininen. Lastenvaunut rullaavat -kirjassa kerrotaan, että 1960-luvulla lastenvaunut kehittyivät kevyemmiksi, korkeammiksi ja helpommin mukana kuljetettaviksi. Honkosen syntymän aikoihin lastenvaunut olivat yleistyneet myös Suomessa niin, että ne olivat jo tavallisen lapsiperheen vakiovaruste.

Hienoja englantilaisvaunuja tosin oli harvalla. Suosituimmat merkit olivat kotimaiset Jovi ja Ora.

keräily lastenvaunut

Jovi valmisti 1950-luvulla puolikuun muotoisia vaunuja. © Jan Sandvik

Kotimaisista merkeistä Honkonen on tykkää erityisesti 1950-luvulla valmistetuista, puolikuun muotoisista Jovin vaunuista. Niiden vaaleat värit viehättävät Honkosta, ja hänellä onkin niitä jo useampia. Samanlaisia teki myös Heteka Oy, ja malli lienee monen mummolan vintiltä tuttu.

Honkosen ladosta löytyy myös Jovin myöhempiä malleja. Lahtelaisen Joutjärvi Oy:n valmistama merkki oli Suomen suosituin 1950-luvulta yhtiön lopettamiseen 1978 asti. Lastenvaunujen valmistus myytiin Oralle, joka on pitänyt Jovi-merkkiä mallistossaan myöhemminkin. Jovi-vaunuja voi siis ostaa vielä uutenakin.

Lastenvaunujen keräily on tuonut kauneutta yksinäiseen elämään

Yksin lapsuudenkodissaan Kälviällä asuva Jaakko Honkonen sanoo, että lastenvaunujen keräily on antanut kaivattua sisältöä elämään. Hän on tuntenut itsensä yksinäiseksi etenkin sen jälkeen, kun läheinen isosisko menehtyi sairauskohtaukseen kymmenisen vuotta sitten. Honkonen joutui itse sairauseläkkeelle jo nuorena.

”Joskus käy aika kauhean pitkäksi. Lastenvaunut ovat tuoneet minulle kauneutta elämään”, Honkonen sanoo.

keräily lastenvaunut

Jaakko Honkonen on itsekin kuvauttanut vaunujaan, jotka ovat tuoneet kauneutta elämään. © Jan Sandvik

Hänen on pian löydettävä vaunuille uusi säilytystila, sillä ulkorakennus on käynyt niille jo ahtaaksi. Hän on myös miettinyt, voisiko vaunuista saada aikaiseksi näyttelyn vaikkapa Kokkolaan. Muita lastenvaunujen keräilijöitä hän ei ainakaan lähitienoolta tiedä.

Aiemmin Honkonen on kerännyt muun muassa vanhaa lasia, mutta lastenvaunut ovat erikoinen ja kiehtova keräilykohde. Hän haluaisi seuraavaksi löytää lisää vanhoja tanskalaisia merkkivaunuja.

Niin kiintynyt vaunuihinsa Honkonen ei kuitenkaan ole, etteikö voisi lainkaan luopua niistä. Ainakin yhdet hän luvannut antaa eteenpäin: 1970-luvulla valmistetut espanjalaisvaunut lähtevät lahjaksi veljentyttären vauvalle.

X