Keskiaika sai hurahtamaan – Näin sovellustestaaja Päivi Mustosesta kuoriutuu englantilainen vallasnainen: ”Keskiajan elävöittäminen tarjoaa ihanan pakomatkan arjesta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Keskiaikaiset pidot vuo tuoda nykyaikaan historiaa elävöittämällä. © Päivi Mustosen kotialbumi
Keskiaika on harrastuksena espoolaisen Päivi Mustosen modernin arjen henkireikä, jossa yksinkertaistenkin asioiden tekeminen vie aikansa.

Päivi Mustonen, 51, on siviilielämässä espoolainen sovellustestaaja, naimisissa ja aikuisen tyttären äiti. Keskiaika sai hänet hurahtamaan ja elävöittäessään mennyttä aikaa vuosisatojen takaa hän on englantilainen vallasnainen Eleanor Leonbergin huonekunnasta. 

Mustonen tuli harrastukseen mukaan vuonna 2001 Elävä Keskiaika -yhdistyksen kautta, jonka hallituksessa hän toimii. Elävä Keskiaika -yhdistyksellä on oma kuningaskuntansa, Louhenkajo, jonka puitteissa historiaa elävöitetään.

Lisäksi yhdistys järjestää tapahtumia, luentoja ja työpajoja, joissa voi harrastaa keskiaikaa ja opetella aikakauteen liittyviä kädentaitoja.

Keskiaika tarjoaa pakomatkan modernista teknologiasta

Harrastustaan Päivi Mustonen kuvaa arjen henkireiäksi, jota hän saa toteuttaa pelkästään itselleen.

”Keskiajan elävöittäminen tarjoaa ihanan pakomatkan modernista teknologiasta aikaan, jossa yksinkertaistenkin asioiden tekeminen vei aikansa. Leiritapahtumissa pääsen kokkaamaan avotulella ja nauttimaan hiljaisesta puheensorinasta iltanuotiolla”, espoolaisnainen kertoo.

Pandemian aikana, kun tapaamiset ovat tauolla, keskiaikaa voi harrastaa sohvannurkassakin vaikkapa lukien tai ommellen. Harrastukseen on Mustosen mukaan niin monta lähestymistapaa kuin elävöittäjääkin.

”Joku on kiinnostunut vaatteista ja asusteista, toinen aseista, kolmas puutöistä ja neljäs kalligrafiasta tai heraldiikasta. Tietoa löytyy joka aihealueesta paljon enemmän kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten itse aloittaessani.”

Normaaliaikana kohokohtia oman yhdistyksen vuosikalenterissa ovat pukutapahtumat. Yksi näistä on syksyisin järjestettävä Tulijuhla, joka on suljettu muulta yleisöltä.

”Pukujuhlaa varten vuokraamme leirikeskuksen, jonka aktiviteetteihin jokainen voi osallistua oman kiinnostuksensa mukaan – kuten valmistaa juhlaillallisia aikakautta noudattavine tarjottavineen, esittää tarinankerrontaa ja näytelmiä tai järjestää kilpailuja”, Päivi Mustonen kuvailee.

Kun lisäksi puheenaiheet pyritään pitämään pois modernista ajasta, paljon lähemmäksi ei aikamatkailua ole mahdollista päästä.

Keskiaikaiset pukujuhlat kuuluvat elävöittämisharrastuksen kohokohtiin. © Päivi Mustosen kotialbumi

Kanaa kuningas Richard Toisen keittiömestarin tapaan

Moni elävöittämiseen vihkiytymätön saattaa miettiä, mikä asioiden toteuttamisessa hitaimman ja vaikeimman kautta viehättää.

Päivi Mustosen mukaan kärsivällisyys ja kunnianhimo kasvavat tehdessä.

”Olen vuosien kuluessa halunnut yhä enemmän pyrkiä autenttisuuteen, mikä on tehnyt hyvää ’kaikki-mulle-heti-nyt’ -luonteelleni. On opettavaista huomata, että matka ideasta valmiiseen tekeleeseen voi olla tosi pitkä. Esimerkiksi vuosi sitten sain valmiiksi keskiaikaisen seinävaatteen, jonka tekemiseen oli kulunut yli puolitoista vuotta.”

Harrastuksen parissa voi kokeilla jatkuvasti uusia asioita ja tekniikoita, kuten käsitöitä tai ruoka- ja juomareseptejä.  Omassa keittiössään Mustonen on valmistanut erilaisia piiraita sekä kanaa Englannin kuningas Richard II:n keittiömestarin tapaan.

Viime kesänä hän opetteli tekemään itse mustetta.

Peruskouluaikoina Päivi Mustonen kertoo kuuluneensa niiden joukkoon, jolle käsityöt olivat silkkaa pakkopullaa. Nyt hän ompelee kaikki harrastuksessa tarvittavat vaatteensa pääsääntöisesti käsin itse.

”Täydellinen lopputulos ei ole pääasia. Itselleen saa olla armollinen ja on lupa epäonnistua – ja toisaalta onnistuessaan voi olla aidosti tyytyväinen.”  

keskiaika kiinnostaa

Visbyn keskiaikainen kaupunginmuuri Gotlannissa on vaikuttava muisto menneestä. © iStock

Päivi Mustonen toivoo, että yhteisiä tapaamisia harrastajien kesken päästäisiin taas pian järjestämään.

Erityisesti toiveissa on päästä matkustamaan vuoden kuluttua Visbyn kuvankauniiseen hansakaupunkiin keskiaikaviikolle.

”Sieltä muistuvat mieleen elokuun pimenevät illat, jolloin olemme istuneet seuraamassa upeaa tulinäytöstä. Tai hetket tavernassa omenapuun alla, kun saa kohdata uusia ja vanhoja ystäviä keskiaikaisen musiikin soidessa taustalla.”

Lue myös: Keskiaikainen ritari oli pelätty sotakone – Aikansa supertähti oli myös rikas ja runoillen rakkaudesta puhuva mies

Lue myös: Aarteita! Kenellä tahansa hyvät mahdollisuudet löytää keskiaikaisia kätköjä – näin etsit niitä

X