Kestikö Sepon ja thaivaimo Pinin rakkaus?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seppo Tossavainen ja Pin Chuamram eivät ole antaneet epäilevien puheiden latistaa avioliittoaan. © Pentti Vänskä/Otavamedia
Sukulaiset epäilivät pitkään Seppo Tossavaisen ja Pin Chuamramin avioliittoa, reilut kaksi vuotta sitten ilmestyneessä Seurassa kerrottiin. Onko parin rakkaus kestänyt? Lue ensin Sepon ja Pinin tarina ja sitten heidän uudet kuulumisensa.

Kaunisteltua prostituuti­ota. Näin rajusti suku­laiset mollasivat varkau­telaisen lihakauppiaan Seppo Tossavaisen, 50, ja thaimaalaisen tuk­kutyöntekijän Yuphin ”Pin” Chuamramin, 37, suhdetta.

Rumat puheet käyn­nistyivät, kun pari alkoi seurustella syksyllä 2009.

Sepon kaksikymppinen Niko-poika oli järkyttynyt siitä, että Pin oli irtisa­noutunut työpaikastaan ja eleli isän rahoilla.

Pinin pomo oli epäuskoinen, sa­moin Sepon ex-vaimo Heidi.

”Rakkauen ja seksin pittää olla ka­hen ihmisen välinen juttu, että mo­lemmat haluaa sitä. Eikä vaan, että annanpa, jotta tullee taas kolmesattaa euroo ens kuussa”, Heidi sanoi.

Kaikkein epäileväisin oli kuitenkin Sepolle läheinen kummilapsi, siskonpoika Wille Hyvönen. Hän oli aivan varma suhteen rakkaudettomuudesta, vaikka oli nähnyt Pinistä vain valoku­van.

Wille halusi selvittää suhteen aitou­den.

Kummisetäni thaimorsian tarkkailun alla

Wille muutti kuukaudeksi Pinin ja Se­pon luo Buriramin maakuntaan, josta Seppo oli vuokrannut talon Pinille ja tämän pojille Joylle,17, ja Kwenille, 12. Wille teki havainnoistaan stereoty­pioita purkavan dokumentin Kummi­setäni thaimorsian.

Seppo ja Pin rakennuttivat isoa ta­loa Pinin entisen kodin – peltihökke­lin – päälle. Seppo maksoi Pinille 300 euroa kuussa, mikä on kolminkertainen summa thaimaalaisen keskiansioon verrattuna.

”Kaikki tätä suhetta tuntuu eppäile­vän, mutta kukkaan ei ole rakastanut minua niin paljon kuin nytten”, Seppo sanoi.

Wille ei vakuuttunut Pinin ja Sepon suudelmasta lentokentällä. Rakkau­dentunnustukset tuntuivat menevän kuuroille korville. Edes se ei vakuuttanut Willeä, että Kwen-poika nimitti Seppoa rakkaaksi isäkseen.

Wille koki edelleen suhteen perus­tuvan rahaan. Häntä vaivasi se, että Sepon edellinen thai-rakas oli ollut kiinnostunut vain Sepon rahoista. Willeä häiritsi lisäksi se, kuinka pal­jon Thaimaassa on prostituutiota.

”Täällä on joskus mahdoton nähdä, missä prostituution raja menee. Mistä voi tietää, onko se prostituutiota vai rakkautta?” Wille kysyi pariskunnalta.

”Tarkoitatko, että mistä voit tietää minusta?” Pin kysyi loukkaantuneena.

Sitä Wille juuri tarkoitti.

Wille otti Sepon lompakon itselleen testatakseen, kärsiikö Sepon miehi­syys naisen rahoilla elämisestä. Pin teki ostokset kolmen päivän ajan.

”Minulle on ihan sama, onko nai­nen vai mies ylempänä, jos on rak­kautta ja suhe toimii”, Seppo sanoi.

Ehkä Wille olikin väärässä. Oliko ra­sistista ajatella, ettei thainaisella voi olla oikeita tunteita?

Kännissä ensitreffeillä

Rakkaus oli alkanut tavalla, joka vai­vasi Willeä.

Buriramissa syyskuussa 2009 lomail­lut Seppo oli pyytänyt paikallista tut­tavaansa järjestämään itselleen kivan maalaistytön. Silloin Pin oli 34-vuotias yksinhuoltaja, joka työskenteli pitkiä päiviä elintarviketukussa.

Pinin mielestä kuulosti vain hyväl­tä, että 47-vuotias Seppo oli eronnut yhden lapsen isä. Pin halusi itselleen uskollisen, suurin piirtein ikäisensä miehen.

Kuusi vuotta koulua käynyt Pin muisti ensitreffeillä vain muutaman englanninkielisen sanan. Paljon mat­kustellut Seppo osasi kyllä englantia, mutta humalan takia puheesta ei mei­nannut tulla mitään.

Pin oli pettynyt.

Hän sanoi kaverinsa tulkkauksen välityksellä Sepolle, ettei hän voi elää paljon alkoholia juovan miehen kans­sa. Tapaaminen jäi lyhyeksi.

He vaihtoivat silti puhelinnume­roita. Seppo soitti Suomesta kahden vii­kon kuluttua. Pin ei ymmärtänyt Sepon puheesta mitään.

Mielenkiinto Seppoa kohtaan kui­tenkin heräsi, sillä mies ei ollut soit­taessaan humalassa.

Pin päätti opetella englantia voidak­seen tutustua mieheen. Kaveri opetti Pinille päivittäin kymmenen englan­ninkielistä sanaa.

Perheenäiti heräsi normaalisti kuu­delta ehtiäkseen töihin. Nyt hän herä­si viideltä opetellakseen sanat.

Vähitellen päivittäiset puhelut pite­nivät tunnin kestäviksi. Välillä sekaan livahti suomalainen, thainkielinen tai pariskunnan keksimä sana.

”Nyt Pinillä on laajempi sanavarasto kuin minulla. Mutta kukkaan ei ym­märrä meidän englantia”, Seppo sanoo.

Puolessa vuodessa sinnikäs paris­kunta selätti kieliongelmat. He pu­huivat toisilleen kaikesta.

Rakkaus roihahti

Seppo palasi Buriramiin kuukaudeksi joulukuussa 2009. Pin oli häntä vas­tassa lentokentällä.

Kolmen päivän päästä Seppo vuok­rasi perheelle talon Khogyai-kylästä. Samalla he menivät perinteisin kylän menoin naimisiin. Juhlapöydässä oli keitetty sian pää, jonka sieraimiin oli tökätty kynttilät. Seppo pelkäsi joutu­vansa syömään sen.

Suvun hääjuhlalla ei ole lainvoimaa, mutta se on juhlittava ennen kuin voi asettua asumaan yhdessä Thaimaan maaseudulla.

Pin ja Seppo rakastuivat asuessaan yhdessä.

Seppo pyysi Piniä jäämään pois työstä, koska tämä ei saanut lomaa Sepon vierailujen ajaksi. Pin perusti oman pienen elintarvikekojun, mut­ta se ei lyönyt leiville. Seppo alkoi maksaa Pinille tämän tukkupalkan suuruista elatusta.

Sen jälkeen Pin on ollut kotirouva­na.

Seppo ja Pin asuivat muutaman loman yhdessä parin vuoden aikana ennen kuin oli virallisten häiden aika. Pin itki ääneen onnesta, kun sai tiedon kolmen kuukauden viisumista Suomeen. Se tarkoitti, että parin hääsuunnitelmat onnistuisivat.

Juhannushäitä tanssittiin Olavi Virran Valssi menneiltä ajoilta -kappaleen tahtiin Varkaudessa vuonna 2011, jolloin morsian vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa. Sepon poika Niko tuli ensimmäi­senä onnittelemaan umpirakastunutta pariskuntaa. Morsian oli sonnustautu­nut vaaleaan ja lyhyeen häämekkoon sekä tiaraan ja huntuun.

Arki vakuutti suvun

Häiden jälkeen Pin on saanut oleske­luluvan ja työluvan Suomesta. Pariskunta asuu nykyisin suurim­maksi osaksi Suomessa Sepon töiden takia. Tulevaisuudessa he haluaisivat muuttaa talviksi Buriramiin, jonne Pin toivoisi voivansa perustaa pienen kaupan.

Aika on käynyt Pinille pitkäksi var­sinkin Suomessa.

Pariskunnan onnea varjostaa se, että kotikylänsä vilskeeseen tottunut Pin on välillä yksinäinen. Lapsetkin ovat thaimummonsa hoi­dossa, jotta saavat käydä vanhaa kylä­koulua.

Savossa ihmiset eivät juurikaan puhu Pinille. Kesämökkipaikkakun­nalla Kuopion Karttulassa vain yksi mies on jutellut Pinille.

Epäilevätkö savolaiset edelleen suh­detta?

Tuntemattomista ihmisistä vanhat rouvat ovat ottaneet Pinin parhaiten vastaan. Pin toivoo, että hänen ja Sepon jul­kisuudessa esiintyminen muuttaisi ihmisten suhtautumista thainaisiin.

”Olen samanlainen kuin suomalai­nen, paitsi köyhä”, Pin sanoo.

Seppo uskoo, että hyväksyntä tulee ajan kanssa.

”Eikös suomalaisista avioliitoista puolet pääty eroon? Ihminen on ih­minen joka puolella.”

Nyt Sepon perhe uskoo kuitenkin rakastavaisten onneen, sillä valheelli­nen suhde ei olisi kestänyt kummipo­jan höykytystä.

Pariskunnalla on paljon yhteistä. Molemmat tykkäävät tavallisesta maa­laiselämästä, johon kuuluu kalastusta, mökkeilyä, ravustusta, sienestystä ja marjastusta.

Viime kesänäkin aviopari poimi 15 sangollista mustikoita.

”Me ollaan tämmösiä tavallisia maa­laistollukoita. Ei me tarvita paljon ol­laksemme onnellisia”, Seppo sanoo.

Myrkkyä veressä

Tasaisen onnelliseen maalaiselämään tuli viime viikolla särö. Myrkkykäärme puri Piniä Burira­missa.

Onneksi Pin osasi sitoa itselleen kiristyssiteen, joka esti myrkyn le­viämisen kehossa. Naapurissa asuvat sukulaiset tulivat auttamaan.

Pin huusi neuvottomana sivusta seuranneelle Sepolle, että eikö suo­malaisessa koulussa opeteta mitään. Miksei kouluja käynyt mies osaa toi­mia hädän hetkellä?

Pin osasi ottaa ohjat käsiinsä kriisi­tilanteessa. Hän pääsi nopeasti sairaa­laan ja perheen lapset vieläpä ajoissa kouluun.

Pin kotiutettiin jo seuraavana päi­vänä sairaalasta, mutta hänen tilaan­sa seurattiin vielä. Hoitoa vaikeutti se, että Pin ei tunnistanut käärmettä pimeällä. Lääkäri joutui hoitamaan Piniä tietämättä, minkä käärmeen myrkkyä hänen kehossaan oli.

Sairastuminen aiheutti avioparille paineita, sillä heidän lentonsa Suomeen lähti Pinin kotiuttamista seuraavana päi­vänä. Sepon viisumivapaa loma-aikakin oli loppumassa Thaimaassa.

Kaikki meni kuitenkin lopulta hy­vin. Pariskunta pääsi Suomeen.

”Olen kyllä saanut vahvan naisen vaimokseni”, Seppo kehuu.

Juttu on ilmestynyt alun perin Seurassa 46/2012.

X