Kirjailija Monika Fagerholm oli mestari salaamaan juomistaan ennen kuin raitistui: ”Sain elämäni takaisin – itseeni tutustuminen on ollut mielenkiintoinen matka”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”Raittiina oleminen on paljon muutakin kuin juomattomuutta”, sanoo kirjailija Monika Fagerholm.
”Raittiina oleminen on paljon muutakin kuin juomattomuutta”, sanoo kirjailija Monika Fagerholm. © Jessica Gow/Lehtikuva
Hyvästi krapulat ja töppäily. Tervetuloa elinvoima ja kukoistavat ihmissuhteet. Kirjailija Monika Fagerholm kertoo, mitä hyvää hän sai elämäänsä luovuttuaan alkoholin käytöstä.

Kirjailija Monika Fagerholm kertoo hakeneensa vuosia apua alkoholiongelmaansa.

”Kävin AA-ryhmissä, luin aiheesta, kokeilin antabusta ja olin välillä katkohoidossa. Silti aina repsahdin juomaan. Pahimmillaan join useamman pullon viiniä päivässä”, Monika Fagerholm kertoo.

Entinen juomisen piilottelija raitistui

”Vuonna 2003 minulla oli kiivas romaaninkirjoitusvaihe päällä. Vetäydyin mökille muka tekemään töitä. Oikeasti join aamusta iltaan. Olin mestari salailemaan ja piilottelemaan juomistani.

Havahduin ongelmaani, kun hyvä ystä­väni sanoi minulle puhelimessa suoraan, että en pärjäisi juomiseni kanssa enää ­yksin. Ensin suutuin hänelle. Sitten nöyrryin ja myönsin hänen olevan oikeassa.

Puhelun jälkeen polvistuin lattialle. Rukoilin Jumalaa parantamaan minut. Kun nousin seisomaan, tunsin, kuinka alkoholin kirous otettiin minulta pois. En osaa selittää tätä asiaa.

Tiedän vain sen, että jotain mystistä tapahtui. Tuosta tammikuisesta päivästä lähtien olen ollut raittiina, jo seitsemän vuotta.”

”Raitis Monika on eri persoona kuin juova Monika”

”Raitistumiseni jälkeen jouduin luopumaan joistakin ystävyyssuhteista, jotka olivat perustuneet lähinnä juomiseen. Se on pieni hinta siitä, mitä kaikkea olen saanut.

Sain elämäni takaisin. Olen saanut hyvän parisuhteen, lämpimiä ystävyyssuhteita, vireyttä työhön, positiivisen mielenlaadun ja valtavasti uutta energiaa.

Sain tutustua omaan itseeni uudelleen, ­sillä raitis Monika on eri persoona kuin juova Monika. Itseeni tutustuminen on ollut mielenkiintoinen matka.”

”Yksin en olisi tähän pystynyt”

”Tähän mennessä juomattomuus ei ole aiheuttanut minulle ongelmia. Kiusausta juoda ei ole, sillä en halua palata enää ­kaoottiseen elämääni, jonka täyttivät ­salailu, krapula ja morkkikset. Toivon, että raitistuminen olisi tapahtunut jo paljon ­aikaisemmin.

Raittiina oleminen on paljon muutakin kuin juomattomuutta. Se vapauttaa valtavasti energiaa, kun ei tarvitse jatkuvasti miettiä, juoko vai eikö.

Ihmiset ihailevat usein itsekuria. Minä olen oivaltanut alkoholismista sen, että pelkällä itsekurilla ihminen ei kovin ­pitkälle pötki. Minä pääsin juomisestani eroon ­vasta sitten, kun nöyrryin täysin jonkun suuremman voiman edessä. Yksin en olisi tähän pystynyt.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Tuliko tissuttelusta tapa? Näin vähennät alkoholin juomista konkreettisilla ja selkeillä päätöksillä

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X