Koronan vuoksi Espanjasta kotimatkalle lähtenyt eläkeläispariskunta ryöstettiin: ”Jos olisimme heränneet, meidät olisi voitu tappaa”

Espanjasta koronan vuoksi kotimatkalle lähteneet Vuoriahot ryöstettiin Ranskassa. Jäljelle jäi vain euron matkakassa. Näin he selviytyivät Suomeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuoriahojen matka koti-Suomeen muodostui jännitysnäytelmäksi.

Espanjasta koronan vuoksi kotimatkalle lähteneet Vuoriahot ryöstettiin Ranskassa. Jäljelle jäi vain euron matkakassa. Näin he selviytyivät Suomeen.
Teksti:
Terhi Harper

Syyskuussa 2019 eläkkeellä oleva linja-autonkuljettaja Mauri Vuoriaho, 63, starttasi hyvin varustellun retkeilyautonsa ja lähti vaimonsa Päivin kanssa Tampereelta kohti Alicanten Torreviejaa Espanjassa. Kun ilmat kylmenivät marraskuussa, Vuoriahot muuttivat huoneistohotelliin Murciaan. Mar Menorin rannan tuntumassa oli tarkoitus viivähtää huhtikuun loppuun saakka, toisin kävi koronan vuoksi.

Vaimo koronan riskiryhmässä

Helmikuussa uutisiin levisi tieto koronapandemiasta, joka oli saavuttanut Espanjan –Barcelonassa ja Madridissa oli jo todettu muutama tartunta.

”Helmikuun lopussa teimme pikaisen päätöksen jättää Espanja ja palata Suomeen. Vaimoni on kuuluu astman vuoksi koronan riskiryhmään. Ajattelimme, että mikäli korona tai muu kausiflunssa iskee, on parempi sairastaa se Suomessa. Pakkasimme tavarat ja lähdimme retkeilyautolla kohti Travemunden satamaa ja koti-Suomea”, Mauri Vuoriaho kertoo.

Tässä vaiheessa Vuoriahoilla ei ollut vielä aavistusta siitä, minkälainen selviytymistarina kotimatkasta kehkeytyisi.

Kohtalokas yö Ranskassa

Vuorokausi Espanjan Marbellasta lähdön jälkeen takana oli yksi yö Vinarosin leirintäalueella Espanjassa, ja nyt Vuoriahot olivat ehtineet ajaa jo hyvää vauhtia Ranskan puolelle.

Oli jälleen aika etsiä levähdyspaikka.

Tavoistaan poiketen pariskunta päätti jäädä maksullisen A9-moottoritien varrella olevan yöhuoltoaseman pihaan Etelä-Ranskassa lähellä Lyonin kaupunkia.

Mauri Vuoriaho kurvasi retkeilyautonsa parkkiruutuun aivan pääovien eteen.

”Ajattelimme, että paikka vaikuttaa turvalliselta levähdykseen; se oli hyvin valaistu, pihalla oli rekkaparkki ja asiakkaita kulki huoltoaseman ovista tasaiseen tahtiin sisään ja ulos.”

Kohtalokkaan helmikuun 28. päivän iltana yöpuulle käyminen sujui rutiinilla – Vuoriahot ovat tehneet retkeilyautollaan reissuja Eurooppaan jo vuosikymmenen ajan.

Mikään ei viitannut siihen, että tuleva yö syöpyisi muistoihin koko loppuelämäksi.

”Muistan hyvin, kuinka ennen nukkumaanmenoa tarkistin useamman kerran, että retkeilyauton ovet ovat varmasti lukossa. Puolenyön aikaan nukahdimme ja nukuimme aamuun saakka – muistan ainoastaan käyneeni auton vessassa kahden aikaan aamuyöstä”, Mauri Vuoriaho kertaa yön tapahtumia.

Minne tavarat olivat hävinneet? 

Seuraavana aamuna kello näytti puolta seitsemää, kun Mauri Vuoriaho aukaisi silmänsä.

Kaikki vaikutti aluksi täysin normaalilta.

”Joimme kahvit ja teimme aamutoimet, jonka jälkeen lähdimme tien päälle”, Vuoriaho kertoo.

Pian Päivi-vaimo alkoi etsiä kännykkäänsä, jota ei tuntunut löytyvän mistään.

”Soitin lopulta vaimoni puhelimeen. Kuulin, että puhelin hälytti, tosin ei meidän autossamme”, Vuoriaho muistelee matkan äkillistä katkeamista.

Kun Vuoriahon vaimo etsi puhelintaan käsilaukusta, kävi ilmi, että hukassa oli jotakin muutakin: laukussa sijainneesta kaulapussukasta oli hävinnyt pankkikortti ja rahaa. Varkaat olivat käyneet myös Mauri Vuoriahon lompakolla ja anastaneet sieltä kaksi luottokorttia.

Lisäksi yhteensä 500 euron arvoinen matkakassa oli kadonnut kuin tuhka tuuleen.

Varkaat olivat toimineet huolellisesti; molempien lompakot, jotka olivat olleet tallessa kaulaan ripustettavien matkapussukoiden vetoketjullisessa taskussa, oli myös sujautettu takaisin.

Varkaat olivat puuhastelleet kaikessa rauhassa, kuin kiirettä ei olisi ollutkaan.

Unikaasu ryöstäjien aseena

Koko ryöstön ajan Vuoriahot olivat nukkuneet retkeilyautossaan sikeästi.

”En alkuun havainnut mitään varkaudesta, sillä kaikki tavarat oli laitettu takaisin paikoilleen ikään kuin niihin ei olisi koskettukaan. Jälkeenpäin huomasin, että matkustajan puoleisessa ovessa sijainneen lukon kieltä oli väännetty ja varas oli tiirikoinut tiensä sisään”, Mauri Vuoriaho kertoo.

Kokenut matkaaja on verkostoitunut laajasti muiden automatkailua harrastavien kanssa ja kuullut vuosien varrella unikaasua käyttävistä yöllisistä ryöstäjistä.

”Nyt olemme joutuneet kokemaan tämän itse ja haluan omalta osaltani varottaa muitakin, että tällaista todella tapahtuu. Normaalisti olisimme heränneet siihen, että joku pyrkii retkeilyautoon sisään. Repsikan puoleinen hakakin on kulunut ja kun sen aukaisee, siitä kuuluu pamahtava ääni, johon kuka tahansa heräisi.”

Mauri Vuoriaho kertoo etenkin Päivi-vaimon järkyttyneen tapahtumien kulusta.

”Yksityisyyden loukkaaminen ja se, että rikollinen oli puuhaillut retkeilyautossa, jossa samaan aikaan itse nukuimme, tuntuu pahalta.”

Ennen hätäkassan järjestymistä ystävän ja ulkoministeriön kautta, Vuoriahot joutuivat ajelemaan koronan hiljentämiä pikkuteitä, joiden käytöstä ei peritä tietullimaksuja.

Ennen hätäkassan järjestymistä ystävän ja ulkoministeriön kautta, Vuoriahot joutuivat ajelemaan koronan hiljentämiä pikkuteitä, joiden käytöstä ei peritä tietullimaksuja. © iStock

Kotimatka mutkistuu – rahaa vain reilu euro jäljellä

Vuoriahoille oli selvää, että heidän oli etsittävä pikaisesti lähin poliisiasema rikosilmoituksen tekemiseksi ja varastettujen luottokorttien sulkemiseksi.

Asemalla kävi selväksi, että yhdeltä tililtä oli jo anastettu 600 euroa.

”Meillä oli sillä hetkellä rahaa yksi euro ja joitakin senttejä”, Vuoriaho kertoo.

Pelastavana enkelinä toimi ystävä Suomessa, joka ymmärsi, että Vuoriahot tarvitsivat nyt käteistä päästäkseen kotiin. Ulkoministeriön päivystys auttoi pariskuntaa löytämään paikallisen liikkeen, jolla oli Western Unionin kanssa sopimus rahaliikenteen hoitamisesta.

Päivystysnumerosta Mauri Vuoriaho sai kuulla, että toinenkin suomalainen oli parasta aikaa vastaavanlaisessa tilanteessa, ja häntä oltiin auttamassa.

Lyonin eteläpuolella sijainneesta kännykkäliikkeestä Vuoriahot saivat lopulta 1 000 euroa paluumatkaa varten.

Vuoriaho kertoo, että lämmityskaasu retkeilyautossa riitti juuri ja juuri satamaan saakka. Onneakin oli matkassa, sillä auto oli vastikään tankattu ja ruokavarastoa riitti ensihätään.

Apua sosiaalisesta mediasta

Mauri Vuoriaho kertoo, että ystävät Suomessa olivat huolissaan pariskunnan tilanteesta, josta saivat tietää muun muassa Päivi-vaimon Facebook-päivitysten kautta.

”Saimme paljon yhteydenottoja ystäviltä ja tutuilta ja puolestamme myös rukoiltiin paljon. Ilman konkreettista yhden ihmisen rahallista apua emme olisi kuitenkaan selvinneet. Hänen kädenojennuksensa tuntui hyvältä”, Vuoriaho kertoo.

Koronan vuoksi kotimatkalle lähteneen pariskunnan poika maksoi vanhempiensa paluumatkan viimeisen etapin, laivamatkan Travemundesta Helsinkiin.

Koronan vuoksi kotimatkalle lähteneen pariskunnan poika maksoi vanhempiensa paluumatkan viimeisen etapin, laivamatkan Travemundesta Helsinkiin. © iStock

Kun rahtialus lipui Vuosaaren satamaan maaliskuun 5. päivän aamuna, pariskunnan olo oli helpottunut.

Vihdoin oltiin kotimaassa.

”Meidät olisi voitu tappaa”

Suomeen paluun jälkeen Mauri ja Päivi Vuoriaholla on ollut karanteenissa ollessaan aikaa käydä läpi tapahtunutta.

”Vaimoni on puhunut tapahtumasta paljon ystäviensä kanssa. Minä olen purkanut tilannetta kirjoittamalla tapahtumia muistiin”, Mauri Vuoriaho kertoo.

Mitä jos -ajatukset ovat nousseet pintaan.

”Olen pohtinut, mitä olisikaan tapahtunut, jos rikolliset olisivat olleet sekopäisiä tai jos olisimme heränneet, joko minä tai vaimoni, kesken ryöstön. Meidät olisi voitu tappaa.”

Retkeilyauto muistuttaa pelosta ja ahdistuksesta

Jo kymmenen vuoden ajan retkeilyauto on merkinnyt pariskunnalle pyörillä kulkevaa kotia — sillä on matkailtu paitsi ulkomailla, myös kotimaassa kauempana asuvien ystävien luokse.

Ryöstö on nostanut pintaan pelon ja ahdistuksen tunteita, jotka tulevat todennäköisesti muuttamaan Vuoriahojen tulevaisuuden lomasuunnitelmia.

Mauri Vuoriahon mukaan edessä voi olla retkeilyauton myyminen.

”Ryöstön jälkeen vaimoni Päivi ilmoitti, että ei kykene enää nukkumaan retkeilyautossamme. Voi olla, että joudumme luopumaan siitä, mikä tuntuu pahalta. Auto on ollut minulle tärkeä paikka, todellinen henkireikä.”

Retkeilyauto on ollut kätevä kulkupeli myös kotimaan kohteissa. Koronan vuoksi aikaistettu kohtalokas paluu kotimaahan, saa nyt pariskunnan miettimään auton käyttöä jatkossa.

Retkeilyauto on ollut kätevä kulkupeli myös kotimaan kohteissa. Koronan vuoksi aikaistettu kohtalokas paluu kotimaahan, saa nyt pariskunnan miettimään auton käyttöä jatkossa.  © Mauri Vuoriahon kotialbumi

Lue myös: Jäikö tiemaksu maksamatta? Euroopassa autoilijalle voi rapsahtaa siitä satojen eurojen sakot – Näin sakotuskäytännöt vaihtelevat eri maissa

X