Pinkkiä överisti – Katso inspiroivat kuvat! Korutaiteilija Sanna Leinonen ei väriä säästele unelmakodissaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sanna Leinonen työhuoneessaan
Kun Sanna Leinonen tekee uuden korun, ensimmäinen malli on aina pinkki. © Tommi Tuomi
Sanna Leinonen pukeutuu pinkkiin, ajaa pinkillä autolla ja asuu pinkissä kodissa. Muutto taloon sai alkunsa vaaleanpunaisesta kirjeestä.

Sanna Leinonen aloitti Turussa 2018 vuoden kestävän digimyynti- ja markkinointikoulutuksen. Hän körötteli pinkillä autollaan majapaikkaaan ja ihastui nähdessäni vaaleanpunaisen talon – nykyisen kotinsa.

”Pysähdyin valokuvaamaan sitä, ja haaveilin asuvani siinä joskus”, korutaitelija Sanna Leinonen muistelee.

”Paikka tuntui heti kodilta”

”Asuin tuolloin Vihdissä, mutta pitkä parisuhde oli kariutumassa. Tämä talo potkaisi minua toimimaan. Kirjoitin talon asukkaalle postilaatikkoon vaaleanpunaisen kirjeen:

Olen Sanna, rakastan vaaleanpunaista ja haluaisin asua täällä. Onko talo vuokrattavana tai myytävänä jossain vaiheessa?”

Seuraavana päivänä asukas soitti, että hän on pian muuttamassa pois. Sain vuokrattua talon ja muutin tänne loppukesästä 2019.

Paikka tuntui heti kodilta. Olin jo puoli vuotta ajanut ohi ja unelmoinut aamukahveista pihan pinkeillä metallituoleilla.

En tehnyt remontteja, vaan kannoin vain tavarani sisään. En halunnut pinkkejä seiniä tai tapetteja, vaikka mielestäni pinkkiys ei koskaan voi mennä överiksi. Mieluummin överit kuin vajarit!

Vihdin kodissani lupasin kumppanille sisustaa vain yhden huoneen pinkiksi. Mutta pian väri levisi koko kotiin. Maalasin esimerkiksi keittiönkaapit pinkiksi ja ostin vaaleanpunaisen jääkaapin.”

Jo pihalla näkee, että tästä talosta löytyy väriä. Pian alkaa myös pinkin veneen kausi. © Tommi Tuomi

Jo pihalla näkee, että tästä talosta löytyy väriä. Pian alkaa myös pinkin veneen kausi.
© Tommi Tuomi

Sanna Leinosen lempipaikka kotona on sohvalla pinkin torkkupeiton alla. © Tommi Tuomi

Sanna Leinosen lempipaikka kotona on sohvalla pinkin torkkupeiton alla. © Tommi Tuomi

Eka pinkki hankinta oli Smeg-jääkaappi. © Tommi Tuomi

Eka pinkki hankinta oli Smeg-jääkaappi. © Tommi Tuomi

Pinkki tunnelma syntyy pienistä käyttötavaroista, esimerkiksi Haaparannasta ostetusta vaaleanpunaisesta suolapurkista. © Tommi Tuomi

Pinkki tunnelma syntyy pienistä käyttötavaroista, esimerkiksi Haaparannasta ostetusta vaaleanpunaisesta suolapurkista. © Tommi Tuomi

Tasapainoa pinkille

”Kodissani on kotoisaa ja tyylikästä. Vaaleanpunaisia ja pinkkejä esineitä on paljon, mutta puu, valkoinen ja harmaa tasapainottavat sisustusta.

Lempipaikkani on sohva, josta katselen rakkaita, silmääni miellyttäviä esineitä. Usein kädessäni on pinkki puhelin, kun pyörin somessa.

Olen kaavoihin kangistunut enkä hirveästi muuttele sisustusta. Syksyn tullen nostan pinkit kynttilälyhdyt esille. Saatan vaihtaa sohvan paikkaa, jotta voin paremmin katsella elävää tulta.

Maalasin äskettäin puunkantotelineen kalkkimaalilla vaaleanpunaiseksi. Monet asiat voi helposti ja halvalla teipata tai maalata kalkkimaalilla. Minulla on myös hyvä valikoima panssari-, spray- ja huonekalumaalia tavaroiden tuunausta varten.

Itse tietysti sokeudun kotini sisustukselle enkä näe siinä mitään erikoista. Uusien ystävieni silmät ovat kyllä pyörineet päässä, kun he ovat bonganneet täällä pinkkejä esineitä: astioita, kodinkoneita, kylmälaukun, työ­kalupakin, vessapaperin ja lämpömittarin.

Pihalla on pinkki tikkataulu, puutarhakalusteet ja polkupyörä. Saan paljon pinkkejä asioita lahjaksi. Viimeisin on tuikkukynttilän teline ja vaaleanpunainen samppanja.

Ehkä erikoisin vaaleanpunaisin huonekaluni on sikarihumidori, eli kaappi, jossa säilytän sikarikokoelmaani oikeassa lämpötilassa ja kosteudessa. Poltan 0-4 sikaria kuukaudessa. Sytytän sen tietenkin pinkillä sytkärillä ja nautiskelen hetkestä pihalla.

Ostin kolme vuotta sitten osakkuuden helsinkiläiseen sikariklubiin, joka on minulle aika hauska äijien maailma. Kaikkiaan jäseniä on 250, meitä naisjäseniä alle kymmenen.

Järjestin viime syksynä sikariklubin poikien pyynnöstä pinkin illan. Jokaisen piti pukeutua pienesti pinkkiin: Monilla se oli kravatti, solmio, huivi ja rohkeimmilla paita. Yhdellä oli jopa pinkki takki. Klubin edessä oli pinkki tekonurmi, ja ruoka ja kattaus oli vaaleanpunaista. Oli hauskat bileet, kaikki tykkäsivät.”

Olohuoneen pinkki tunnelma syntyy loppujen lopuksi aika pienistä asioista. Valkoista on enemmän! © Tommi Tuomi

Olohuoneen pinkki tunnelma syntyy loppujen lopuksi aika pienistä asioista. Valkoista on enemmän! © Tommi Tuomi

Mummin tekemä pöytä on Sannalle rakas. © Tommi Tuomi

Mummin tekemä pöytä on Sannalle rakas. © Tommi Tuomi

Sannan puutarha on pieni ja helppohoitoinen, mutta taatusti persoonallinen. © Tommi Tuomi

Sannan puutarha on pieni ja helppohoitoinen, mutta taatusti persoonallinen. © Tommi Tuomi

Pyörä on sekä koriste- että käyttöesine. © Tommi Tuomi

Pyörä on sekä koriste- että käyttöesine. © Tommi Tuomi

Vaaleanpunainen tikkataulu © Tommi Tuomi

Vaaleanpunainen tikkataulu © Tommi Tuomi

Pinkki piristää

”Pinkki on ollut oleellinen osa minua jo yli 30 vuotta. Pukeudun vain pinkkiin. Tykkään eniten kylmän kirkkaasta pinkistä. Käytän paljon pesukone­värejä, eli värjään valkoiset vaatteet pinkiksi.

Vaaleanpunaiset vaatteet saavat ihmiset hymyilemään eikä niihin pukeutuja jää huomiotta. Suomessa ei normaalisti kommentoida positiivisesti tuntemattoman ulkonäköä tai vaatteita, mutta minun olemustani kehutaan usein pirteäksi.

Autoni on tietysti pinkki, ja siellä on pinkit työkalut ja roskis. Minut bongataan aina, kun nousen autosta ulos. Ihan ensimmäinen autoni parikymppisenä oli vaaleanpunainen kupla. Se oli ensin mintunvihreä, mutta jo viikon ajelun jälkeen maalasin sen pensselillä ja Miranolilla vaaleanpunaiseksi.

Jos minulla on tosi surkea olo, niin pieni vaaleanpunainen ostos piristää kummasti. Jotain voimauttavaa siinä on, vaikka ostoskorissa voi olla ihan arkisesti vaaleanpunaista vessapaperia.

Tulen myös kauhean iloiseksi, jos löydän pinkin esineen, josta olen pitkään haaveillut. Kuten pinkit nippusiteet ja vaaleanpunaiset lämpörullat!”

Vaaleanpunainen vaate antaa voimaa. © Tommi Tuomi

Vaaleanpunainen vaate antaa voimaa. © Tommi Tuomi

Kodista rauhaa

”Odottelen jo kovasti kesää. Haravointihommia on pihalla reilusti valtavan tammen takia. Pihaa ympäröivät syreenit, joiden kukkiessa piha on kauneimmillaan.

Tykkään eniten helppohoitoisista pensaista ja niitä suunnittelen laittavani pihalle. Kukat istutan suoraan ruukkuihin terassin ympärille sekä ulko-oven viereen. En ole viherpeukalo, mutta rakastan kukkia ja niiden tuomaa väriä.

Jos talo olisi omani, tekisin pihalla olevasta pikkumökistä työhuoneeni tai pienen putiikin. Pihaani koristaa nyt vaaleanpunainen 1960-luvun Marino Sport -moottorivene, jossa on pinkki Volvo Penta -perämoottori. Olin hankkimassa soutuvenettä, mutta kun näin tämän myynnissä niin pakkohan se oli ostaa. Se on vielä peitetty pinkillä pressulla, mutta pian aloitan kalastuskauden. Minulla on tietysti pinkit kalastusvälineet!

Teen työkseni värikkäitä karkkimaisia Elvari-koruja kotini työhuoneessa käsin polymeerimassasta kaulimen, pastakoneen ja veitsen avulla. Valikoimaa löytyy korvakoruista nilkkakoruihin. Unelmoin vaihtavani työhuoneen tapetit sinisestä vaaleanpunaiseen.

Tykkään kodistani tällä hetkellä juuri sellaisena kuin se on. Makuu- ja vaate­huonetta alan tosin pian tuunata. Jos tulisi tulipalo, ottaisin ensimmäi­senä mukaani mummin tekemän pinkin pöydän, jonka sain ylioppilas­lahjaksi.

Rakastan vaaleanpunaista arkeani, ja erityisesti arvostan terveyttä ja onnellisuutta. Olen käynyt läpi kahden syövän hoidot ja lihavuusleikkauksen.

Viime vuonna löytyi taas kolme kasvainta ja vietin paljon aikaa sairaalassa. Siksi osaan nauttia pienestä. Pinkki kotini rauhoittaa ja ilahduttaa, täällä löydän tasapainon ja rauhan.

Haaveenani on löytää sadan kilometrin säteellä pääkaupunkiseudusta oma vaaleanpunainen talo, johon saisin rakennettua pihalle korutehtaan. Ja toki unelmissa on vielä elämän rakkauskin. Hänen pitäisi tykätä edes vähän vaaleanpunaisesta väristä.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 5/21.

Lue myös: Karkkikorujen tekijä Sanna Leinonen painoi lähes 170 kiloa – lihavuusleikkaus karisti kilot pysyvästi: ”Minun on yhä vaikea uskoa, etten ole enää iso”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X