”Kuinkas sitten kävikään” – Sarina Pulkka innostui ristipistotöistä, joiden lainattuihin lauseisiin hän on kirjonut jo monta tarinaa

Käsitöiden teon Sarinalle opetti jo lapsena mummi. ”Olen tehnyt käsitöitä koko ikäni. Se on itsestään selvä osa minua”, kertoo Sarina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sarina Pulkka vetää ystävänsä kanssa feminististä Radikaalit ristipistot -ryhmää Hämeenlinnassa.

Käsitöiden teon Sarinalle opetti jo lapsena mummi. ”Olen tehnyt käsitöitä koko ikäni. Se on itsestään selvä osa minua", kertoo Sarina.
(Päivitetty: )
Teksti: Marianna Laiho

Kun Sarina Pulkka, 28, perusti ystävänsä Auni Tuovisen kanssa Hämeenlinnaan feministisen Radikaalit ristipistot -ryhmän, ristipistot eivät olleet Sarinalle mikään uusi juttu. Hän on osannut tehdä niitä aina.

Menneen ajan naiset etsivät ristipistotöihin aiheita luonnosta ja Raamatusta. Radikaalit ristipistot -ryhmässä otetaan kantaa vääryyksiin tai kirjotaan muuten vaan voimaannuttavia lauseita.

Kirjontatöiden lauseisiin liittyy yleensä tarina. Sarina kirjoo useimmiten mieleensä jääneitä lainauksia. Esimerkiksi lause ”Kuinkas sitten kävikään” on Tove Janssonilta.

Sarinan lapsi aloitti 3-vuotiaana jokaisen lauseen: ”Ajattelisin että”. Lause puhutteli äitiä; ihmisten olisi hyvä ajatella enemmän.

”Kun ristipistoja on paljon vierekkäin, ne ovat kuin pikseleitä”, Sarina sanoo.

Erilaisin pistoin kirjotuista lauseista tehdään huoneentauluja ja seinävaatteita tai niitä voi kirjoa vaikka takin selkämykseen.

Sarina Pulkka

Ristipistojen lisäksi Sarina Pulkka käyttää muitakin pistoja.
Tätä taulua elävöittävät tikkipistot. Sara Pihlaja / Otavamedia

Mummin opissa

Käsitöiden teon Sarinalle opetti jo lapsena mummi.

”Olen tehnyt käsitöitä koko ikäni. Se on itsestään selvä osa minua”, taidekasvattajana työskentelevä Sarina sanoo.

Sarinan äiti sen sijaan ei ole käsityöihmisiä. Sarinan lapset taas ovat niin pieniä, että on vaikea vielä sanoa, meneekö käsityöinnostus seuraavaan sukupolveen.

Amerikasta levinneeseen avoimeen Radikaalit ristipistot -ryhmään ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet ikään ja sukupuoleen katsomatta. Koska vaan voi hypätä kyytiin.

”Jokainen osallistuja päättää myös itse, mitä radikaalius hänelle merkitsee”, Sarina sanoo.

Kirjomisen ohella ryhmässä jutellaan joko omista tai yleisistä asioista. Usein tekeillä olevat lauseet tai kuvat nostattavat puheenaiheita.

Kurkkaa lisää Sarinan käsitöitä Radikaalit ristipistot -instagramsivuilta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/19.

X