Kuka rakastettuja joulukortteja oikein maalaa? Taiteilija Terho Peltoniemen kädenjälki näkyy myös jouluisissa karkkikääreissä ja tyynyliinoissa

Terho Peltoniemen kortit ovat levittäneet joulumieltä jo 30 vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jyväskylässä asuva postikorttitaiteilija Terho Peltoniemi piirtää joulukortteja. Viimeistelyä ensi joulun maalauksesta. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Terho Peltoniemen kortit ovat levittäneet joulumieltä jo 30 vuotta.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Vaikka Terho Peltoniemi ei sanoisi sinulle nimenä mitään, olet varmasti nähnyt hänen tekemiään suosittuja joulukortteja. Niissä hevonen vetää rekeä tähtitaivaan alla joulukirkkoon tai tontut kulkevat lyhdyt käsissään. Peltoniemen tunnelmalliset kuvat koristavat myös suklaalevyjen kääreitä, kahvipurkkeja, mukeja, tyynyliinoja ja keittiöpyyhkeitä.

”Joulu merkitsee minulle paljon, sillä olen maalannut joulukortteja 30 vuotta. Toivon, että voin kuvieni avulla välittää tunnelmaa menneisyydestä eri-ikäisille ihmisille.”

Terho Peltoniemi viimeistelee ensivuoden joulumaalausta. © Hanna-Kaisa Hämäläinen

Terho Peltoniemi viimeistelee ensivuoden joulumaalausta. © Hanna-Kaisa Hämäläinen

Perinteiden arvostaja

Peltoniemen joulukorteissa on vanhojen suomalaisten laulujen ja tarinoiden tunnelmaa. Terho Peltoniemi tunnustautuukin nostalgikoksi. Hän luki 15-vuotiaana Väinö Linnan romaanisarjan Täällä Pohjantähden alla ja kuvailee kokemusta järisyttäväksi. Sen jälkeen hän on lukenut trilogian kymmeniä kertoja.

”Perinne on minulle kaikki kaikessa. Linnan myötä hämäläinen vanha aika alkoi kiehtoa. Siitä lähtien kuvitustyöni on rakentunut vanhaan aikaan. Erityisesti pidän 50-luvusta.”

Peltoniemi on kotoisin Kauhavalta mutta elänyt suuren osan elämästään Jyväskylässä. Joulukorteissaan hän on kuvannut enimmäkseen vanhoja maalaismaisemia, mutta nyt kaupungit ovat alkaneet kiehtoa. Tänä jouluna on myynnissä noin parisenkymmentä Peltoniemen tekemää korttia, ja joukossa on Suomen Punaisen Ristin korttisarja, jossa on historiallisia kuvia Tampereen joulutorista, Turun joulurauhajulistuksesta Brinkkalassa, Porvoon vanhasta kaupungista sekä Helsingin Sofiankadulta näkyvästä suurkirkosta.

Käänteen taiteilijan tuotannossa aiheutti hänen parikymppinen poikansa, joka asui jonkin aikaa Helsingissä. Kaupunki tuli samalla tutuksi isällekin.

”Erityisesti ihastuin Eiraan, josta suunnittelen vielä maalaavani jotakin.”

Terho Pelto­niemen parasta työaikaa on aamu. Hänen ateljeensa on Jyväskylässä asunnon yhteydessä. © Hanna-Kaisa Hämäläinen

Terho Pelto­niemen parasta työaikaa on aamu. Hänen ateljeensa on Jyväskylässä asunnon yhteydessä. © Hanna-Kaisa Hämäläinen

Joulu ympäri vuoden

Uutta joulukorttisarjaansa Terho Peltoniemi työsti kolme kuukautta, ja intensiivisin työvaihe oli viime keväänä. Kesällä kuvat lähtivät painoon. Monesti hän on saattanut maalata joulukuvituksia keskellä kukkeinta suvea mökillään.

Ensin hän hahmottelee kuvasta luonnoksia, sommittelee asetelman, ja vasta sen jälkeen maalaa öljyväreillä kuvan.

”Teen aina kuvan loppuun. En voi itseäni narrata enkä koskaan tinkiä, vaan kuvan on oltava itselle mieluisa. Ei auta, vaikka joku sanoisi, että toihan on valmis.”

Valmiit maalaukset valokuvataan kortteihin. Alkuperäiset teokset ovat jo useampana vuotena menneet myyntiin Iittalan Naivistien talvinäyttelyyn.

Peltoniemi on maalannut uransa aikana satoja jouluteoksia, ja niitä on hänellä kotonakin.

”Meillä on tavallaan joulu ympäri vuoden, kun seinillä on jouluaiheisia tauluja”, Peltoniemi naurahtaa.

Joulukortteja maalaava taiteilija Terho Peltoniemi Mio-koiransa kanssa. © Hanna-Kaisa Hämäläinen

Joulukortteja maalaava taiteilija Terho Peltoniemi Mio-koiransa kanssa. © Hanna-Kaisa Hämäläinen

X