Radio Suomesta tuttu Mikko Lagerström on kukkivien puiden puolestapuhuja: ”Ne tarjoavat pienen elämysretken”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Keväisin Mikko Lagerström tankkaa itseensä kukkivien koristepuiden ihanuutta.
Keväisin Mikko Lagerström tankkaa itseensä kukkivien koristepuiden ihanuutta. © Susa Junnola
Purppuraisten koristeomenapuiden katveessa kasvaneesta Mikko Lagerströmistä tuli puutarhuri ja kukkapuiden puolestapuhuja.

Radio Suomen luonto-ohjelmistakin tuttu laulava puutarhuri Mikko Lagerström on Stadin kundi, jolle kukkivien puiden aika on vuoden kohokohta.

Vuorokauden tunteja ja ajokilometrejä laskematta hän ahmii itseensä valkoisina, vaaleanpunaisina ja purppuraisina hehkuvien kukkapuiden huumaavaa tuoksua ja tunnelmaa. Oikein ihanan näyn edessä hän huokaisee ja hihkaisee, ja saattaa puhjeta lauluunkin.

Mikko on tullut tunnetuksi myös Georg Malmsténin reippaiden rallien esittäjänä. Koristekirsikoiden ja -omenapuiden tieteelliset nimet putoilevat puheen lomassa kuin iskelmälyriikat konsanaan.

”Katso tuota vaaleanpunaista kukkaa sinistä taivasta vasten! Onko kauniimpaa väriskaalaa olemassakaan? Vaaleanpunainen ei muuten ole mitenkään minun värini, mutta näissä kukkivissa puissa se on aivan ylitse muiden. Se tuntuu ihan sielussa asti. Menen ihan lällyksi”, Mikko Lagerström sanoo.

puutarhuri Mikko Lagerström

Oikein ihanasti kukkivan puun edessä Mikko Lagerström huokaisee ja hihkaisee, ellei peräti puhkea lauluun. © Susa Junnola

Omenapuu osa suomalaista sielunmaisemaa

Mikon lapsuuden kotikatu, Helsingin Lauttasaaren Isokaari on pysäyttävä näky puiden kukkiessa. Alkukesästä rauhallisen kadun varteen 1960-luvun alussa istutetut noin 130 eriväristä koristeomenapuuta peittävät asuintalot hempeisiin kukkapilviin.

Parhaina vuosina kukkapuuhattara hallitsee maisemaa jopa kolmen viikon ajan, huonoimpana näky haihtuu jo neljässä päivässä. Ehkä siinäkin on osa kukkivien puiden kauneutta: se on katoavaista.

Suomalaisessa käytännönläheisessä hyötyajattelussa hedelmiä tuottavat puut ovat aina ajaneet koristepuiden ohi. Kaupunkien julkisissa puistoissa koristepuilla on kuitenkin etunsa.

”En ollenkaan väheksy talousomenapuita tai -päärynäpuita. Ne ovat ihania muistoja, kun on menty mummolaan ja saatu omenapiirakkaa. Omenapuu on aivan oleellinen osa suomalaista sielunmaisemaa. Mutta kaupunkioloissa koristeomenapuut ovat sopivampi valinta ja tarjoavat pienen elämysretken.”

Vaaleanpunainen väri on Mikon mielestä kukkivissa puissa aivan ylitse muiden.

Vaaleanpunainen väri on Mikon mielestä kukkivissa puissa aivan ylitse muiden. © Susa Junnola

Kirsikkapuiden tähden satojen kilometrien päähän

Mikko Lagerström hehkuttaa kirsikkapuistaan kuuluisia Washington DC:tä ja Helsingin Roihuvuorta, joiden vaaleanpunaisina hehkuviin puistoihin kansa vaeltaa hurmioituneena keväisin.

”Jos olisin diktaattori, määräisin, että jokaisessa suomalaisessa kaupungissa pitäisi olla vähintään yksi puisto, johon kaupunkilaiset voisivat mennä ihastelemaan kukkivia puita. Olen varma, että kukkapuistoa katselemalla suomalaisetkin unohtaisivat hetkeksi maalliset murheet.”

Kevään kukkein aika on Suomessa lyhyt. Mikko käyttää sen tehokkaasti, eikä hänelle ole mikään ongelma lähteä ajamaan satojen kilometrien matkoja kirsikkapuiden tähden.

Matkoillaan hän visioi maisemia mielessään ja suunnittelee, mitä istuttaisi minnekin. Ja ahmii kaikin aistein vuoden parasta vuodenaikaa.

”Varastoin tätä nyt itseeni niin paljon kuin mahdollista, että jaksan odottaa taas seuraavaan kevääseen.”

Kevään kukkein aika on Suomessa lyhyt – ja silloin siitä pitää nauttia!

Kevään kukkein aika on Suomessa lyhyt – ja silloin siitä pitää nauttia! © Susa Junnola

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X