Kun on lupa nousta lauteille – Kaupunkiaktivisti Jaakko kutsuu saunojia löylyihin Helsinki Sauna Day -päivänä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
On ylellistä päästä vilvoittelemaan parvekkeelle kipakoiden löylyjen jälkeen.
On ylellistä päästä vilvoittelemaan parvekkeelle kipakoiden löylyjen jälkeen. © Susa Junnola
Helsinkiläinen Jaakko Blomberg kutsuu kylpijöitä kotisaunaansa Sauna day -tapahtuman aikana. Yhteisöllinen saunominen on yhtä suositumpaa.

Jaakko Blomberg heittää kipakat löylyt helsinkiläisen kerrostalokotinsa saunassa. Vieressä lauteilla hikoilevat Henri Isokuortti ja Timo Ylikarhu. Saunakaverit löytyivät Jaakon Facebookiin laittaman ilmoituksen myötä: Hän ilmoitti Sauna Day -ryhmän Facebook-sivulla saunan olevan lämpimänä perjantai-iltana, tervetuloa. Henri ja Timo kuittasivat tulevansa.

Kaupunkiaktivisti Jaakko Blomberg on vuonna 2016 luodun Helsinki Sauna Dayn keksijä. Helsinki on täynnä käyttämättä olevia saunoja. Mitä jos kutsuttaisiin tutut ja tuntemattomat saunomaan? Tapahtumaan lähti heti mukaan yli 50 saunaa.

Jaakko Blomberg rohkaisee muitakin avaamaan saunansa vieraille Sauna Dayn aikaan.

Jaakko Blomberg rohkaisee muitakin avaamaan saunansa vieraille Sauna Dayn aikaan. © Susa Junnola

”Minäkin avasin oman saunani, jossa oli kaksi vuoroa miehille ja kaksi naisille. Lauteilla istui monta ulkomaalaista matkailijaakin. Saunaturismi on kasvanut erityisesti Helsingissä”, Jaakko toteaa.

Myös Henri ja Timo ovat löytäneet Sauna Dayn tapahtumat. Timo kuvailee omaa saunaintoaan niin kovaksi, että saunasta toiseen siirrytään autolla saunatakkiin pukeutuneena. Vaatteiden vaihtoon ei ole aikaa!

Saunasta toiseen siirrytään autolla saunatakkiin pukeutuneena. Vaatteiden vaihtoon ei ole aikaa!

Henri kävi vuoden 2019 tapahtuman aikana 13 saunassa.

”Aloitin aamulla ja jatkoin puoleen yöhön. Vantaalaisessa omakotitalossa oli neljä erilaista saunaa tynnyrisaunasta peräkärrysaunaan. Tosi hauska paikka,” Henri muistelee.

Helsinki Sauna Day järjestetään kerran vuodessa maaliskuussa.

Tällä kertaa Henri Isokuortti (kesk.) ja Timo Ylikarhu (oik.) fiilistelevät Jaakko Blombergin saunassa. Helsinki Sauna Day järjestetään kerran vuodessa maaliskuussa. © Susa Junnola

Saunominen on sosiaalinen tapahtuma

Nuoret miehet siirtyvät vilvoittelemaan Jaakon lasitetulle parvekkeelle. Näkymät Aleksis Kiven kadulle ovat urbaanit. Jaakko kertoo kesällä pitäneensä silloin tällöin aurinkoisina päivinä jäätelökahvilaa parvekkeellaan.

”Alhaalla kadulla oli kyltti, ja parvekkeelta roikkuvasta narusta vetämällä täällä soi kello. Minä sitten laskin asiakkaalle korilla jäätelön.”

Vieraat tuovat omat saunajuomat mukanaan.

Vieraat tuovat omat saunajuomat mukanaan. © Susa Junnola

Kaikki kolme nuorta miestä toteavat saunomisen olevan heille ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. Harvoin tulee käytyä ihan yksin saunassa. Sen sijaan yleisiin saunoihin ja kavereille mennään porukalla saunomaan.

Henri asuu kerrostalossa ja pohtii mihin voisi pystyttää joskus pienen telttasaunansa. Jaakko vinkkaa, että pystytä se rannalle ja pyydä porukkaa saunomaan esimerkiksi Facebookin kaupunginosaryhmän kautta.

Saunassa syntyy aina hyviä ideoita!

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 10/20.

Lue myös: Päästääkö sinun takkasi epäterveellisen määrän pienhiukkasia ilmastoon? – ”Kukaan ei tiedä, kuinka vanha suomalainen tulisijakanta on”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X