Näin Love metal -laulaja Ville Valo lumosi yleisön Agentsien kera Syvälahden lavalla

Ville Valo ja Agents saavat keikkapaikat pullistelemaan liitoksistaan. Samalla he tutustuttavat HIM-fanit ympäri maailmaa Suomi-iskelmään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ville Valo lumosi yleisön täysin, vaikka oli lyhytsanainen ja keskittyi lavalla omaan tunteikkaaseen tulkintaansa.

Ville Valo ja Agents saavat keikkapaikat pullistelemaan liitoksistaan. Samalla he tutustuttavat HIM-fanit ympäri maailmaa Suomi-iskelmään.
(Päivitetty: )
Teksti: Milla Olkkonen

Puvunhousut ja shortsit kahahtelevat Syvälahden lavalla Kangasniemellä. Naisten yllä heilahtelevat pallokuosiset kellohelmat. Kesäilta ei voisi olla kauniimpi: lämpömittari näyttää yli kahtakymmentä, ilta-auringon säteet siivilöityvät suloisesti vehreiden koivujen läpi – ja pikkuruiset mäkäräiset pyrkivät iholle.

Pari tuntia myöhemmin tanssisali on ratketa liitoksistaan. Lämpötila kohoaa kolmeenkymmeneen, ja viitisensataa ihmistä hikoilee kylki kyljessä. Osa istuu seinustoilla avoimissa ikkunaluukuissa.

Esa Pulliaisen luotsaama Agents astuu lavalle.

“Jumaliste 31. kerta, kun tämä bändi esiintyy täällä!” Pulliainen tervehtii.
Agents aloittaa kahdella instrumentaalikappaleella. Tunnelma salissa on odottava: valtaosa yleisöstä on saapunut paikalle Ville Valon takia.

Kun Valo astuu lavalle, lämpötila nousee entisestään ja suosionosoitukset tärisyttävät 1950-luvulla rakennettua tanssilavaa. Ikkunaprinsessa aloittaa intensiivisen keikan, jolla kuullaan Rauli “Badding” Somerjoen uudelleen sovitettuja hittejä ja vasta hiljattain julkaistuja kappaleita.

Esa Pulliainen

Agentsin musiikillinen johtaja Esa Pulliainen on tunnettu rautalankaisesta kitarasoundistaan. Hanna-Kaisa Hämäläinen / Otavamedia

Love metalin lähettiläs

Ville Valo tuli tunnetuksi HIM-yhtyeen keulakuvana. Yhtyeen suosio kulminoitui karismaattisen laulajan syvään ääneen ja bändin melankolisiin säveliin. Persoonallisesti brändäytynyt HIM kutsui musiikkiaan love metaliksi.

2000-luvun vaihteessa yhtye alkoi menestyä kansainvälisesti. HIM kipusi vuonna 1999 Saksan listaykköseksi ja 2004 ensimmäisenä suomalaisena Britannian TOP10-listalle. Todellista historiaa yhtye teki vuonna 2005, kun sen albumi rikkoi ensimmäisenä suomalaisena kultalevyrajan Yhdysvalloissa.

Valo oli kolmevuotias, kun Agents perustettiin vuonna 1979. Yhtye on tunnettu musiikillisen johtajansa Esa Pulliaisen rautalankaisesta kitarasoundista.

Agents on vuosien saatossa työskennellyt useiden eri solistien kanssa. Yhtyeen kanssa ovat levyttäneet ja esiintyneet Vesa Haaja, Topi Sorsakoski ja Jorma Kääriäinen. Rauli Somerjoki toimi Agentsin solistina vuosina 1981–85.

Ville Valo ja Agents

Suuri osa keikkakansasta joutui tyytymään siihen, että kuunteli musiikkia ulkopuolelta. Hanna-Kaisa Hämäläinen / Otavamedia

Lava ilman tansseja

Syvälahdessa tanssisalin oviaukot täyttyvät ulos ja sisään pyrkivistä ihmisistä.

Kumpikaan ei ole helppoa, mutta Sirpa, 71, ja Markus, 70, Halkoaho onnistuvat kaivautumaan ihmismassan seasta katetulle ulkoparketille. Parketin reunalle asennetun tv-ruudun oli tarkoitus välittää keikka ulos jääneille, mutta se pimeni täysin Valon astuttua lavalle.

“Kyllä täällä on liikaa ihmisiä, vaikka tunnelma onkin kiva. Äänentoisto vaatisi vähän parannuksia, ja kyllä kaikkien pitäisi päästä näkemään bändi”, toteaa Markus.

Sirpa ja Markus Halkoaho

Ulkoparketilla mahtui ajoittain ottamaan parit tanssiaskeleet. Sirpa ja Markus Halkoaho ottivat tilasta ja hetkestä kaiken irti. Hanna-Kaisa Hämäläinen / Otavamedia

48 vuotta aviossa ollut pari vierailee kesäisin aina parilla tanssilavalla. Ville Valo on heille tuttu lähinnä radiosta, mutta Agentsin he ovat nähneet aiemmin Seinäjoki Areenalla ja Merikarvian Merikievarissa.

Sirpa odotti illalta eniten sitä, että pääsisi tanssimaan.

“Mutta eihän täällä mahdu, aivan liikaa väkeä! Olemme vanhoja ihmisiä, jotka ovat tottuneet siihen, että tanssilavoilla tanssitaan. Meille kaikki muu on toissijaista”, harmittelee Sirpa.

Vaikka äänentoistossa ei ulkona ole kehumista, musiikki itsessään vetoaa. Halkoahojen mielestä love metal -laulajan ääni sopii Suomi-iskelmän tulkintaan erinomaisesti.

“Totta kai maailmankuulu mies osaa laulaa, ja tämä yhteistyö saisi jatkua pidempäänkin. He saavat kansan liikkeelle”, Markus sanoo.

Heidi Matilainen ja Ronja Tuukkanen-Westerback

Heidi Matilainen tuotiin juhlimaan polttareita Syvälahteen. Tanssiotteessa ystävä Ronja Tuukkanen-Westerback (vas). Hanna-Kaisa Hämäläinen / Otavamedia

Baddingia äidinmaidossa

Valo ja Agents esiintyivät ensimmäisen kerran yhdessä vuonna 1999 Laulava sydän -ohjelmassa. Tällöinkin he esittivät Rauli Somerjoen kappaleita.

Nyt meneillään oleva yhteistyöprojekti sai alkunsa kolme vuotta sitten, kun Esa Pulliainen löysi arkistoistaan Somerjoen julkaisemattomia c-kasettidemoja. Pulliainen pyysi Valoa solistiksi, jotta kappaleet saataisiin valmiiksi ja julki. Demojen uudelleen sovittaminen kuitenkin lykkääntyi, sillä HIM:n taival oli ensin saatava päätökseen.

HIM:n ensimmäinen albumi ilmestyi 1997, mutta yhtye aloitti toimintansa His Infernal Majesty -nimellä jo 1991. Vuosikymmenten taival päättyi puolen vuoden mittaiseen jäähyväiskiertueeseen, joka huipentui uudenvuodenaattona 2017 Tavastia-klubilla.

Kun HIM oli kuopattu, Valo tarttui haasteeseen. Valon mukaan Somerjoen musiikki on siirtynyt häneen jo äidinmaidossa, sillä hänen lapsuudenkodissaan Oulunkylässä sitä kuunneltiin usein.

Tätä juttua varten Valo ei suostunut haastatteluun, mutta aiemmin keväällä hän kuvaili projektiin liittyviä tunnelmia Iltalehdelle vitsikkäästi.

“Tämä on paljon kivempaa, kuin olla HIM:n keulakuvana pitkin maita ja mantuja ja rääkiä englanninkielistä paskaa.”

Ville Valo

Rauli Somerjoen kappaleet ovat olleet Ville Valon elämässä läsnä lapsesta saakka. Hanna-Kaisa Hämäläinen / Otavamedia

Saksasta Syvälahdelle

HIM:n viimeisellä keikalla Tavastian Helldone-festivaalilla olleet Sarah Domann, 31, ja Gunnar Müller, 35, jutustelevat nyt Syvälahden lavan parketilla. Pariskunnan kesälomamatka Saksan Stuttgartista Suomeen taittui asuntoautolla. He ovat vaikuttuneita suomalaisesta maaseudusta ja tanssilavan tunnelmasta. Epäselväksi ei kuitenkaan jää, miksi loma suuntautui juuri Suomeen.

“Kyllä minä olen täällä Villen takia”, Sarah toteaa.

“Ehkä Sarah päätyy backstagelle, ja minä joudun nukkumaan yksin asuntovaunussamme”, Gunnar hekottelee.

Sarah Domann ja Gunnar Müller

Sarah Domann ja Gunnar Müller ajoivat asuntoautolla Saksasta Suomeen ja Syvälahden lavalle. Hanna-Kaisa Hämäläinen / Otavamedia

Gunnar kuuntelee mieluiten norjalaista black metalia, mutta hänkin kehuu Valon ääntä.

“Keikka vastasi odotuksiani. En odottanut spektaakkelimaista showta, vaan intensiivistä kokemusta ja Valon kaunista laulua. On mahtavaa, että muusikot ja bändit eivät jämähdä yhteen tyyliin”, sanoo Gunnar.

Sarah tutustui HIM:iin teini-ikäisenä, kun yhtye löi läpi Saksassa. Hänelle myös Agents on tuttu entuudestaan, sillä hän seuraa aktiivisesti Valon kuulumisia. Laulava sydän -ohjelmassa esitetyt kappaleet hän löysi aikoinaan YouTubesta.

Iskelmämusiikki tutuksi

Eturivipaikalla turva-aitaan nojaileva Irene Benavides, 38, on Sarahin tavoin kuunnellut HIM:iä jo kaksikymmentä vuotta. Suomeen Espanjasta yli kuusi vuotta sitten muuttaneelle Irenelle Paratiisi on erityisen rakas kappale.

“Lauloin sitä jo vuonna 1999, kun en osannut suomea. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin olen täällä Villen ja bändin kanssa ja ymmärrän laulun sanatkin. Nyt me love metal -fanit tutustumme iskelmämusiikkiin Villen kautta.”

Silti hän yllättyi siitä, että piti Valon ja Agentsin helmikuussa julkaistusta albumista kokonaisuudessaan.

“En ole juuri kuunnellut tällaista musiikkia. Kun kuuntelin levyn Spotifysta, tykästyin niin paljon, että ostin levyn heti.”

Irene Benavides

Irene Benavides lauloi Paratiisi-kappaletta jo kaksikymmentä vuotta sitten. Nyt hän osaa kielen ja ymmärtää laulun sanomankin. Hanna-Kaisa Hämäläinen / Otavamedia

Irene näki Valon ja Agentsin jo aiemmin keväällä Helsingin Tavastialla ja Tampereen Tullikamarissa. Tavastia-klubin keikalla hän koki, että suuri määrä turisteja saapui paikalle vain Valon takia, eikä keskittynyt niinkään musiikkiin. Bändikin vaikutti kiertueensa alussa jännittyneeltä lavalla.

Syvälahteen Irene halusi lähteä nähdäkseen poikkeuksellisen keikkapaikan ja tutustuakseen kotimaansa maaseutuun.

“Yleisö on hyvin erilaista kuin Helsingissä. On ihmeellistä, että olemme täällä keskellä ei mitään hyttysten syötävinä. Uskon, että bändikin soittaa rennommin täällä.”

Lumoava Valo

Valo vaikuttaa olevan lavalla syvällä omassa maailmassaan. Hänen herkkä laulunsa lumoaa kuuntelijat, vaikka hän ei katso heihin päinkään. Vasta kun yleisö villiintyy Paratiisista, näyttää Valokin hiukan rentoutuvan.

Syvälahden toiminnanjohtajan Reijo Pynnösen on myönnettävä, että Valon vangitseva karisma on liikaa tanssilavan yleisökapasiteetille.

“Alueelle voidaan ottaa 2500 henkeä, koska kokonaisuudessaan tilaa riittää. Aiemmin katsojat eivät ole pyrkineet samanaikaisesti katsomaan esiintyjää.”

Agents pitää hallussaan tanssilavan yleisöennätystä. Vuonna 1989 Topi Sorsakosken ollessa bändin solistina yleisöä oli 2360. Valon ja Agentsin keikalle lippuja myytiin 2000 kappaletta, ja ne loppuivat alle kolmessa kuukaudessa. Pynnönen ei yllättynyt.

“Edellinen yleisöennätys olisi mennyt taatusti rikki, jos olisimme myyneet lippuja kaikille halukkaille.”

Eikä Syvälahti ole ainoa keikkapaikka, jonka Valo ja Agents ovat täyttäneet. Liput myytiin loppuun niin Turun Logomon kaltaiselta suurelta esiintymisareenalta kuin Someron legendaariselta Esakallioltakin.

Ville Valo ja Agents

Ruudun takaa tyttöni katsoo vain… Hanna-Kaisa Hämäläinen / Otavamedia

Rakkaus syleilee kuolemaa

Puolenyön jälkeen artistit palaavat takahuoneesta lavalle soittamaan vielä kolme kappaletta. Yleisö ei enää välitä kuumuudesta tai tungoksesta, sillä on aika nauttia viimeisestä kappaleesta.

Ihmiset hiljentyvät kuuntelemaan HIM:n ensimmäiselle albumille levytettyä When Love and Death Embracea. He huokailevat suljetuin silmin, kun viimeiset kertosäkeet venyvät ja vaihtuvat Valon falsettiin.

Vielä kerran Syvälahden tanssisali natisee liitoksissaan, kun yleisö kiittää esiintyjiä jytisevin aplodein.

X