Lydia Rantanen kirjoitti rakkausrunoja ja taisteluvärssyjä – Näin Wallankumouksen uhrit -teksti muuntui räpiksi 100 vuotta myöhemmin

Jaa artikkeli
Lydian kadonneet laulut
Lydian kadonneet laulut -trion Juulia Rihu räppää Lydia Rantasen runoja sisällissodan ajoilta. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Kouvolan Kuusankoskella eli runotyttö Lydia Rantanen. Näin mysteerinaisen runot muuntuivat räpiksi Lydian kadonneet laulut -trion myötä 100 vuotta myöhemmin.

Kouvolan Kuusankosken teatterin siivouskomerosta löytyi 17 vuotta sitten kaksi käsin täyteen kirjoitettua kirjaa. Kirjat on signeerannut Lydia Rantanen.

Runojen lisäksi kirjat sisältävät sanomalehdistä ja kirjoista jäljennettyjä tekstejä, kansanlauluja ja piirileikkien loruja. Ensimmäiset kirjojen teksteistä Lydia Rantanen on kirjoitettanut vuonna 1912 ja viimeiset kahdeksan vuotta myöhemmin.

Runoista lauluiksi – Kuka Lydia Rantanen oikein oli?

Lydian kadonneet laulut -trio on musiikin ammattilasten Juulia Rihun, Elina Simeksen ja Saija Penttilän muodostama trio, joka on säveltänyt Lydia Rantasen tekstejä lauluiksi.

Sata vuotta unohduksissa olleisiin runoihin pohjautuvista lauluista ilmestyi levy marraskuussa.

Juulia Rihu kuvailee kirjan varhaisimpia runoja nuoren ihmisen herkiksi tunnustuksiksi, joissa käsitellään rakkautta ja rakkauden menettämisestä.

”En nyt muista, onko yhdelläkään rakkausrunolla onnellista loppua”, Juulia Rihu sanoo.

Elina Siimes puolestaan sanoo hätkähtäneensä sisällissodan aikaisten runojen hurjaa, taitelutahtoa uhkuvaa tunnelmaa.

”Kun tekstin punavanki viruu tyrmässä ajatellen äitiään ja perhettään, niin sanoma on kuitenkin universaali ja ajankohtainen yhä tänäkin päivänä”, Elin Siimes toteaa.

Lydian laulujen säveltäjätkään eivät kuitenkaan tiedä, kuka Lydia Rantanen oli ja minkälaista elämää hän eli.

Sodankäyntiä kynällä

Kouvolan Kuusankoskella asuva käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha Salminen alkaa kuitenkin selvittää Lydia Rantasen salaisuutta.

”Vaikka Rantasen räiskyvät ja onnettomatkin rakkausrunot muuttuvat punaisen puolen taisteluvärssyiksi, teksteistä ei kuitenkaan löydy viitteitä siitä, että Rantanen olisi itse tarttunut aseeseen”, Juha Salminen kertoo.

Kirjojen viimeiset runot on kirjoitettu parisen vuotta sisällissodan jälkeen.

”Lydia olisi varmaan mielissään siitä, että hänen runojaan lauletaan vielä sata vuotta sen jälkeen, kun hän on ne kirjoittanut.”

Katso video! Lydian kadonneet laulut-trion Juulia Rihu räppää Lydia Rantasen ”Wallankumouksen uhrit” -runon sisällissodan ajoilta

Lue myös: Talvisodan hauta toi yhteisen rauhan – Näin punikkitaustainen Timo päätyi viimeiseen lepoon marsalkka Mannerheimin viereen

X