Maailmanympärimatka alkoi 30-vuotishääpäivänä – Näin Päivi tutustui ja rakastui mieheensä uudelleen reissuvuosien aikana

Mitä tapahtui, kun 30 vuotta yhdessä ollut pariskunta lähti kaksi vuotta kestävälle maailmanympärysmatkalle? Paljon. Sitä paitsi Päivi Heiskanen tutustui mieheensä Pekkaan uudestaan − ja ihastui.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Reitille mahtui myös Machu Picchu Perussa.

Mitä tapahtui, kun 30 vuotta yhdessä ollut pariskunta lähti kaksi vuotta kestävälle maailmanympärysmatkalle? Paljon. Sitä paitsi Päivi Heiskanen tutustui mieheensä Pekkaan uudestaan − ja ihastui.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Vielä viisi vuotta sitten Päivi ja Pekka Heiskanen asuivat yli 300 neliön omakotitalossa, jossa oli kolme kerrosta. Heidän uusi kotinsa on 93-neliöinen kerrostaloasunto Kuopion Lehtoniemessä. Siinä välissä heidän kodissaan oli vapaata lattiatilaa 1,2 neliötä.

Edellinen asumus oli asuntoauto Epeli. Siinä Lehtoset asuivat kaksi vuotta.

Miksi ihmeessä mukavaan omakotitaloasumiseen tottuneet opettaja Päivi, 54, ja hänen miehensä, ison yrityksen osakas Pekka, 56, ahtautuivat autoon asumaan kahdeksi vuodeksi ja kiersivät sillä maailman?

”Onko tuo revolveri oikea?”

Guatemala tasavalta, vuosi 2017. Päivin henki meinasi salpaantua, sillä hän pelkäsi kuolevansa. Kaksi miestä ilmestyi puskasta ja lähestyi kuin James Bond -elokuvissa. Kun miehet pysähtyivät paikalleen, toinen kohotti aseensa kohti Päiviä ja Pekkaa.

”Onko tuo revolveri oikea?” Päivi kysyi mieheltään Pekalta. ”On se”, Pekka vastasi.
Aika pysähtyi.

Pekka mietti, miten helppo heidät olisi heittää näköalapaikan kallionkielekkeeltä alas mereen, eikä kukaan löytäisi koskaan ruumiita.

Onneksi Heiskasten paikallisopas ärähti asemiehille, ja nämä lähtivät pois. Heiskasten elämä ja matka jatkuivat.

Mutta miksi Heiskaset olivat lähteneet näin hurjalle reissulle, jossa aseistautuneet miehet, ryöstöt, luonnonilmiöt ja liikenne voisivat tappaa?

Sitä ihmetteli Heiskasten aikuinen Jenniina-tytärkin. Hän järjesti häänsä ennen vanhempiensa matkaa ollakseen varma äidin ja isän pääsystä paikalle.

”Kerroimme lapsille, että jos emme tule takaisin, ruumiitamme ei tarvitse tuoda Suomeen. Lapsemme ovat tottuneet tällaiseen, koska olemme tehneet Pekan kanssa kehitysyhteistyötehtäviä aikaisemmin”, Päivi sanoo.

Päivi Heiskanen

Heiskaset suunnittelivat matkaa maailmankartan avulla. He kävivät eri reittivalintoja pitkään läpi ennen kuin sopiva löytyi. Matias Honkamaa

Työn ehdoilla

Päivi ja Pekka ovat aina pitäneet matkailusta ja retkeilystä. Kun Heiskaset menivät 33 vuotta sitten naimisiin, he ostivat teltan, makuupussit, rinkat ja retkikeittimet.

Retkeilyvarusteet keräsivät kuitenkin pölyä ympärilleen vuosikausia, sillä pariskunta ei työkiireiltään ehtinyt matkustamaan mihinkään.

Heille syntyi kaksi tytärtä, mutta yhteinen arki oli olematonta.

”Pekka kysyi kerran, onko tyttäremme vielä päiväkodissa vai onko hän jo koulussa. Se ehkä kertoo, miten vähän meillä oli yhteistä aikaa”, Päivi sanoo.

Hän ei vitsaile. Pariskunta vietti aikaa yhdessä käytännössä vain nukkuen, sillä varsinkin Pekan työviikot olivat pitkiä. Kun lapset olivat pieniä, Pekka työskenteli suuressa kuljetusalan liikkeessä hallintojohtajana.

”Kun tein 50-tuntista työviikkoa, Pekka kutsui minua osa-aikatyöntekijäksi. Hän työskenteli 90 tuntia viikossa”, Päivi sanoo.

Päivi Heiskanen

Päivi Heiskanen leppoisti elämäänsä matkan jälkeen. Hän siirtyi miehensä kanssa 40 tunnin työviikkoon. Matias Honkamaa

Ainut yhteinen perheaika oli lomamatkoilla ja mökillä. Vasta kun lapset olivat jo isoja, pariskunta alkoi pikkuhiljaa hiljentää tahtia ja pitää pidempiä lomia.

Vuonna 2008 he tekivät ensimmäisen pidemmän asuntoautomatkan Kuopiosta Saharaan. Afrikassa Heiskaset tutustuivat tanskalaiseen perheeseen, joka oli palaamassa maailmanympärysmatkalta.

”Meidän kummankin mielessä syttyi ajatus tehdä sama itsekin. Halusimme toteuttaa sen nyt hyväkuntoisina, emme vasta eläkkeellä.”

Tanssijatar Chengdun teehuoneessa

Tanssijatar Chengdun teehuoneessa Kiinassa. Heiskasten kotialbumi

Maailmanympärysmatkalle 30-vuotishääpäivänä

Päivi ja Pekka olivat monella tavalla uudessa tilanteessa aloittaessaan maailmanympärimatkan vuoden 2016 kesäkuussa, 30-vuotishääpäivänään.

Asuntoauto Epeli oli ahdas 330 neliön omakotitalon jälkeen. Talo oli ollut pakko myydä matkan rahoittamiseksi.

Edessä olisi seikkailu Aasian, Amerikkojen ja Euroopan halki.

Matkailuauto Epeli

Matkailuauto Epeli oli Heiskasten koti kaksi vuotta. Heiskasten kotialbumi

Kuitenkin kaikkein uusinta tilanteessa oli pariskunnan yhteinen aika. Sitä heillä ei ollut koskaan ennen yhtä paljon kuin nyt virkavapaalla.

Mitenhän tässä käy, Päivi jännitti.

”Vaikka olimme eläneet saman katon alla 30 vuotta, arki oli ollut työkuvioiden takia tosi erillistä. Tuntui jopa, että en tunne Pekkaa kovin hyvin.”

Mitä uutta aviopuolisosta voi paljastua 30 vuoden jälkeen?

Aikamatka 30 vuoden taakse

Päivi muisti taas matkalla, miksi oli aikanaan ihastunut Pekkaan. Itse asiassa hän ihastui mieheensä uudestaan, kun kerrankin oli aikaa jutella, elää arkea ja tehdä asioita yhdessä.

”Mieleeni palautuivat ne hyvät jutut, joihin olin Pekassa ihastunut. Esimerkiksi toisten auttaminen, rehellisyys, vilpittömyys ja hyvä tahto. Pekka on myös hyvä ajamaan autoa, suunnistamaan ja korjaamaan mitä tahansa”, Päivi kehuu miestään.

Taidoille oli käyttöä. Kun matkustamossa hajosi vesipumppu, Pekka korjasi sen klemmarilla. Jääkaapin oven insinöörimies fiksasi kynästä ottamallaan jousella.

Pariskunnan välinen luottamus vahvistui, kun he huomasivat selviävänsä matkalla kaikesta yhdessä.

Päivi Heiskanen

Ruuanlaitto autossa kuului Päivin päivärutiineihin. Heiskasten kotialbumi

Avain sopuun olivat erilaiset roolit matkalla: Pekka huolehti ajamisesta, Päivi terveydenhuollosta ja suurimmasta osasta kotitöistä.

”Säilymme terveempinä, kun teemme asioita omien vahvuusalueiden mukaan. Jos minä ajaisin asuntoautoa tai Pekka tekisi ruokaa, se voisi olla epäterveellistä.”

Mikä tärkeintä, pariskunta ei pitkästynyt toisiinsa matkalla.

”Ei toiseen kyllästy, jos on juuri mennyt naimisiin. Me oltiin tavallaan samassa tilanteessa”, Päivi sanoo.

Millaista arki oli matkalla?

Pekka Heiskanen

Pekka Heiskasen korjaustaidoille riitti reissulla käyttöä. Heiskasten kotialbumi

Luksuspatjoilla

Pekka ja Päivi halusivat satsata pieniin mukavuuksiin asuntoautossa. Autossa oli kunnon joustinpatjat, aurinkopaneelit sähköä varten, sisävessa ja suihkut. Silti retkeilyn tuntuakin oli. Sitä koettiin pestessä käsin astioita ja vaatteita.

Arkisten asioiden sujuminen mahdollisti keskittymisen elämästä nauttimiseen. Päiville ja Pekalle se tarkoitti esimerkiksi patikointeja ja ihmisiin tutustumista.

”Oli tosi mielenkiintoista, kun ei tiennyt, mitä tänään tapahtuu.”
Pariskunta nauttii liikunnasta. Silti reissulla kertyi liikakiloja. Päiville peräti 15 lisäkiloa.

”Me ei otettu mitään kuntoiluvälineitä mukaan, mutta Kiinassa oli jo pakko ostaa painot. Ei joka paikassa pääse lenkille, kun ei ole edes kevyen liikenteen väyliä.”

Xi’anin liikenne

Xi’anin liikennettä Kiinassa. Heiskasten kotialbumi

Eroon tappotahdista

Yhteen asiaan Heiskaset ovat erityisen tyytyväisiä matkansa jälkeen: He ovat molemmat hengissä ja terveitä.

Se ei ole itsestään selvää.

Asemiehet pysäyttivät heidät 85 kertaa valtion raja-alueiden ulkopuolella. He uivat haiden seassa ja kiipesivät aktiiviselle tulivuorelle hakeakseen elämyksiä.

Mitä tahansa olisi voinut tapahtua – ja ikävä kyllä lopulta tapahtuikin.

Chilen Villarrica-tulivuori

Chilen Villarrica-tulivuoren kraatterilla tarvittiin kaasunaamareita. Heiskasten kotialbumi

Kuningaspingviinejä

Kuningaspingviinejä Chilen Onaisissa. Heiskasten kotialbumi

Päivi sairastui hengenvaaralliseen vuoristotautiin Bolivian Andien vuoristossa viiden kilometrin korkeudessa.

Päivin aivot eivät kestäneet painevaihtelua, koska he joutuivat yöpymään liian korkealla vuoristossa reittivalinnan mentyä mönkään.

Päivin päähän sattui kuin metallivannetta olisi ruuvattu yhä tiukemmin hänen kallonsa ympärille, mutta onneksi hän pääsi ajoissa lääkäriin saamaan lisähappea.

Silti omat jalat eivät kantaneet kolmeen viikkoon, sillä korvan tasapainoelin kuivui rajussa oksentelussa niin paljon.

Onneksi Päivi parani täysin. Molemmat palasivat seikkailumatkaltaan terveinä.

Kahden vuoden lomailun jälkeen he ovat tehneet pysyvän elämänmuutoksen ja siirtyneet molemmat 40 tunnin työviikkoon.

”Olemme tulleet fiksummiksi”, Päivi sanoo reissun anniksi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X