Maritan äiti oli lahjakas piirtäjä, joka loi upeat paperinuket ja laajan kokoelman tyttärilleen: ”Niistä nousee mieleen lämpimiä muistoja”

Marita Rajalinin äiti piirsi 20- ja 40-luvuilla paperinukkeja, jotka ovat värikkäitä ja taidokkaita luomuksia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kesänviettoa sukulaisten kanssa. Paperinuket piirtänyt Milja (2. vasemmalta) pikkusiskonsa Mairen (vas.) ja veljensä Aarren kanssa (takarivissä). © Marita Rajalinin kotialbumi

Marita Rajalinin äiti piirsi 20- ja 40-luvuilla paperinukkeja, jotka ovat värikkäitä ja taidokkaita luomuksia.
(Päivitetty: )
Teksti: Katri Lehtola

Mitä tiedät paperinukkien alkuperästä?

Vuonna 1907 syntyneen Milja-äitini perhe oli kotoisin Turun seudulta. Hänen äitinsä Martta harrasti akvarellimaalausta ja isänsä Toivo suunnitteli ja valmisti kotiin huonekaluja.

20-luvulla hän perusti Turun autokoritehtaan ja piirsi tylppäkulmaiset linja-autot: Fölin edeltäjät ”keltaiset vaarat”.

Luovassa ympäristössä äidistäni kehittyi lahjakas piirtäjä. Ollessaan parikymmenvuotias hän teki 10 vuotta nuoremmalle sisarelleen Mairelle laajan paperinukkekokoelman.

Siinä on satoja osia. Myöhemmin, 40-luvun lopulla, äitini teki myös minulle nukkekokoelman, joka sekin on huomattavan laaja.

Marita Rajalin sekä Kaarina-nukke, joka aikoinaan antoi inspiraation lapsinukkesarjaan. © Katri Lehtola

Marita Rajalin sekä Kaarina-nukke, joka aikoinaan antoi inspiraation lapsinukkesarjaan. © Katri Lehtola

Miten äitisi teki paperinuket?

Äitini hahmotteli nuket ja niiden asut piirustuspaperille lyijykynällä ja väritti ne akvarelleilla. Nukkien taakse hän kiinnitti hieman vahvemman pahvin, jotta ne kestäisivät paremmin.

20-luvun aikuisnukkeihin äiti sai innoitusta muun muassa Filmiaitta-lehdistä. Nukkehahmoissa on tuttuja piirteitä, yksi miesnukeista näyttää kovasti äitini Aarre-veljeltä.

Lapsinukkesarja sai alkunsa oikeasta Kaarina-nukestani, jonka piirteet yksi paperinukeista sai.

Seurasin usein vierestä, kun äitini teki nukkeja ja niiden vaatteita isäni työhuoneen pöydällä. Vartalon mallin hän leikkasi pienenpienillä kynsi- tai koruompelusaksilla. Samalla sain värioppia ja tyylikasvatusta: millaiset kengät sopivat minkäkinlaisiin asuihin.

Ketkä nukeilla leikkivät?

Vanhemmilla nukeilla leikki pääasiassa Maire ystäviensä kanssa. Olen kuullut, että nukeilla oli perheet ja nimet ja niillä leikittiin paljon juonileikkejä.

Nuket tekivät retkiä, pelasivat tennistä, kävivät tanssikursseilla ja järjestivät juhlia. Nimet olivat usein von-alkuisia tai muuten hieman harvinaisempia kuten Ritva Lowe.

40-luvun lopulla tehdyillä nukeilla leikin itse paljon Kristina-siskoni kanssa. Sarja karttui usein merkkipäivinä: saatoin saada lahjaksi nukeille uusia vaatteita. Toisinaan teetätin niitä äidilläni tilaustyönä.

Mikä merkitys nukeilla on nyt?

Paperinuket ovat minulle tärkeä muisto äidistäni. Niistä nousee mieleen lämpimiä muistoja.

Kokoelmat ovat säilyneet hyvin. Tätini nukeilla kukaan ei ole leikkinyt 30-luvun jälkeen. Perin ne tätini kuoltua.

Säilytän kokoelmia vanhoissa sikari- ja suklaarasioissa niin, että kerrosten välissä on happovapaata paperia. Nuket perinee aikanaan sisareni tytär, jonka kanssa olemme niitä yhdessä ihailleet.

Lue myös: Sormus Venäjän vallankumouksen ajalta – Eila Laxénin suvun aarre on lahja emigrantilta yli 100 vuoden takaa

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 9/2022.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X