Kokkolassa Merimiesten ja käsityöläisten vanhasta kodista tuli Heidin pop up -ravintola, jossa Famun resepti saa kehuja: ”Se on maailman parasta pinaattikeittoa – ihan luksusruokaa”

Heidi Nyblom Kuorikoski tarjoaa kotinsa pop up -ravintolassa Kokkolan vanhassa kaupungissa Märtha-famun ohjeen mukaan tehtyä pinaattikeittoa. Asiakkailta sataa kiitosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heidi Nyblom Kuorikosken mielestä kotiravintolan pidossa hauskinta on ihmisten kohtaaminen.

Heidi Nyblom Kuorikoski tarjoaa kotinsa pop up -ravintolassa Kokkolan vanhassa kaupungissa Märtha-famun ohjeen mukaan tehtyä pinaattikeittoa. Asiakkailta sataa kiitosta.
Teksti: Reija Ypyä

”Haluatteko keittoon keitetyn luomumunan”, kysyy Heidi Nyblom Kuorikoski tarjoillessaan pinaattikeittoa pop up -kotiravintolansa asiakkaille. Palan painikkeena on itse leivottua vaaleaa juurileipää.

Olohuoneen pöydän ääressä istuvat Liisa Pokela ja Jacob Nyblom kehuvat vuolaasti pinaattikeiton täyteläistä makua ja juurileivän koostumusta. He harrastavat ruuanlaittoa ja hakevat uusia elämyksiä ja ideoita mielellään pop up -ravintoloista.

Heidi kertoo pinaattikeiton reseptin olevan kruunupyyläisen isoäiti Märthan keittiöstä. Keittoon tulee tuoretta, revittyä pinaattia, paljon kermaa, vähän maitoa, perunaa, voita, suolaa ja valkopippuria.

”Se on maailman parasta pinaattikeittoa, ihan luksusruokaa. Olemme mieheni Ari Kuorikosken kanssa pitäneet kolmesti kotiravintolaa, ja aina on ollut tarjolla kaksi isoa kattilaa pinaattikeittoa. Viimeksi asiakkaita oli noin 60.”

Tuoreesta pinaatista tehty keitto on luksuskotiruokaa.

Tuoreesta pinaatista tehty keitto on luksuskotiruokaa. © Päivi Karjalainen

Hauskinta on ihmisten tapaaminen

Kokkola täyttää tänä vuonna 400 vuotta, ja vanhassa kaupungissa eli Neristanissa on ollut paljon tapahtumia. Elokuussa oli esimerkiksi vanhan kaupungin kirppistapahtuma Vintille vietyä, kellariin kätkettyä.

”Me pidämme ensi kesänäkin ehkä kolmesti kotiravintolan. Ravintolamme nimi on Café Wilda Wilja tytärtemme Vildan, 12, ja Viljan, 13, mukaan. He tykkäävät leipomisesta, ja hoitavat kahvi-, mehu- ja kakkupuolen.”

Heidin mielestä kotiravintolan pidossa hauskinta on ihmisten tapaaminen. Kävijöitä kiinnostaa aina kovasti 1750-luvulla rakennetun talon historia.

Se on yksi Neristanin vanhimpia taloja, jossa on asunut niin merimiehiä kuin käsityöläisiäkin. Taloa kutsutaan köydenpunojan taloksi, mutta nyt siellä asuu kääntäjä-tulkki Heidi ja koodari-Ari.

”Teen yksin kotona töitä ja kaipaan usein ihmisiä. Nautin siksi kovasti kahvilanpidosta, ja minun on helppoa päästää vieraita ihmisiä kotiini. Mieheni on tarkempi, mutta onneksi saan yleensä hänet ylipuhuttua hullutuksiini. Ensimmäistä kertaa avasimme kotimme vieraille, kun Kokkolassa oli Rakkaudesta remonttiin -tapahtuma. Siinä ihmiset pääsivät tutustumaan vanhoihin taloihin.”

Liisa Pokela ja Jacob Nyblom käyvät mielellään pop up -ravintoloissa hakemassa ideoita.

Liisa Pokela ja Jacob Nyblom käyvät mielellään pop up -ravintoloissa hakemassa ideoita. © Päivi Karjalainen

Vilda ja Vilja osallistuvat innolla kahvilan pyörittämiseen, kuin myös Svante-koira.

Vilda ja Vilja osallistuvat innolla kahvilan pyörittämiseen, kuin myös Svante-koira. © Päivi Karjalainen

Räsymatot ja kalusteet pihalle

Kesällä Café Wilda Wilja levittäytyi pihapiiriin, jossa ihmiset saivat nauttia rauhassa ravintolan antimista. Kaikki ruoka tarjottiin oikeista astioista. Letkuja paperiastioita ei suvaita.

”Kannoimme räsymatot ja kaikki kalusteet pihalle, jopa työhuoneen vanhanaikaiset nojatuolitkin. Tunnelma oli kiva. Koiriakaan ei unohdettu, sillä niille oli vesikuppi eli koirabaari portinpielessä. Maailman kiltein, mutta valtavan kokoinen irlanninsusikoiramme Svante kävi myös juomassa siitä.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 10/20.

Lue myös: Kun on lupa nousta lauteille – Kaupunkiaktivisti Jaakko kutsuu saunojia löylyihin Helsinki Sauna Day -päivänä

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X