Kun omaishoitajan arki kävi liian raskaaksi, TIA-kohtaus vei Merja Salmisen sairaalaan

Omaishoitajat osoittavat mieltään 18.3. eduskuntatalon portailla, jotta palkkioita nostettaisiin ja lomia lisättäisiin. Työ on niin raskasta, että moni menettää terveytensä, yöunensa ja unelmansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansanliikkeen perustaja Merja Salminen on itse Lauri-poikansa omaishoitaja.

Omaishoitajat osoittavat mieltään 18.3. eduskuntatalon portailla, jotta palkkioita nostettaisiin ja lomia lisättäisiin. Työ on niin raskasta, että moni menettää terveytensä, yöunensa ja unelmansa.
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Omaishoitajien Facebookin suljetussa Palava sydän -ryhmässä alkuvuodesta tehdyn kyselyn mukaan moni omaishoitaja näyttää kärsivän terveysongelmista omaishoitajan työnsä takia. Yksi heistä on paimiolainen omaishoitaja Merja Salminen.

TIA-kohtaus vei sairaalaan

Joulun aatonaattona Merja Salminen tunsi kaatuvansa vasemmalle. Jalat menivät alta ja alkoivat vatkata edestakaista liikettä.

Merja kiidätettiin nopeasti keskussairaalaan. Sairaalassa Merja yritti vastata lääkärin ja hoitajien kysymyksiin, mutta sanat eivät tulleet mieleen.

”Minulla todettiin pienimuotoinen aivohalvaus. Se oli TIA-kohtaus eli ohimenevä aivoverenkiertohäiriö, jonka takia joudun syömään aivojen verenkiertoa tukevaa lääkettä”, Merja sanoo.

Merjan puhe on jo selvää, vaikka hän joutuukin edelleen hieman korjailemaan sanojaan. Takana on kuukauden ajokielto, mutta Merja on kuntoutunut hyvin aivoverenkierron tilapäisestä häiriöstään.

Merjan kertoma syy aivoverenkiertohäiriölle on kuitenkin hätkähdyttävä: omaishoitajan työstä seurannut stressi.

”Sitä ei voi varmuudella sanoa, mutta jos on mieletön stressi päällä, et saa nukuttua, on koko ajan jatkuva huoli lapsesta ja pelko toimeentulosta, niin vaikuttaahan se”, Merja sanoo.

Merja Salminen on Lauri-poikansa omaishoitaja.

Merja Salminen on Lauri-poikansa omaishoitaja. © Merja Salmisen kotialbumi

Omaishoitajan kuluttava arki

Merjan arki 31-vuotiaan, cp-vammaisen Lauri-poikansa omaishoitajana on raskas. Aikaisemmin poika oli päiviäkin kotona, mutta enää Merja ei pysty kipeytyneen selkänsä ja kuluneiden olkapäidensä takia nostamaan aikuista poikaansa – vasen olkapää on leikattu jo kahdesti.

Sen takia Lauri on päivät laitoshoidossa ja tulee illoiksi ja viikonlopuiksi kotiin.

Sillä aikaa, kun Lauri on hoidossa, Merja istuu nykyisin usein yksinäisenä kotona. Viisikymppistä sairaanhoitajaa ei enää palkata aiempien vuosien tapaan keikkatyöhön.

”Olisi kiva, jos ei kohtaisi syrjintää sen takia, että on omaishoitaja. Nyt en edes voi ottaa työtä vastaan, etten tuo kotiin Laurille koronavirusta, koska entisellä työpaikallani on niin paljon influenssaa”, Merja sanoo.

Cp-vammainen Lauri ei osaa itse liikkua tai puhua. Hänellä on runsaasti liitännäissairauksia, kuten juuri todettu epilepsia.

Väsymys painaa

Merja Salminen toivoisi korotusta pieneen omaishoitajan palkkioonsa.

”Lauria pitää nostaa kymmeniä kertoja päivässä. Se on vienyt selän ihan täysin. Olemme nyt pyrkineet, että kun mies on kotona, hän nostaa. Mutta hänelläkin on selkä sökö”, Merja sanoo.

Yöt ovat katkonaisia, koska Lauri ei nuku kovin hyvin. Merja valvoo myös sen takia, että oma nosteluista kipeytynyt selkä ei anna nukkua pitkään samassa asennossa.

”Väsymyksestä tulee masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Kun yö tulee, pelkään, saanko nukuttua”, Merja sanoo.

Merjaa ärsyttää, että yhteiskunnan tuki ei toimi. Merja ja hänen miehensä saavat vain kolmena vuorokautena kuukaudessa lomaa. Sekin perutaan, jos Lauri on määrätyn hoitojakson aikana kipeä – loma ei siis säästy esimerkiksi seuraavalle hoitojaksolle.

”Toivon, että omaishoidon vapaita olisi enemmän. Yhden kerran olemme 31 vuoden aikana anoneet ja saaneet pidemmän ylimääräisen tilapäishoitojakson”, Merja sanoo.

Lue myös: Omaishoitajat lakkoon – Merja Salminen perusti Palava sydän -kansanliikkeen: ”Me alamme vaatia korvamerkittyä rahaa, jota ei voi meiltä pois”

Omaishoitajien tilanteeseen parannusta vaativan kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa täällä.

X