Jazz soi olohuoneessa – Mirella Pendolin järjestää tunnelmallisia kotikonsertteja

Mirella Pendolin on esiintynyt isoillakin areenoilla, mutta hän kuvailee pienen kotikonsertin tunnelmaa ainutlaatuiseksi. © Susa Junnola
Loviisalainen Mirella Pendolin järjestää kotonaan pieniä konsertteja, joiden teemana voi olla vaikkapa flamenco, joululaulut tai jazz.

On tunnelmallisen hämärä ilta. Mirella Pendolinin kotona Loviisan Pernajassa tuoksuvat palavat kynttilät ja tuore leipä. Puuhellalle on katettu pientä syötävää ja juotavaa vieraille. Noin 25 ihmisistä on löytänyt paikkansa kodikkaassa olohuoneessa. Mukana on paljon lapsiakin.

Illan emäntä, muusikko Mirella Pendolin istahtaa flyygelin taakse ja toivottaa kaikki tervetulleiksi kotikonserttiinsa – suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

”Tänä iltana kuulette jazzia ja poppia, mutta aloitan omalla sävellykselläni ja sanoituksellani, joka on nimeltään Bar Song. Se on kunnianosoitus kaikille naisille, ja erityisesti uudelle kumppanilleni, joka on nainen.”

Tunnelma tihenee

Tunnelma on lähes intiimi. Mirellan kaunis, matala ääni kertoo koskettavan tarinan. Aplodeista ei ole tulla loppua.

Seuraavaksi emäntä pyytää lavalle kitaristi Pelle Hynnisen, ja he esittävät duettona Nancy Sinatran tunnetuksi tekemän Lady birdin. Tunnelma vain tihenee olkkarissa. Sitten on vuorossa Mirellan sellistiystävä Elli Tikkala. Hän tulkitsee upeasti Mistyn, joka on jazzin ikivihreitä. Ella Fitzgerald on esittänyt sitä usein.

Sivuhuoneestakin näkee hyvin estradille, jossa Mirella Pendolin ja Kalle Katz esiintyvät. © Susa Junnola

Mirella spiikkaa hauskasti sähköpianon taakse ex-aviomiehensä, muusikko Kalle Katzin:

”Kalle seuraa mukanani kuin vanha rakas kulunut lompakko. Olimme 23 vuotta naimisissa, ja erosimme pari vuotta sitten. Vuosi eron jälkeen oli vähän hiljaista, mutta koska työnteko yhdessä on aina toiminut, täällä taas ollaan!”

Once upon a summertime alkaa soida.

Artisti ja yleisö ovat lähellä toisiaan

Tunnin kestäneen konsertin jälkeen Mirella kertoo, että ajatus kotikonserttien järjestämisestä ei tuntunut lainkaan oudolta, päinvastoin. Hänen on ollut helppo avata kotinsa vieraille.

”Olen esiintynyt isoillakin lavoilla, mutta tykkään tosi paljon intiimeistä kotikonserteista. Usein tulijat ovat aluksi arkoja, mutta rentoutuvat, kun kohtaan heidät rennosti, tarjoan vähän purtavaa ja juotavaa. Tunnelma on lempeä ja erityinen, koska artisti ja yleisö ovat lähellä toisiaan.”

Myös yleisössä oleva Kati Rapia kehuu kotikonsertin tunnelmaa.

”Tuntee olevansa kuin kutsuttu vieras. Kuulijana tunnen itseni enemmän osallistujaksi kuin isossa salissa.”

Yleisö eli täysillä mukana Mirellan laulaessa ja soittaessa.

Yleisö eli täysillä mukana Mirellan laulaessa ja soittaessa. © Susa Junnola

”Niin paljon kuin mahtuu”

Nykyisessä kodissaan Mirella on järjestänyt kotikonsertteja viisi kertaa.

”Ilmoitan konserteista sosiaalisen median kautta, kuten Facebookissa ja Instagramissa. Yleensä pyydän ilmoittautumisia johonkin tiettyyn päivämäärään mennessä, jotta voin ehkäistä liiallisen yleisötungoksen.”

Avoimet ovet -konsertteihin, joihin ei ole ilmoittautumista, ihmiset ovat tervetulleita ”niin paljon kuin mahtuu”.

”Kesäisin voin hyödyntää isoa terassia jolloin pihalle mahtuu satakunta kuuntelijaa.”

Viime vuonna Mirella piti konsertin Loviisan joulukodit -tapahtuman yhteydessä.

”Minulla oli kaksi jouluteemaista kotikonserttia. Esitin sekä perinteisiä että vähän jazzahtavia lauluja, sillä pop ja jazz ovat lempilajini. Myös 9- ja 11-vuotiaat tyttäreni olivat mukana laulamassa, säestin itse flyygelillä. Tarkoitus on musisoida taas joulukuussa, jos korona ei estä tapahtumaa.”

Kotikonsertissa on leppoisa tunnelma. Mukana on myös lapsia ja juhlakengiksi käyvät villasukat. © Susa Junnola

Esiintyminen porukalla antaa inspiraatiota

Mirella on pitänyt konsertteja niin sanotulla hattu kiertoon -metodilla.

”Jos konsertti on tapahtuman yhteydessä, on sen järjestäjä maksanut esiintymisestä tietyn summan.”

Loviisan Wanhat talot -tapahtuman aikaan elokuussa Mirellalla on ollut kotonaan flamenco-konsertti. Granadalaisten ystävien, muusikon ja tanssijan myötä tunnelma nousi kattoon.

”Suunnittelen pitäväni kotonani muutaman eri teemaisen musiikkiklubin vuodessa. Tykkään esiintyä porukalla, sillä se antaa itsellekin inspiraatiota. Siksi kutsun myös muusikkoystäviäni mukaan esiintymään vierailevina tähtinä.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 10/20.

Lue myös: Kitaristi Erja Lyytinen nousi työllä ja tarmolla maailman huipulle – ja opetteli vihdoin hengähtämäänkin

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti