Nina Mellqvist nauttii sotilassaaren rauhasta: ”Rankissa saan olla oma itseni” – Katso video!

Jaa artikkeliTilaa Seura
Keväällä 2020 kotkalainen Nina Mellqvist päätti, että hän viettää vuoden entisessä sotilassaari Rankissa. © Linda Varoma / Otavamedia
Kotkalainen 42-vuotias neljän lapsen äiti viettää vuoden yksin saaressa: ”Täällä saan olla oma itseni ilman, että kukaan pääsee vaikuttamaan tekemisiini tai ajatuksiini.”

Kun kotkalainen Nina Mellqvist muutti Rankin entiseen linnakesaaren viime vuoden toukokuussa, kesä oli jo käsillä. Päivä piteni, nurmikot viheriöivät ja koivut olivat hiirenkorvilla. Soitimelle käyneiden lintujen konsertti oli katkeamaton.

Kun 42-vuotiaan Mellqvistin on määrä lähteä saaresta, on taas kevät.

Hän aikoo viettää Suomenlahdella, kymmenisen kilometriä Kotkan keskustasta etelään sijaitsevassa Rankissa kokonaisen vuoden.

”En oikeastaan ole edes kaukana. Siinä on vain merta välissä”, Mellqvist toteaa.

Hän päätti aikanaan lähteä vuodeksi saareen, koska katsoo elävänsä elämänsä jatkoaikaa.

”Haluan saada jäljellä olevista päivistäni irti mahdollisimman paljon. Täällä saaressa aikani ei valu hukkaan, vaan tunnen olevani kiinni joka hetkessä.”

Nina Mellqvist asui vuoden sotilassaari Rankissa.

Keväällä 2020 kotkalainen Nina Mellqvist päätti, että hän viettää vuoden entisessä sotilassaari Rankissa. © Linda Varoma / Otavamedia

Saaresta sairaalaan

15-vuotiaana vakavaan onnettomuuteen joutunut Nina Mellqvist on käynyt läpi yhdeksän selkäleikkausta. Hän kärsii yhä kroonisista kivuista ja kantaa ihonsa alla kipustimulaattoria.

Toukokuun jälkeen Mellqvist on poistunut Rankista miltei ainoastaan mennäkseen kontrollikäynneille sairaalaan Helsinkiin.

”Toisin kuin oletetaan, aika saaressa kulkee nopeasti. Täällä ei tarvitse noudattaa aikatauluja, vaan voi elää saaren aikaa”, hän toteaa.

Talvikauden erakko

Kesäisin Rankissa käy matkailijoita ja vielä syksyisinkin yhteysalus tuo Kotkasta Rankkiin lintuharrastajia seuraamaan syysmuuttoa. Talven myötä saari kuitenkin hiljenee ja Mellqvist saattaa olla viikkokausia Rankin ainoa ihminen.

Aiemmin kahviloissa viihtynyt ja myös paljon matkustellut Mellqvist kertoo lähteneensä saareen ylittämään itseään, mutta hän ei yllätyksekseen ole hetkeäkään ikävöinyt kaupunkiin ihmisten pariin.

”Rankissa saan olla oma itseni ilman, että kukaan pääsee vaikuttamaan tekemisiini tai ajatuksiini. Vähitellen minusta on alkanut tuntua siltä, että vuosi onkin saaressa pitkän sijasta liian lyhyt aika.”

Lue myös: Reportaasi saaristosta: Uskollisten mökkiläisten pieni joukko elävöittää Kotkan Haapasaaren arkea

X