Olof Palmen murhapaikalle ehti ensimmäisten joukossa suomalainen Anneli – Näin tunnelma Ruotsissa muuttui murhan jälkeen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Olof Palmen murhapaikka Tukholman Sveavägenin ja Tunnelgatanin risteyksessä peittyi kukkasiin talvella 1986.
Olof Palmen murhapaikka Tukholman Sveavägenin ja Tunnelgatanin risteyksessä peittyi kukkasiin talvella 1986. Kuva: Kuva-arkisto/ Jorma Pouta
Olof Palmen murhaa yritetään ratkaista ehkä viimeistä kertaa. Mysteeriksi jäänyt pääministerin murha järkytti syvästi ruotsalaisia, mutta tunnelmaa Ruotsissa todisti myös moni suomalainen.

Maahan oli satanut lunta. Lumeen oli imeytynyt inhottava verijälki. Roiskahdus. Suomalainen Anneli Karjalainen oli juossut Olof Palmen murhapaikalle kahden ystävänsä kanssa.

Paikalla oli muutama ihminen ja joitakin poliiseja rikospaikalla ja kadunkulmissa. Ei muita.

Ruotsin pääministeri oli hetkeä aikaisemmin murhattu Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa. Ruumis oli jo viety pois. Oli helmikuun 28. päivä vuonna 1986.

”En kiinnittänyt siinä vaiheessa enää yksityiskohtiin huomiota. Olin niin hämmästynyt, että Palmen murha on todellakin tapahtunut”, kertoo Anneli 34 vuotta myöhemmin.

Anneli opiskeli Tukholman yliopistossa ja opetti suomalaistaustaisille lapsille suomea tukholmalaisessa koulussa. Palmen murhayönä hän vietti iltaa ystäviensä kanssa Tukholman Suomi-talolla kiven heiton päässä Sveavägeniltä.

Tarkat muistikuvat baari-illasta ovat ohentuneet. Anneli muistelee, että Suomi-talolla soitti tyttöbändi. Ystävä taas muistaa, että tyttöbändi se ei ainakaan ollut. Suomalainen bändi se joka tapauksessa oli.

Illanvietto keskeytyi, kun sisään ryntäsi mies, joka huusi, että Palme on ammuttu.

”Eivät suomalaiset ottaneet häntä vakavasti. Kaikki istuivat vain paikoillaan. Me päätimme tyttökavereiden kanssa lähteä katsomaan, voisiko murha olla totta.”

Paljastavatko dna-testit Palmen murhaajan vuosikymmenien jälkeen?

Ruotsin pääministerin murha jäi 34 vuotta sitten ratkaisematta. Tutkinnassa tehtiin raskaan mittaluokan virheitä heti alussa. Esimerkiksi rikospaikkaa jätettiin eristämättä.

Ruotsalainen Aftonbladet kertoi huhtikuun lopussa, että murhaaja saattaa paljastua dna-näytteiden avulla, joita Ruotsin poliisi on kerännyt Skandia-mieheksi kutsutun Stig Engströmin sukulaisilta.

Engströmiä kuultiin heti murha jälkeen silminnäkijänä ja todistajana, mutta häntä ei koskaan epäilty murhaajaksi.

Helmikuun loppupuolella Palmen murhan pääsyyttäjä Krister Peterson lupasi, että uusia todisteita on saatu paljon. Ruotsin poliisi ei kuitenkaan suostu vahvistamaan Aftonbladetin tietoja kesken tutkinnan.

Pääsyyttäjä Peterson kertoi helmikuun loppupuolella uskovansa, että murha on lopulta ratkeamassa. Jos Peterson saa riittävästi todisteita kasaan, syytteet nostetaan kesään mennessä.

On myös mahdollista, että syytteitä ei nosteta, ja ruotsalaiset joutuvat kuulemaan viimeiset murhatutkinnan tulokset ennen tutkinnan lopettamista.

Ruotsin pääministeri Olof Palme osallistui katsojana Helsingin MM-kisoihin vuonna 1983.

Ruotsin pääministeri Olof Palme osallistui katsojana Helsingin MM-kisoihin vuonna 1983. Kuva: Kuva-arkisto/ Pouta Jorma

Palmesta ei saanut murhan jälkeen puhua kuka tahansa

Anneli muistaa, että Ruotsissa vallitsi erikoinen tunnelma ennen Palmen murhaa. Oikeistopuolueiden kritiikki Palmea kohtaan oli usein häijyä.

Murhan jälkeen kritiikki luonnollisesti hiljeni. Itse Anneli piti Palmesta pääministerinä.

”Opin ruotsin kielen kuuntelemalla Palmea. Hän oli älykäs, ja hänen puheensa oli terävää ja rikasta.”

Murhan jälkeen laskeutui täysi hiljaisuus. Ruotsi oli yksituumaisen järkyttynyt.

”Se tuntui todella oudolta, kun esimerkiksi metroon noustessa kukaan ei puhunut mitään.”

Hiljaisuutta kesti kaksi viikkoa. Myös lehtien pilakuvat pääministeristä loppuivat kuin seinään.

Palmen murhasta epäiltiin ensimmäisen kahden vuoden aikana neljää eri ihmistä tai ryhmää. Yksi niistä oli Kurdistanin työväenpuolue PKK.

Maahanmuuttajiin kohdistuneet epäilyt näkyivät Annelin kokemuksen mukaan myös Ruotsin ilmapiirisissä. Murhan jälkeen kaikilla ei ollut lupaa puhua Palmesta.

Anneli muistaa erään välitunnin tukholmalaisessa koulussa, jossa hän opetti suomea. Hän sanoi Palmesta jonkin pienen kommentin, mielestään mitättömän huomautuksen.

Ruotsalainen kollega käännähti toisesta pöydästä ympäri ja käski olla hiljaa. Palme oli kuulemma ruotsalaisten huoli.

”Minä en maahanmuuttajana saanut puhua Palmesta.”

Lue myös: Olof Palmen murhasta 30 vuotta: Vaanivatko murhaajat Palmea kaksi viikkoa?

X