Haaveiletko ammatinvaihdoksesta? Palomies Jussi Rautio ryhtyi peliyrittäjäksi ilman ohjelmointitaitoa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Palomies Jussi Rautio kehitti turvallisuusaiheisen Rescuebusters-mobiilipelin.
Palomies-sairaankuljettaja Jussi Rautio kehitti turvallisuusaiheisen Rescuebusters-mobiilipelin. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Palomies-sairaankuljettaja Jussi Rautio ryhtyi mobiilipeliyrittäjäksi. Digitaalisen viihteen tekijäksi on monta tietä myös niille, jotka eivät itse osaa ohjelmoida.

Jussi Rautio, 39, johtaa SyraWise-mobiilipelifirmaa ja työskentelee täysipäiväisenä pelastajana Pirkanmaan pelastuslaitoksella.

Hän on suunnitellut pelastus- ja ensiaputaitojen opetukseen käytettävän Rescuebusters-pelin. Alan yrittäjäksi hän ryhtyi ilman ohjelmointikokemusta palkkaamalla 3D-studion tekemään teknisen toteutuksen hänen pelisuunnitelmansa pohjalta.

Itse asiassa ohjelmointitaito voi olla peliyrittäjyyden kannalta jopa toissijainen taito, jos muut palikat ovat kodallaan.

Ammatinvaihtajalla kaksi tietä peliyrittäjäksi

Tiellä peliyrittäjäksi Rautio näkee kaksi pääväylää, joista kumpikaan ei liity henkilökohtaiseen ohjelmointitaitoon.

”En ole ajatellut opetella ohjelmoimaan itse. Sitä varten pitäisi lähteä uudestaan kouluun. Yrittäjyyttä se ei estä. Voihan yrittäjä perustaa vaikka sairaalan ja palkata sinne lääkärit ja hoitajat”, Rautio veistelee.

Tärkeimpiä reunaehtoja peliyrittäjäksi ryhtymiselle Rautio näkee kaksi.

”Pelialan yrittäjäksi ryhtyvällä täytyy olla joko todella hyvä idea tai runsaasti rahaa käytettävänään. Jos olet rikas, voit etsiä itsellesi parhaat pelintekijät ja sanoa, että ruvetkaas suunnittelemaan pelejä”.

Toinen tie, eli Raution tapa, oli tehdä peli sellaisesta aiheesta, jossa oma osaaminen on erittäin vahva.

”Liikeidea, sen hyödyllisyys ja eettisyys, tiimin osaaminen, sekä ansaintamallit on toki pystyttävä osoittamaan rahoittajille ja yhteistyökumppaneille, jotta projektissa päästäisiin eteenpäin. Omaa riskiä täytyy uskaltaa myös ottaa ja ymmärtää ja hyväksyä todennäköisyydet onnistumisen ja epäonnistumisen suhteen. Riskinotto kannattaa suhteuttaa siihen, että epäonnistumisen kohdalla ei pilaa lähimmäistensä elämää”, Rautio sanoo.

NHL-pelaaja Toni Lydman innostui sijoittamaan

Rescuebustersin alkumetreillä peliä lähti rahoittamaan entisen NHL-pelaaja Toni Lydmanin sijoitusyhtiö 100 000 euron sijoituksella.

”Pelistä ei ollut valmiina muuta kuin idea. Lähdimme mukaan siksi, että turvallisuus on hyvä teema. Jos yksikin lapsi tämän avulla oppii auttamaan ja tietää, mitä täytyy tehdä jos jotain sattuu, sekin on aika hyvä. Aika näyttää, miten tämä businessmielessä tulee toimimaan. Turvallisuus oli meille tärkein syy lähteä mukaan,” Lydman kertoo.

Lydman on sijoittanut varallisuuttaan useisiin yrityksiin, mutta niiden joukossa SyraWise on ainoa mobiilipeliyritys.

”Tämä on erilainen tapaus. Tavalliseen peliyhtiöön en olisi ehkä lähtenyt. Turvallisuuskasvatusta on minun kouluaikanani sivuttu opetuksessa. Mutta ei minulla olisi ollut tietotaitoa tehdä onnettomuustilanteessa mitään, varsinkaan alakoulussa. Turvallisuutta pitäisi opettaa nykyistä enemmän ja jo nuoresta pitäen.”

Sijoituksensa kautta Lydmanin yhtiö omistaa 20 prosenttia SyraWisesta. Lydman on myös yhtiön hallituksessa mukana.

”Tuollaista peliä on kaivattu. Muissa peleissä yritetään enemmänkin tehdä vammoja virtuaalisesti. Tässä yritetään parantaa ja hoitaa niitä. On hyvä, ettei tämä idea lähtenyt miltään pelifirmalta vaan palomieheltä. Se on lähtenyt taidosta, tarpeesta ja halusta, ei business edellä”, Lydman jatkaa.

Ammattipelastaja tuntee turvallisuusasiat hallussa

Yrittäjäksi ryhtyvällä pitää olla intohimo jotain asiaa kohtaan sekä erittäin hyvin hallinnassa vähintään yksi asia koko projektissa.

Ammattipelastajana Rautiolla oli oman alansa syvä osaaminen aiheesta. Koulujen turvallisuuskoulutuksissa luennoimalla hän taas oli kartalla siitä, mikä on mahdollinen kohderyhmä ja millainen tarve pelin avulla annettavalla turvallisuuskoulutuksella voi Suomessa olla.

Raution yrityksessä on mukana kaupallisen puolen ja turvallisuuden ammattilaisia. Suunnittelu teetetään vielä tällä hetkellä alihankkijalla.

”Kaikesta ei tarvitse tietää kaikkea, sillä aina löytyy ihmisiä, jotka osaavat auttaa. Nämä ihmiset pitää vain etsiä. Lähitulevaisuudessa kehitämme organisaatiotamme niin, että emme ole riippuvaisia alihankkijoista.”

Pelisuunnittelu liiketoimintana on moniulotteinen kokonaisuus, jossa jonkun tehtävänä on huolehtia projektin kokonaisuuden hallinnasta.

”Jos alamme suunnitella uutta peliprojektia, nyt me tiedämme ne askelet joita pitää missäkin vaiheessa alkaa suunnitella. Osaamme myös ennakoida sen mitä hankkeessa voi tulla vastaan, vaikka en osaa vieläkään koodata metriäkään.”

Jussi Rautio kertoi Rescuebusters-pelin tarinan Seurassa 6/2018.

Oletko sinä pohtinut vakavissasi ammatinvaihtoa?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Kyllä, suunnitelmat ovat jo pitkällä.
36%
Haaveilen asiasta usein.
34%
Ammatinvaihtaminen ei ole ajankohtaista.
30%

Siirry takaisin kyselyyn

Ammatinvaihto kannattaa – näin siinä onnistut:

  1. Ole rohkea.
  2. Ajattele isosti.
  3. Mahdotonta ei ole olemassakaan.
  4. Toteuta unelmasi mutta ole järkevä.
  5. Liikeidea ja sen paketointi laadukkaasti rahoittajille ja yhteistyökumppaneille elintärkeää. Yritysidean pitää olla useamman osaavan ammattilaisen arvioima.
    Konsultoi muita yrittäjiä ja yrityshautomoita. Uusyrityskeskus on hyvä paikka aloittaa liikeidean kehittäminen ja tiedon hakeminen
  6. Usko itseesi ja prosessiin ja älä lannistu epäilijöiden kommenteista. Niitä riittää.
  7. Ota kritiikki vastaan positiivisena ja kehitä toimintaasi. Blokkaa negatiivinen ja asiaton kritiikki.
  8. Ole vahva vähintään yhdessä liiketoimintasi osa-alueessa ja kehitä itseäsi ymmärtämään myös muita osa-alueita.
  9. Ole avoin, verkostoidu ja käännä jokainen kivi. Startup-projektit tuovat mukanaan aina uusia ideoita ja näkökulmia, joita aloittaessa ei osattu edes ajatella, tai niiden ei uskottu olevan mahdollisia.
  10. Hae apua ongelmatilanteisiin. Asiantuntijoita löytyy aina jotka osaavat kertoa kuinka pitää edetä. kaikkea ei tarvitse itse osata.
X