Pentti Salmi yllättyi väkivallasta Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 – Koripallokentällä nähtiin nyrkkitappelu

Väkivalta koripallokentällä hämmensi niin olympialaisten katsojia kuin urheilutoimittaja Pentti Salmeakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen pitkäaikaisimpiin urheiluvaikuttajiin kuuluva Pentti Salmi teki olympiakisoissa pitkiä työpäiviä Työväen Urheiluliiton TUL-lehden toimittajana.

Väkivalta koripallokentällä hämmensi niin olympialaisten katsojia kuin urheilutoimittaja Pentti Salmeakin.
Teksti:
Jukka Vuorio

Kisojen aikaan 24-vuotias Pentti Salmi oli jo kokenut kirjoittaja kierrettyään sekä kotimaisia että ulkomaisia urheilukisoja reportterina 18-vuotiaasta saakka. Hän työskenteli Työväen Urheiluliiton lehdessä.

”Olympiakisojen aikana lehti ilmestyi joka päivä, ja se oli minulle todella työntäyteistä aikaa.”

Vaikka Salmella oli työkokemusta monenlaisista paikoista, Helsingin Olympiastadion oli tunnelmaltaan poikkeuksellinen.

”Lisäkatsomoineen sinne mahtui 70 000 katsojaa, joten se oli kyllä parhaimmillaan melkoinen hornankattila.”

Koripallo elämäntyönä

Urallaan Salmi tunnetaan yhtenä Suomen pitkäaikaisimmista koripallotoimijoista. Hänen noin seitsemänkymmentävuotinen koripallouransa pelaajana, valmentajana, tuomarina sekä koripallon vuosikirjan toimittajana on vertaansa vailla.

Helsingin olympialaiset tarjosivat nuorelle Salmelle mahdollisuuden nähdä maailman huipputason koripalloa. Hänen mieleensä painui erityisesti yksi kokemus.

”Messuhallissa, eli nykyisessä Töölön Kisahallissa, pelattiin koriksen ratkaisupelejä. Uruguaylla oli tulisieluinen joukkue. Yhdessä ottelussa heidän pelaajansa eivät olleet tyytyväisiä tuomarityöskentelyyn, ja he protestoivat aika paljon.”

Ottelun edetessä protestointi meni aivan liian pitkälle.

”Muutama uruguaylainen kävi käsiksi tuomariin. He alkoivat lyödä häntä nyrkein. Läiskivät ihan mennen tullen.”

Lopulta poliisien piti juosta pelikentäl­le rauhoittamaan tilanne. Pahoinpidelty tuomari vietiin Messuhallista ambulanssil­la, mutta hän selvisi ilman vakavia vammoja.

”En ole koskaan nähnyt vastaavaa tilannetta koripallossa. Kaksi Uruguayn pelaajaa sai siitä elinikäisen kilpailukiellon.”

Tuo tilanne oli Salmen yli 70 vuotta kestäneellä uralla täysin poikkeuksellinen. Myös katsojat olivat kummissaan.

”Se oli kaikille läsnäolleille aivan uudenlaista, eihän Suomessa peleissä käynyt koskaan tuollaista. Jos jotain nahinoita oli, ne olivat aina pelaajien kesken.”

Olympialaiset muuttivat Suomea

Salmen mukaan elämä Suomessa muuttui olympiakisojen myötä. Hänestä tuntui, että arvomaailma avartui ja toimittajillakin oli enemmän mielipiteenvapautta.

Alettiin tottua siihen, että Helsingissä liikkui turisteja muualta maailmasta, ja vähitellen suomalaisetkin tutustuivat ulkomaanmatkailuun.

”Yhtäkkiä kaupungilla näki tummaihoisia ihmisiä ja ihmiset joivat Coca-Colaa. Tuntui, että maailma on avautunut.”

Pentti Salmi (vas.) tutki vuonna 1952 Helsingin olympialaisten ja Oslon saman vuoden talviolympialaisten julisteita työ­toverinsa kanssa. © Salmen kotialbumi

Pentti Salmi (vas.) tutki vuonna 1952 Helsingin olympialaisten ja Oslon saman vuoden talviolympialaisten julisteita työ­toverinsa kanssa. © Salmen kotialbumi

X