Kotiliesi: Psykoterapeutti Antti Ervasti kannustaa yksinäisiä luottamaan hyvään: ”Se ei tarkoita, että passiivisesti odotamme jotain tapahtuvaksi”

Psykoterapeutti Antti Ervasti haluaa valaa toivoa yksinäisten elämään. Kun luottamus hyvään kasvaa, palaset alkavat loksahdella.  

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Psykoterapeutti Antti Ervasti muistuttaa, että asiat ovat seurausta omista valinnoistamme: ”Teen joka päivä sen valinnan, että haluan olla parisuhteessa Matin kanssa. Haluan, että myös toimin sen mukaan eli että tekoni heijastelevat tahtotilaani."

Psykoterapeutti Antti Ervasti haluaa valaa toivoa yksinäisten elämään. Kun luottamus hyvään kasvaa, palaset alkavat loksahdella.  
Teksti: Seuran toimitus

Psykoterapeutti Antti Ervasti ja hänen kuvittajana toimiva kumppaninsa Matti Pikkujämsä tapasivat nelikymppisinä seitsemän vuotta sitten.

Heitä yhdistivät samankaltaiset kokemukset yksin jäämisestä. Molemmat olivat olleet koulutovereidensa eristämisen ja pilkan kohteita.

Antti ja Matti tunnistivat toisissaan kiusaamisen jättämät jäljet: varovaisuuden ja vaikeuden luottaa siihen, että toinen pysyy rinnalla.

Yhteinen rakkausprojekti

Vaikeat kokemukset rikastuttivat kuitenkin kummankin luovuutta.

”Meille molemmille oli kehittynyt rikas sisäinen maailma. Matille siitä tuli työ, ja itsekin voin toteuttaa luovuuttani psykoterapeuttina”, Antti Ervasti kertoo Kotiliedessä.

Pariskunta kehitti yhdessä  CupOfTherapy -konseptin, johon kuuluvat lempeät eläinhahmot sekä kannustavat tekstit. Siitä on tullut heille elämäntapa ja rakkausprojekti.

”Haluamme nostaa mielenterveyden tematiikkaa näkyväksi ja tehdä sen tavalla, joka tuo
lukijoille lohtua, toivoa, uutta ajateltavaa ja rohkeutta puhua asioista”, Antti kertoo.

Luottamuksen ja toivon väkevä voima

Psykoterapeutti Antti Ervasti kertoo, että yksinäinen kuvittelee helposti, että hän on ainoa lajissaan. Yksinäisyyttä hävetään; moni uskaltaa sanoa ennemmin olevansa surullinen kuin yksinäinen. Itseään kannattaa altistaa kokemuksille häpeästä huolimatta.

”Häpeä vie ihmisen näkymättömiin, saa hänet lamaantumaan. Siksi on tärkeää tehdä itselle tärkeitä asioita siitä huolimatta, että hävettää ja pelottaa.”

Antti kannustaa myös luottamaan siihen, että edessä on jotain hyvää ja yksinäisyys päättyy joskus. Kun luottamus hyvään kasvaa, palaset alkavat loksahdella.

”Se ei tarkoita, että passiivisesti odotamme jotain tapahtuvaksi, vaan että luottamus ja toivo kuljettavat meitä kohti hyvää. Niiden voima on hyvin väkevä”, Antti tähdentää Kotiliedessä.

Yksinäistä läheistä tukiessa ylipirteä tsemppaaminen ei kuitenkaan ole paras keino. Antti ei usko toksiseen positiivisuuteen, vaan myönteisyyteen, jossa kiitollisuuden kautta tutkitaan asioita, jotka ovat hyvin.

”Ei siis kannata sanoa, että nyt lopetat tuon itsesi säälimisen ja lähdet ihmisten ilmoille. Yksinäinen on kyllä miettinyt sitä, mutta ei vain kykene siihen.”

Rakkaus kestää

Kiusaamisen jättämän jäljen takia hyvään luottaminen oli vaikeaa myös Antille itselleen. Nykyisin hänen elämänsä on niin vakaalla pohjalla, että hän uskaltaa luottaa hyvän jatkuvuuteen.

”Voin luottaa siihen, ettei eteeni tule mitään niin pahaa, ettenkö siitä selviäisi. Uskallan luottaa myös siihen, että rakkaus kestää.”

Psykoterapeutti Antti Ervasti

Psykoterapeutti Antti Ervasti luottaa nykyisin siihen, että hyvä kantaa. © Paula Kukkonen

Lue myös: Keskity hyvään – Antti Ervasti kehottaa etsimään tasapainoa elämään positiivisuuden avulla

X