Rakkaus löytyi Teksti-TV:stä – Arjan ja Juhan ensikohtaaminen on ikimuistoinen: ”Meillä on niin paljon, kun meillä on toisemme”

Arja ja Juha Willman löysivät toisensa Teksti-TV:n seuranhakusivustolta. Avio-onnea on takana yli kaksi vuosikymmentä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arja ja Juha Willmanille hellyys ja läheisyys ovat arkielämän voimavara.

Arja ja Juha Willman löysivät toisensa Teksti-TV:n seuranhakusivustolta. Avio-onnea on takana yli kaksi vuosikymmentä.
Teksti:
Ville Vanhala
Kuvat:
Lukas Pearsall

Suudelma on pitkä ja äänekäs. Kouvolalaiset Juha, 59, ja Arja Willman, 66, eivät peittele rakkauttaan.

”Olemme vielä yli kahden vuosikymmenen avioliiton jälkeen yhtä onnellisia kuin vastavihittynä parina”, Arja sanoo miehensä käsivarret ympärillään. Juha hymyilee ja nyökkäilee olevansa samaa mieltä.

Willmanit ovat vastikään muuttaneet Kouvolan Eskolanmäen lähiöstä kaksioon kaupungin keskustaan. Osa tavaroista on vielä purkamatta laatikoista, mutta kodinkoneet on jo laitettu keittiön työpöydälle siististi riviin.

”Juha kokkaa minulle prinsessa-annoksia. Hiljattain hän leipoi parsapiirakan, jonka syömiseen meillä kului vain kymmenen minuuttia” Arja kertoo.

Willmanit hakeutuivat lähemmäs kaupungin keskustan palveluita, koska vakavasta nivelrikosta kärsivän Arjan liikkuminen on käynyt niin vaikeaksi, että hän joutuu turvautumaan ulos lähtiessään pyörätuoliin.

Uutuuttaan hohkaavassa kaksiossa Arja kuitenkin jaksaa käydä parvekkeella ­kastelemassa kukat ennen kuin istuu takaisin nojatuoliin miehensä viereen.

14-vuotias Sebastian-kissa on vetäytynyt kerälle tyhjään muuttolaatikkoon. Valtavan kokoinen televisio on kiinni.

Reilut parikymmentä vuotta sitten he istuivat kumpikin oman televisionsa ääressä yli sadan kilometrin päässä toisistaan.

Juuri televisiosta he kuitenkin löysivät toisensa.

Arja ja Juha Willman ulkoilevat kotikulmillaan Kouvolan vehreän keskustan kaduilla.
Arja ja Juha Willman ulkoilevat kotikulmillaan Kouvolan vehreän keskustan kaduilla. © Lukas Pearsall

Lue myös: Mila löysi elämänsä miehen lenkkipolulta – Huumori yhdisti koiraihmisiä ja rakkaus syttyi: ”Tuntui kuin olisimme tunteneet vuosikymmeniä”

Teksti-TV aloitti romanssin

Kolmesti aiemmin naimisissa ollut Arja Willman jäi vuosituhannen alussa leskeksi. Kun yksin eläminen alkoi tuntua hänestä raskaalta, hän alkoi selata Teksti-TV:n sivun 899 seuranhakuilmoituksia.

Toukokuisena sunnuntaiaamuna vuonna 2002 hänen silmiinsä osui kolme samanlaista viestiä, jotka oli lähettänyt palstalle nimimerkki ”Ronaldo.”

”Jalkapallon MM-kisat olivat tulossa, ja Ronaldo oli yksi suosikkipelaajistani”, Juha Willman kertoo nimimerkkinsä valinnasta.

Hän kuten ei myöskään Arja muista tarkkaan viestien sisältöä, mutta Arjaan teki vaikutuksen se, että Juha kertoi viesteissä olevansa rehellinen. Arja vastasi tekstiviestillä ”Ronaldolle” nimimerkillä ”Tiltu.”

”Olen kotoisin Iitistä ja vanhassa, tunnetussa laulussa lauletaan Iitin Tiltusta”, Arja sanoo.

He olivat puhelinyhteydessä vielä saman päivän aikana ja toivottivat myöhään illalla toisilleen hyvää yötä.

”Juhasta jäi mieleen se, että hänellä oli miellyttävä ääni ja hänelle oli helppo puhua”, Arja muistelee.

Pyhtäällä asuneen Juhan äiti oli kuollut vähän ennen kuin Juha oli laittanut ilmoituksen seuranhakupalstalle. Kun Juha kertoi Arjalle, että äidin uurna lasketaan Kotkan Korelan hautausmaalle, Arja sanoi heti tulevansa Juhan tueksi, vaikka he olivat tunteneet vasta parin viikon ajan.

”Se vei melkein jalat alta, kun kohtasin Espoosta saakka saapuneen Arjan ensimmäistä kertaa Kotkan linja-autoasemalla”, Juha kertoo.

”Kun äidin uurna laskettiin maahan, Arja laittoi kukkalaitteen uurnan viereen.”

Jopa 400 euron puhelinlasku

Pyhtään kirkonkylän liepeillä asunut Juha Willman alkoi reissata Arjan, jonka sukunimi oli vielä tuolloin Ruusutie, luokse Espooseen. Arja puolestaan tuli usein viikonlopuksi Pyhtäälle.

Vastarakastuneet pitivät tiiviisti yhteyttä myös puhelimitse. Puhelut saattoivat venyä tuntien mittaisiksi, ja Arjalle kertyi enimmillään yli 400 euron puhelinlasku.

Vajaat puoli vuotta ensitapaamisen jälkeen pari muutti yhteen.

”Olin jo vähän aikaa ehtinyt haaveilla maalaiselämästä ja haaveistani tuli totta, kun muutin Juhan luokse Pyhtäälle”, Arja kertoo.

Hän ja Juha olivat kihlautuneet jo kuukauden seurustelun jälkeen ja Juha oli alkanut suunnitella heille häitä Pyhtään keskiaikaiseen Pyhän Henrikin harmaakivikirkkoon.

Vaikka Juha kuului seurakuntaan, hän ei ollut päässyt ripille. Kirkkohäitä varten tuttu seurakuntapastori järjesti kuitenkin yksityisen rippikoulun, minne Arjakin osallistui Juhan seuraksi.

”Kun Juha pääsi ensimmäisen kerran ripille, minä pääsin jo toisen kerran”, Arja naurahtaa.

Heidät vihittiin juhannuksena vuonna 2003. Kirkko oli koristeltu koivunoksilla ja häihin oli kutsuttu noin 70 vierasta.

”Kyllä siinä ääni värisi ja silmiin kihosi onnen kyyneleitä, kun sanoin Arjalle, että tahdon”, Juha muistelee.

Arja Willman kävi Juha Willmanin rinnalla rippikoulun Pyhtään Pyhän Henrikin kirkossa, vaikka Arja oli jo kerran aikaisemmin päässyt ripille.
Arja Willman kävi Juha Willmanin rinnalla rippikoulun Pyhtään Pyhän Henrikin kirkossa, vaikka Arja oli jo kerran aikaisemmin päässyt ripille. © Willmanin kotialbumi
Arja ja Juha Willman vihittiin samassa kirkossa juhannuksena vuonna 2003.
Arja ja Juha Willman vihittiin samassa kirkossa juhannuksena vuonna 2003. © Willmanin kotialbumi

Kirkosta painimaan

Rakennus- ja puutarha-alan töitä tehneeltä Juha Willmanilta diagnosoitiin 42-vuotiaana kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän jäi ennenaikaiselle eläkkeelle. Lastenhoitajana, lampputehtaalla ja neljännesvuosisadan kerrossiivoojana työskennellyt Arja Willman jäi puolestaan sairauseläkkeelle kuusi vuotta sitten.

Aiemmin runsaasti alkoholia käyttänyt pari raitistui noin 16 vuotta sitten.

Juha muistelee, että vielä omissa häissään tuore aviopari ei lasiin sylkenyt.

”Päädyimme juhlien jälkeen järven rantaan juhannuskokolle ja osallistuimme painiin. Aamulla hienot vaatteemme olivat yltä päältä savessa.”

Juhan piti raitistuakseen päätyä sairaalan kautta katkaisuhoitoon. Mielialalääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksesta seurasi kohtaus, ja Juha vietiin ambulanssilla ensiapuun.

”Kun sitten istuin eräänä kauniina kesäaamuna katkaisuhoitolaitoksen kukkivien omenapuiden alla, haistoin nurmikon ja kuulin lintujen laulun, päätin, että juominen saa jäädä ja lähdin kotiin.”

Arja puolestaan joi viimeisen oluensa työpaikkansa virkistysmatkalla Oulussa.

”Yhtenä aamuna krapularyyppy jäi ottamatta eikä sen jälkeenkään ole tarvinnut ottaa ollenkaan.”

Juha korostaa, että alkoholista eroon pääseminen vaatii alkoholistilta paitsi vahvaa tahtoa myös oikeita olosuhteita.

”Nyt meillä on uusi koti, jota laitamme yhdessä, ja ennen kaikkea meillä on toisemme.”

Juha sanoo olevansa jokaisesta aamusta kiitollinen.

”Kun herää ja alkaa keitellä kahvia ja suunnitella, mitä päivän mittaan tekisi, ymmärtää saaneensa paljon, kun on saanut taas uuden päivän elettäväkseen.”

”Parempaa muusaa en olisi voinut itselleni edes toivoa”

Arja ja Juha Willman asuivat nelisen vuotta Pyhtäällä ennen kuin muuttivat Kotkaan. Kouvolassa he ovat asuneet nyt reilun seitsemän vuoden ajan.

”Tämä asunto sijaitsee keskeisellä paikalla, ja uudehkossa talossa on huomioitu hyvin myös liikuntarajoitteisten tarpeet”, Juha kertoo.

”Tämä on todennäköisesti meidän loppuelämämme koti.”

Arjalla on edellisestä liitostaan 45-vuotias poika, jolla on 17-vuotias tytär. He asuvat toisella paikkakunnalla. Arja kertoo, että pariskunnan välit Arjan lapseen ja lapsenlapseen ovat hyvät, vaikka he eivät kovin usein tapaakaan.

”Soittelemme ja viestittelemme, jos ei nyt päivittäin, niin ainakin viikoittain.”

Juhalla ei ole lapsia ja avioliitto Arjan kanssa on Juhan ensimmäinen. Innokkaana harrastajakirjoittajana Juha on osallistunut verkon kautta etänä useille luovan kirjoittamisen kursseille.

Kirjoittamansa rakkausrunot Juha osoittaa aina vaimolleen.

”Arja onkin puhelimeni yhteystiedoissa nimellä Muusa rakas. Parempaa muusaa en olisi voinut itselleni edes toivoa”, Juha kertoo.

Vanhojen valokuvien selaaminen herättää Arja ja Juha Willmanissa romanttisia muistoja.
Vanhojen valokuvien selaaminen herättää Arja ja Juha Willmanissa romanttisia muistoja. © Lukas Pearsall

Teksti-TV toi yli 20 vuoden avioliiton

Arja ja Juha Willman ovat olleet naimisissa yli 20 vuotta. Juha sanoo, että rakkauden ja välittämisen lisäksi pitkässä avioliitossa on opittava ymmärtämään, että ihmiset, myös puolisot, ovat erilaisia.

”Totta kai meille tulee erimielisyyksiä, mutta emme laita ihan pienistä vastoinkäymisistä kantapäitä vastakkain”, Arja sanoo.

Vaikka hänen ja Juhan arki ei ajoittain kummankin ailahtelevan terveyden ja Arjan rajoittuneen liikuntakyvyn vuoksi ole aina helppoa, he sanovat nauttivansa elämästään syömällä hyvin, maalaamalla ja harrastavansa intohimoisesti penkkiurheilua.

Willmaneilla on tälle kaudelle ostetut kausikortit paikallisen jalkapalloseuran Myllykosken Pallon kotiotteluihin.

”Laitamme seurapaidat päällemme ja lähdemme fanikatsomoon”, Juha sanoo.

Arja ja Juha ovat viettäneet perinteisesti juhannuksiaan ruotsinristeilyllä, mutta osittain pyörätuolin varassa olevalle Arjalle laivamatka olisi nykyään liian raskas koettelemus.

Kun juhannusaatto kääntyy iltaan, Arja ja Juha vaihtavat uuden asuntonsa makuuhuoneessa suukon ja toivottavat toisilleen hyvää yötä.

Niin kuin he tekevät kaikkina muinakin iltoina.

Lue myös: Ailan ja Olavin rakkaus on jatkunut yli 60 vuotta, vaikka häät jäivät melkein pitämättä: ”Valikoiva kuulo ja huumori auttavat aina”

X