Rakkaus syttyi Kuhmon erämaassa – Annen elämä uusiksi: ”Ennen Lassia en uskaltanut ajatella avioliittoa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Anne ja Lassi Rautiainen viettivät aiemmin yksin lukemattomia öitä piilokojussa petoeläimiä kuvaamassa. Suhde syttyi, kun Anne rohkaistui ehdottamaan yhteistä piilokojuyötä.
Anne ja Lassi Rautiainen viettivät aiemmin yksin lukemattomia öitä piilokojussa petoeläimiä kuvaamassa. Suhde syttyi, kun Anne rohkaistui ehdottamaan yhteistä piilokojuyötä.
Lassi ja Anne olivat jo alistumassa yksinoloon, kun he tapasivat Kuhmon erämaassa. Kipinä syttyi nopeasti, mutta suhde eteni hitaasti. Intohimo luontokuvaukseen on kantanut hankaluuksien yli.

Taas on takana yksi yö piilokojussa. Anne Rautiaisen, 50, ja Lassi Rautiaisen, 64, kameroiden muistikorteilla on uusia kuvia itärajan tuntumassa Kuhmossa liikkuneista karhuista, susista, merikotkista ja ahmoista.

Rautiaiset nauttivat aamiaista Kuikan kämpällä yhteisen erämatkailuyrityksen asiakkaiden kanssa. Sormet syyhyävät päästä lataamaan yön kuvasaalis tietokoneelle, mutta Annea odottaa asiakashuoneiden lakanoiden vaihto ja pesu, Lassia yrityksen paperihommat.

Viisi vuotta sitten Anne alkoi käydä Kuikan kämpällä kuvaamassa petoeläimiä piilokojusta. Valokuvaus, etenkin luontokuvaus kiehtoi Annea jo lapsena. Hän säästi viikkorahojaan ja osti kameran. Luontokuvaus alkoi innostaa jälleen vuonna 2015.

”Halusin uuden harrastuksen. Olin tuolloin sinkku ja ajattelin, etten voisi seurustella kuin jonkun toisen kuvaajan kanssa”, Anne kertoo.

Vuonna 2016 hän alkoi käydä kuvaamassa Kuhmossa Lassin yrityksen piilokojuissa. Lassi ja Anne tutustuivat, ja Anne auttoi välillä Lassia päivittäisissä töissä. Tuolloin Annea viehätti eniten petojen kuvaaminen.

”Mietin, että tuossapa on mielenkiintoinen tapaus, haluaa mennä yksin piilokojuun yöksi. Ajattelin, että hän olisi upea nainen kumppaniksi, ymmärtäisi intohimoni luontokuvaukseen”, Lassi muistelee.

Hän oli aiemmissa suhteissaan nähnyt, miten tärkeää olisi, että kumppani ymmärtäisi intohimon kuvaamiseen eikä tekisi jatkuvista poissaoloista ongelmaa. Lassi viettää piilokojussa kymmeniä öitä vuodessa sekä tekee lisäksi kymmeniä ilta- tai päiväkäyntejä.

Esimies ja alainen empivät

Vuonna 2018 Anne tuli Lassin yritykseen töihin. Lassia aloitteen tekeminen mietitytti, Anne piti ajatusta suhteesta mahdottomana.

Vuotta aiemmin eronnut Lassi jo katseli Annea kiinnostuneena.

”Muistan hyvin, miten näin Lassin saunan terassilla ilman paitaa. Käänsin katseeni pois, mutta ajattelin: wow, mikä mies. Koin Lassin tuolloin täysin tavoittamattomana”, Anne sanoo.

Lassi empi aloitteen tekemistä. Ajatus mahdollisista pakeista pelotti. Esimiesasema teki tilanteesta hankalan; olisihan arveluttavaa, että pomo vikittelisi alaista.

”En uskaltanut edes ajatella suhdetta. Suljin sellaisen vaihtoehdon kokonaan pois mielestäni”, Anne kertoo.

Suhteen suuntaan pieni ensiaskel otettiin kesällä 2018, kun Anne oli lämmittämässä saunaa. Sähkökaappi alkoi säristä oudosti, ja Anne soitti Lassin apuun.

”Särinä lakkasi, kun Lassi tuli. Lähtiessään hän sanoi: ’Saa soitella toistekin’. ’Tuijotin hetken järvelle ja mietin mitä sanoisin. Sitten vain halasin Lassia, kiitin ja toivotin hyvää yötä”, Anne kertoo.

Saunakohtaamisen jälkeen Anne ja Lassi olivat öitä omissa kojuissaan kuvaamassa ja viestittelivät eläimistä.

Muutamia viikkoja myöhemmin Anne rohkaistui ehdottamaan, että he olisivat samassa kojussa, jolloin toinen voisi valvoa eläinten varalta ja toinen nukkua.

”Yhdessä valvottiin eikä nukuttu. Siitä se sitten lähti”, Anne kertoo.

Ennen suhdetta Lassiin Anne oli elänyt yksin kuusi vuotta. Hänellä oli takanaan noin kymmenen vuoden avoliitto, josta hänellä on kaksi lasta.

”Ajattelin, että elän yksin lopun ikääni. Viihdyin yksin, enkä uskonut löytäväni sopivaa miestä. ”

Luontokuvaus yhdisti, mutta ristiriidoilta ei vältytty, kun työtovereista tuli pari. Vaikeuksien jälkeen Anne ja Lassi luottavat tulevaisuuteen. © Vesa Tyni 

Ristiriidoilta ei vältytty, kun työtovereista tuli pari. Vaikeuksien jälkeen Anne ja Lassi luottavat tulevaisuuteen. © Vesa Tyni 

Luontokuvaus ja fyysinen veto yhdistävät

Suhteen alkaessa Anne asui Espoossa, Lassi Kajaanissa. Anne muutti virallisesti Kajaaniin syksyllä 2019.

”Äitini on kotoisin Lapista, Pellosta. Olin ajatellut muuttavani pohjoiseen, kun lapseni aikuistuvat. Hetki oli siis sopiva. Muutto sinänsä ei ollut vaikea päätös, mutta kaikki muu oli vaikeaa”, Anne kertoo.

Etelä-Suomeen jäivät Annen ystävät, aikuiset lapset ja äiti. Kajaanista hän ei tuntenut kuin Lassin ja Lassin lähipiirin.

”Oli todella haasteellista tulla toisen reviirille, jossa koko hänen menneisyytensä on koko ajan läsnä. Myös työyhteisön kannalta oli iso haaste, kun statukseni muuttui, vaikka edelleen olen Lassin yrityksen työntekijä. ”

Anne kertoo useasti miettineensä, kestääkö suhde ja kestääkö hän yksinäisyyttä Kajaanissa. Kaikki ystävät jäivät etelään.

”Aiempien pieleen menneiden parisuhteiden vuoksi on ollut isoja epävarmuuden hetkiä. Lassi on kuitenkin koko ajan uskonut meihin ja aina sanonut, että kaikesta selvitään”, Anne sanoo.

Joskus ristiriitoja aiheuttaa myös erilainen temperamentti.

”Minä olen nopea, sanon asioita suoraan. Lassi on hitaampi eikä kainuulaiseen tapaan sano juuri koskaan mitään suoraan. Se tuntuu minusta välillä ärsyttävältä jahkaamiselta”, Anne sanoo.

Kotona oleminen ja arkiset yhteiset asiat ovat molemmille tärkeitä. Anne pitää leipomisesta ja Lassi rakastaa Annen leipomuksia.

”Kemiamme on todella vahvaa, hyvä fyysinen yhteys on tärkeä suhdettamme koossa pitävä voima.”

Hyvä fyysinen yhteys ja luontokuvas ovat Annen ja Lassin suhteen liima. © Vesa Tyni 

Hyvä fyysinen yhteys on Annen ja Lassin suhteen liima. © Vesa Tyni 

”Muutto sinänsä ei ollut vaikea päätös, mutta kaikki muu oli vaikeaa”, Anne kertoo uuden elämän alusta Kajaanissa. © Vesa Tyni 

”Muutto sinänsä ei ollut vaikea päätös, mutta kaikki muu oli vaikeaa”, Anne kertoo uuden elämän alusta Kajaanissa. © Vesa Tyni 

Rakkaudenteot luovat harmoniaa

Viime joulukuussa Anne ja Lassi menivät naimisiin. Anne halusi ottaa sukunimekseen Lassin sukunimen. Annelle avioliitto on ensimmäinen, Lassille kolmas. Aloite avioliittoon oli Lassin.

Heidät vihittiin Kuusamossa Käylän rajaseutukirkossa muutaman ystävän ollessa todistajina.

”Näen avioliiton selkeänä sitoutumisena, kun ollaan samalla aaltopituudella. Ennen kuin Anne tuli elämääni, olin hiukan masentunut ja mietin, löytyykö minusta enää virtaa. Anne on todella kannustava ja innostava”, Lassi sanoo.

Annelle avioliitto oli iso ja merkittävä askel, joka joskus ristiriitojen ja epäuskon hetkellä mietityttikin.

”Ennen Lassia en osannut tai uskaltanut ajatella avioliittoa.”

Hän ei ole lakannut hämmästelemästä Lassin rakkauden tekoja, kuten aamukahvin tarjoilemista sänkyyn ja maistuvien ruokien kuten hirvikeiton kokkailua.

”Elämässäni ei ole koskaan ollut Lassin kaltaista miestä, joka näin paljon aina ajattelisi minun parastani ja minun hyvääni. Olen siitä kiitollinen.”

Lassi huomauttaa, että Anne hoitaa täydellisesti kaikki kotityöt.

”En ole koskaan asunut niin siistissä kämpässä kuin Annen aikana; hänellä on myös hyvä maku sisustamisessa.”

Anne arvostaa suhteessa myös sitä, että puolin ja toisin pystytään myöntämään virheet ja pyytämään anteeksi.

”Olen oivaltanut, miten paljon parisuhteeseen tulee menneisyydestä turhaa painolastia, aina lapsuuden huonoista kokemuksista asti, Anne sanoo.

Lassi on yksi Suomen arvostetuimmista ammattiluontokuvaajista. Annelle kuvaus on enemmän harrastus, mutta yhtä syvä intohimo kuin Lassille.

”Kuvaaminen on ollut minulle psyyken hoitoa. On upeaa keskittyä kuvaamiseen täysin. Olen oppinut Lassilta tekniikkaan keskittymistä, olen ollut enemmänkin fiilisräpsijä.”

Lassi kannustaa Annea julkaisemaan kuviaan eri alustoilla, sillä palaute kuvista on tärkeää.

Yhteinen intohimo luontokuvaukseen tekee hyvää suhteelle.

”Se on suuri onni. Olisi vaikeaa jos joutuisi selittelemään, miksi kuvaamaan on päästävä yhä uudestaan.”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 6/2021.

Lue myös: Upea kesäparatiisi Saarenmaalla – Anne ja Samuli Rikama rakastuivat rappioromantiikkaan ja kunnostivat nauttivat nyt kauniista ympäristöstä vapaa-ajan kodissaan

Anne Karppinen ja Lassi Rautiainen © Vesa Tyni 

Anne Karppinen ja Lassi Rautiainen © Vesa Tyni 

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X