Rakkaustarina: Kiusattu Anna löysi Jarkon ja samalla itsensä

Laulaja Anna Kokkonen, 37, pakeni lapsena koulukiusaamista musiikkiin, ennen kuin hänen elämänsä suuri rakkaustarina alkoi. Rakkaus Jarkkoon tuo uskallusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anna ja Jarkko Kokkonen ovat olleet yhdessä pian 23 vuotta. Annasta tuntuu, että seurustelu alkoi sillä hetkellä, kun Jarkko pyysi hänen puhelin­numeroaan. Kuva: Anton Reenpää

Laulaja Anna Kokkonen, 37, pakeni lapsena koulukiusaamista musiikkiin, ennen kuin hänen elämänsä suuri rakkaustarina alkoi. Rakkaus Jarkkoon tuo uskallusta.
(Päivitetty: )
Teksti: Elina Kirssi

Näin rakkaustarina alkoi: Yhtäkkiä Annasta, 15, tuntuu, että kohta tapahtuu jotain suurta. Vaisto sanoo, että nyt on pakko pysähtyä. Hengitys tuntuu salpautuvan.

Anna on kävelemässä hiekkaista metsätietä ystävänsä kanssa. Vantaan Ankkarock-festarit ovat juuri päättyneet, ja lämpimän kesäpäivän aurinko painumassa puiden taa. Viimeinen juna Vantaalta Helsinkiin on jo lähdössä, ja ystävän mielestä Annan tunteessa ei ole mitään järkeä.

Anna luottaa silti vaistoonsa ja pysähtyy. Hän jää ystävänsä kanssa istuskelemaan tien laitaan heinikkoon.

Hetken päästä hiekkatietä pitkin kävelee hänen elämänsä mies.

Jatkuvaa kiusaamista

Ennen kuin Anna tapasi Jarkon, hän oli yksinäinen ja eli omassa maailmassaan. Anna on isänsä puolelta ukrainalais-venäläinen, ja perhe muutti Venäjältä Suomeen jo Annan ollessa vauva. Koulussa eksoottinen sukunimi Guzejev erottui kuitenkin joukosta. Koulukiusaaminen alkoi Annan ollessa toisella luokalla ja jatkui yläasteelle asti. Anna jätettiin ulkopuolelle, häntä nimiteltiin ja kutsuttiin venäläiseksi huoraksi, repusta revittiin.

”Olin lapsena tosi vilkas ja iloinen, mutta koulussa oleminen oli niin tukahduttavaa aikaa, että minusta tuli tosi ujo.”

Annasta tuli epävarma, ja jatkuvat negatiiviset kommentit saivat hänet tuntemaan alemmuutta ja huonoutta. Muiden kanssa keskustelu alkoi pelottaa, ja Anna uskoi olevansa mitätön.

Anna katsoi itseään peilistä ja yritti löytää peilikuvastaan syitä sille, miksei kukaan halunnut olla hänen ystävänsä.

Kiusaaminen jatkui vuosikausia, sillä opettajat eivät siihen koskaan puuttuneet, eikä Anna uskaltanut kertoa kiusaamisesta vanhemmilleen kuin vasta yläasteella. Hän pelkäsi isän pahoittavan mielensä, koska kiusaaminen johtui tämän ulkomaalaisuudesta.

Anna ja Jarkko saivat olla vanhojen­tansseissa pari, vaikka ovat eri ikäisiä.

Anna ja Jarkko saivat olla vanhojen­tansseissa pari, vaikka ovat eri ikäisiä. Kuva: Anna Kokkosen kotialbumi

Ei katkeruutta

Sitten Anna löysi musiikin. Isä on trubaduuri, ja pian Anna alkoi viettää illat isänsä kotistudiossa. Siellä hän sai olla oma itsensä ja purkaa ajatuksiaan musiikin kautta omilla kappaleillaan. Annasta tuntui vapauttavalta saada tehdä juuri sellaista musiikkia kuin itse haluaa.

Ensimmäinen oma laulu All Alone kertoo yksinäisyydestä. Sitä tehdessä Annasta tuntui, että todellinen maailma on vain kupla. Hän pääsi musiikin avulla käymään kuplan ulkopuolella ja tuomaan sieltä löytämänsä aarteen takaisin tähän maailmaan. Olo oli euforinen.

Mielessään Anna haaveili, että hänet haetaan koululuokasta kesken oppitunnin soittamaan oman bändin maailmankiertueelle, ja kaikki näkevät. Hän sai haavekuvasta voimaa.

”Vielä joskus parikymppisenä minulla oli tarve näyttää, en tiedä kenelle, ehkä itselleni. Se johtui huonosta itsetunnosta. En ole enää katkera, ettei minulla ollut kavereita, koska muuten en ehkä olisi löytänyt musiikkia.”

Kiusaaminen päättyi vasta, kun koulukaverit saivat kuulla Annan seurustelevan pitkätukkaisen Koskelassa asuvan pojan kanssa.

Ensitreffeillä kävelylle

Poikaporukka on poistumassa festarialueelta juna-asemalle, ja he pyytävät Annaa ja tämän ystävää lähtemään heidän mukaansa.

”Soitatteko te jotain”, Anna kysyy jännittyneenä.

Pojat soittavat – onneksi, sillä muuten Anna ystävineen ei liittyisi heidän seuraansa. Musiikki on Annalle niin tärkeää.

Perillä selviää, että illan viimeinen juna on jo mennyt, ja seuraava lähtee vasta aamuneljältä. Ei auta kuin odottaa. 1,5 vuotta vanhempi Jarkko istuu kaupan lastauslaiturilla, ja Anna menee hänen lähelleen seisomaan. Alkaa tulla kylmä, ja hän pukee hupparin päälleen.

”Onpa kauniit kasvot”, Jarkko ajattelee ja alkaa heilutella hermostuneesti jalkojaan.

Jarkosta tuntuu, että he ovat tavanneet ennenkin. Hän ei ole kokenut sellaista koskaan aiemmin, ja ajattelee, että nyt on oltava rohkea. Tätä tyttöä ei voi päästää lähtemään.

Siksi Jarkko uskaltautuu pyytämään Annan puhelinnumeroa, ennen kuin tämä lähtee ystävänsä isän kyydillä kotiin. Anna kirjoittaa kotinsa lankanumeron Jarkon kymmenen matkan bussikortin taakse.

Jarkko rohkaistuu soittamaan. Anna asuu Helsingin Käpylässä ja Jarkko Koskelassa. Ensitreffeillään he lähtevät kävelylle.

Sydänpäivä

Annan ja Jarkon ensikohtaamisesta tulee 3. elokuuta kuluneeksi 23 vuotta. Sinä aikana he ovat muuttaneet yhteen, menneet kihloihin ja naimisiin, ja kaksi vuotta sitten juhannuksena heistä tuli kaksosten vanhempia.

Nyt he ovat Kumpulan siirtolapuutarhassa vain kivenheiton päässä lapsuusmaisemistaan. Vanha puuportti vie kapean kukkakujan läpi punaisen mökin pihaan. Siellä tuoksuu syreeni ja kesä.

Annan isovanhemmat hankkivat tontin, kun Annan äiti oli pieni. Kesällä Annan vanhassa leikkimökissä leikkivät Annan ja Jarkon tyttö ja poika.

Anna ja Jarkko nojailevat toisiinsa nurmikolla talviomenapuun alla. Puu on vielä täydessä kukinnassa, mutta kirsikkapuiden alta putoilee tuulen mukana valkoisia terälehtiä. Lapsena Anna kuvitteli niitä katsellessaan, että sataa lunta.

On sattumalta kuukauden kolmas päivä. Annalle ja Jarkolle se on erityisen merkityksellinen, sillä he viettävät joka kuukausi kuukausipäiväänsä. Tapa juontaa juurensa teini-ajoilta, jolloin kuukausi tuntui merkittävältä ajalta olla yhdessä.

Päivä on saanut nimen sydänpäivä, ja 274. sydänpäivänään he aikovat syödä herkkuja ja nauttia kesäpäivästä ulkona.

Parin rakkaustarina inspiroi Annan kirjoittamaan kappaleen Sydänlaulu, mutta niin tärkeään ja läheiseen aiheeseen hän uskalsi tarttua vasta nyt.

Rakkaustarina tuo turvallisen olon

Kun rakkaustarina oli kestänyt vasta muutaman vuoden, pari ei puhunut häistä tai yhteisistä lapsista, mutta koko ajan oli selvää, että yhdessä pysytään. Teini-iässä tulevaisuus oli vielä avoinna.

”Muistan seurustelun alkuaikoina ajatelleeni, että tästä on pidettävä kiinni, tämä on jotain tosi erityistä.”

Alussa Annaa pelotti, mitä Jarkko ajattelee siitä, että häntä kiusataan. Hän pelkäsi, että Jarkko menee kiusaajien puolelle, mutta Jarkko ei välittänyt kiusaajien ajatuksista.

”Muistan seurustelun alkuaikoina ajatelleeni, että tästä on pidettävä kiinni, tämä on jotain tosi erityistä.”

Kun Anna ja Jarkko olivat seurustelleet useamman viikon, Anna uskalsi kertoa Jarkolle tekevänsä musiikkia. Musiikki on ollut hänen oma maailmansa, pakopaikka, ja näin suuresta asiasta kertominen jännitti.

Syksyn aikana Anna antoi Jarkon kuunnella ensimmäisen kappaleensa. Annaa pelotti, mutta Jarkko oli hänen yllätyksekseen vaikuttunut. Sitten Jarkko pyysi Annaa laulamaan hevibändissä, jossa hän soittaa sähkökitaraa.

 Anna uskaltautui tekemään omasta rakkaus­tarinastaan biisin vasta nyt. Sydänlaulu on ensi viikolla ilmestyvällä

Anna uskaltautui tekemään omasta rakkaus­tarinastaan biisin vasta nyt. Sydänlaulu on ensi viikolla ilmestyvällä Paras aika -EP:llä Kuva: Anton Reenpaa

Ensimmäisissä bänditreeneissä Annaa pelotti niin, ettei hän uskaltanut avata suutaan, kuunteli vain muiden soittoa.

Musiikki ja rakkaus auttoivat Annaa saamaan hiljalleen takaisin oman vilkkautensa ja hyväksymään itsensä. Hän ei enää pelännyt niin paljon sitä, miten muut suhtautuvat häneen.

Annasta tuli vapautuneempi, ja sisäinen rauha löytyi.

”Ennen Jarkkoa en uskonut omaan tekemiseeni. Jarkolta olen saanut voimaa ja luottamusta omaan musiikkiini. Jarkko sanoo, että kaikki kääntyy parhain päin. Siitä tulee turvallinen olo.”

Salainen toive toteen

Suhde vakavoitui, kun pari muutti yhteen 2000-luvun alussa. Jarkko kosi Annaa kymmenen vuoden seurustelun päätteeksi jouluaattona 2007, ja vain pari kuukautta myöhemmin vietettiin jo häitä. Annasta tuntui Jarkon sukunimen ottaessaan, että he ovat samaa perhettä.

”Avioliitto on vain parantanut suhdetta, ja yhteenkuuluvuuden tunne on vahvistunut entisestään.”

Suhteen suurimpana kriisinä Anna pitää yhtä yötä raskautensa alussa. Silloin he eivät vielä tienneet, että Annan vatsassa kasvoi yhden sijaan kaksi lasta. Anna sai illalla verenvuotoa, mutta hän pääsi vasta seuraavana päivänä lääkäriin. Yön aikana pelot saivat vallan, mutta aamulla uutinen kaksosraskaudesta oli unelmien täyttymys.

”Oli satumainen olo, sillä olimme salaa toivoneet kaksosia. Soitin heti Jarkolle töihin, ja puhelimessa kuului puuskutusta, kun Jarkko meni etsimään istumapaikkaa.”

Oma aika tärkeää

Moni nuoruuden rakkaustarina ei kestä aikuistumista, mutta Anna ja Jarkko eivät ole kasvaneet erilleen. He ovat olleet alusta asti tiimi. Annan aloitettua laulaja-lauluntekijän uransa vuonna 2013 Jarkon vastuulla on ollut valokuvaus ja musiikkivideoiden teko.

”Olemme aina antaneet toiselle tilaa ja arvostaneet kumpikin toisiamme ja tekemisiämme. Kumpikin saa olla juuri sellainen kuin on ja tehdä itselleen tärkeitä asioita. Toiseen ihmiseen ei voi myöskään tukeutua liikaa.”

Annalle ja Jarkolle rakkaustarina on voimavara. Parisuhteessa on hyvä olla, ja hyvää oloa pidetään yhdessä yllä tekemällä asioita, joista kumpikin nauttii. Ensitreffeistä lähtien he ovat nauttineet yhteisistä kävelyretkistä luonnossa.

”Minulla on niin harmoninen tunne suhteestamme ja kaikesta, mitä meillä on ollut. Olemme kasvaneet ja aikuistuneet yhdessä, mutta edelleen näen sen saman teini-Jarkon vieressäni. En aina muista omaa ikäänikään, kun tuntuu, että olemme vasta tavanneet. Vaikka elämä on muuttunut, olemme pysyneet paikoillaan.”

Juttua päivitetty 13.7. kello 8.39: Lisätty kuvatekstiin tieto ep-levyn ilmestymisestä.

Lue myös: Taikuri Simo Aalto ja Kirsti-puoliso kertovat rakkaustarinansa taian: ”Nauramme samoille asioille – se on tärkeätä”

Lue myös: Näin elämänkumppani löytyi tanssilavalta – Rakastuneet Sonja ja Jorma: ”Tärkeintä on saada olla yhdessä”

X