Refluksitauti vei sairauslomalle

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Asta on joutunut luopumaan lempi-herkuistaan kahvista ja suklaasta. © rami marjamäki
Voimakas närästys ja vatsakivut veivät Asta Halosen sairaalaan. Tähystyksessä hänellä todettiin refluksitauti.

Asta Halonen, 29, syö lounasruokaannostaan hitaasti, pieni haarukallinen kerrallaan. Varovaisuus on tarpeen, koska hänellä on refluksitauti. Nopeasti nautittu rasvainen ravintolaruoka voi aiheuttaa hänelle vatsan ja ruokatorven polttelua.

Sairaus puhkesi reilu vuosi sitten syksyllä, kun Asta oli käymässä Joensuussa veljensä luona. Vatsa tuli todella kipeäksi yhtäkkiä ilman erityistä syytä. Jatkuva närästys korvensi kurkkua ja ääni käheytyi. Astan oli jopa nukuttava istuallaan, jotta hapan neste ei pääsisi vatsasta ruokatorveen.

Hän sinnitteli oireineen nelisen päivää, kunnes hakeutui lääkäriin. Tulehdusarvot olivat koholla. Asta otettiin yhdeksi yöksi sairaalan osastolle.

Seuraavien kahden tai kolmen viikon ajan hän pystyi syömään vain hirssipuuroa ja mustikoita.

”Jos yritin syödä esimerkiksi leipää, tuli hirveä korvennus ja tuska.”

Närästys lieveni happosalpaajalääkityksellä, mutta ylävatsakivut jatkuivat. Niiden takia Asta varasi ajan terveyskeskuslääkärille.

”Kävin monta kerta lääkärissä ennen kuin oireeni otettiin tosissaan. Pääsin mahalaukun tähystystutkimukseen vasta tänä kesänä.”

Vatsasta löytyi palleatyrä

Mahalaukun tähystyksessä eli gastroskopiassa selvisi, että Asta Halosella on palleatyrä ja väljä ruokatorven läppä. Ne aiheuttavat refluksitaudin närästysoireineen.

Lokakuussa hänelle tehtiin lisää tutkimuksia. Niissä kävi ilmi, ettei häntä voida hoitaa refluksileikkauksella, jossa ruokatorven ympärille asetetaan kiristysmansetti.

”Ruokatorveni toimii niin laiskasti, että jos sitä kiristettäisiin, se ei jaksaisi toimittaa ruokaa perille.”

Lääkäri on sanonut Astalle, että hänen on vain opittava elämään sairauden kanssa. Toinen lääkäri on aprikoinut, että refluksitaudin oireet voivat nuorilla puhjeta stressin takia ja lieventyä itsestään.

Asta saa voimakkaita ylävatsan kipukohtauksia edelleen. Ei tiedetä varmasti, liittyvätkö ne refluksitautiin. Hänellä on kuitenkin myös oireettomia päiviä.

Hän on ollut nyt yli neljä kuukautta sairauslomalla työstään luonnontuotekaupan myyjänä.

”On kurja juttu, etten voi palata töihin. En ole täysin työkyvytön, mutten täysin työkykyinenkään.”

Kahvi ja suklaa pannassa

Eri lääkärit ovat esittäneet hyvin erilaisia arvioita kipujen syystä. Esimerkiksi sappivaivoja on epäilty. Asta odottelee nyt lähetettä jatkotutkimuksiin.

Lääkärikäyntien odottelu on turhauttanut Astaa, joten hän on kokeillut akupunktiota ja homeopaattisia lääkkeitä. Hän ei ole varma, onko niistä ollut apua. Saadakseen inhimillistä tukea hän on käynyt refluksitautia sairastavien vertaistukitapaamisissa.

Alussa Astan happosalpaajalääkitys oli hyvin voimakas, mutta nyt annosta on voitu pienentää. Välillä närästys iskee, jos hän syö jotakin sopimatonta, kuten suklaata, kahvia tai mausteista ruokaa. Hän pystyy onneksi herkuttelemaan karkeilla ja leivonnaisilla.

Asta Halonen on oppinut lieventämään refluksioireita kotikonstein juomalla sokeritonta aloe vera -juomaa. Se viilentää oloa vatsassa ja kaulalla.

Seura 46/2012

Tavallista pahempi närästys

A Refluksitauti tarkoittaa mahan sisällön nousua ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja joskus suuhun asti. Oireita ovat polttelu ylävatsassa tai rintalastan alla ja suuhun nouseva karvas maku. Närästyksenä tunnetut lievät refluksioireet ovat yleisiä. Varsinaisesta refluksitaudista on kysymys, kun oireet ovat niin voimakkaita, että ne haittaavat elämää.

B Refluksitauti johtuu melkein aina ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Rasvainen ruoka, liian nopea syöminen, makuuasento ja stressi pahentavat usein oireita. Tauti yleistyy länsimaissa. Refluksitauti voi aiheuttaa myös lisäsairauksia, joista yleisin on ruokatorven alaosan tulehdus. Väärään suuntaan virratessaan suolahappoa sisältävä mahaneste ärsyttää limakalvoja.

C Aikuisille refluksikoille ollaan nyt perustamassa Suomeen potilasyhdistystä. Internetissä toimii jo sivusto refluksi.fi, joka tarjoaa tietoa ja järjestää vertaistukitapaamisia.

”Uskomatonta, että tälle taudille ei ole vielä perustettu yhdistystä. Hankalien oireiden kanssa ei saa jäädä yksin”, sanoo sivustoa pitävä tamperelainen Tarja Hietanen.

X