Riitan ja Ossin rakkaus leimahti koronan aikaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ennen kuin Riitta ja Ossi löysivät toisensa, elämästä puuttui aikuisen ihmisen läheisyys. Nyt sitä on yllin kyllin. “Pussailemme kylillä ja nukahdamme käsi toisen kädessä”, Riitta sanoo. © Sara Pihlaja
Riitta ja Ossi löysivät toisensa netistä juuri ennen koronaa. Kävikin ilmi, että toinen on vanha tuttu vuosikymmenten takaa.

Riitta Hautala, 68, surffaa kotonaan Tampereella yli viisikymppisten deittisivustolla. Ruudulle ilmestyy kuva parrakkaasta Ossista. Siinäpä kivan näköinen mies, Riitta ilahtuu, ja lähettää miehelle virtuaalisen tykkäyksen.

Ossi Kuoppala, 66, ottaa tykkäyksen vastaan. Sen lähettänyt nainen kertoo esittelyssään, että nauttii retkeilystä ja pitää erotiikkaa tärkeänä. Siinäpä nainen minun makuuni, Ossi ajattelee.

”Tykkäsimme toistemme profiileista. Voisikohan tässä olla aineksia enempään?”, Ossi kirjoittaa Riitalle.

Ossi oli luonut oman ilmoituksensa sivustolle viikkoa aiemmin, Riitta oli ollut linjoilla viikon pidempään.

Riitta ja Ossi kirjoittelevat ja päättävät tavata. On helmikuun alku vuonna 2020. Vielä ei tiedetä, että reilun kuukauden kuluttua Suomi menee koronan takia kiinni.

Sitäkään ei heti hoksattu, että toinen on tuttu vuosikymmenten takaa.

Se on menoa nyt

Riittaa ja Ossia seuratessa voisi kuvitella, että he ovat vuosien saatossa yhteen hitsautunut pari. Autossa Riitta istuutuu tottuneesti kuskin paikalle ja Ossi siihen viereen. Ossilla ei ole koskaan ollut ajokorttia.

He muistelevat kilpaa ensikohtaamistaan ja innostuessaan puhuvat toistensa päälle.

”Usein käy niin, että toinen sanoo ääneen sen, mitä toinen oli juuri ajatellut.”

Ensitreffeillä Riitta ja Ossi tunnistivat toisensa heti. Kun Riitta katseli Ossia elokuvateatterin aulassa, hän huomasi, että Ossin tukka oli tummunut ja karvoja kasvoi naamassa enemmän kuin viime näkemän. Ossi pani merkille, että Riitalla oli edelleen sama pilke silmissä, kuin silloin ennen.

He halasivat ja pussasivat heti.

”Sain sähköiskun. Kun istuimme salissa käsikädessä, minulla oli täysi työ pitää näppini erossa tuosta miehestä”, Riitta sanoo.

Myös Ossi oli heti myyty.

”Tuli heti sellainen tunne, että tässä hän nyt on. Toiveiden täyttymys. Muistin taas sen valoisuuden, mitä Riitta loi ympärilleen.”

Nettikohtaamisesta oli ennen tapaamista vain kolme päivää. He olivat sopineet leffaksi Teräsleidit, koska Riitta ei tykkää katsoa ”räiskettä”.

Toinen tuntui heti tutulta, eikä ihme, sillä kaksikko oli kotoisin samalta Kuljun kylältä Lempäälästä. Nettiprofiilien valokuvat eivät kilkuttaneet kummankaan kelloja, mutta kirjoittelun aikana Riitalla välähti.

”Olen tuntenut elämäni aikana vain yhden Ossin. Kun Ossi kirjoitti pyöräilevänsä kaikkialle, ajattelin, että tuo ei voi olla kukaan muu kuin Kuoppalan Ossi. Heitin vinkin, että asuin pienessä maalaistalossa Kuljussa.”

”Se riitti tunnistamiseen”, Ossi hymyilee.

Rakkaus syveni, kun korona antoi aikaa tutustua

Ensitreffien jälkeen pari ei juuri ole ollut erossa toisistaan. Koronapandemia on ollut hyvää aikaa tutustua toiseen kunnolla. Kun maailma pysähtyi, heillä oli toisensa.

”Se harmitti, että emme voineet tavata vanhoja yhteisiä ystäviämme. He ovat olleet mielissään suhteestamme”, Riitta sanoo.

Riitta ja Ossi asuvat tätä nykyä vuorotellen toistensa luona. He tykkäävät laittaa ruokaa, retkeillä ja saunoa. Riitta innostui urheilusta Ossin myötä. He pyöräilevät paljon ja tekevät pitkiä kävelylenkkejä. Riitta innostui hiihtämäänkin 15 vuoden tauon jälkeen. Takana on kaksi yhteistä Lapin-reissua.

”Olen nyt toistakymmentä kiloa kevyempi kuin seurustelun alussa”, Riitta sanoo.

Riitta on puolestaan houkutellut Ossin uimahalliin. Yksimielisesti he kannustivat samaa laulajaa The Voice of Finlandissa ja myös Tanssi tähtien kanssa -ohjelmassa heillä oli sama suosikkipari.

Yhdessä on muutenkin helppo olla.

”Ei tarvitse miettiä mitä mieltä toinen on, sen arvaa sanomattakin”, Riitta sanoo.

Yhteinen nuoruus yllätti

Vinyylilevyiltä soitettiin Sleepy sleepersiä, Hectoria ja Juicea ja maisteltiin juuri vapautunutta keskiolutta. Juhannuksena telttailtiin. Tällaisia yhteisiä muistoja Riitalla ja Ossilla on nuoruudestaan 1970-luvulta.

”Tuskin kumpikaan olisi uskonut, jos joku olisi sanonut, että joskus seurusteltaisiin.”

Riitta piti pari vuotta nuorempaa Ossia tuolloin pojankoltiaisena. Nuorella miehellä oli siloiset posket ja hän urheili paljon; pelasi lentopalloa, nosti painoja ja pyöräili.

Ossi kuvailee nuorta Riittaa veikeäksi naiseksi.

”Mutta emme me toisiamme silloin sillä silmällä katsoneet. Seurustelin tulevan vaimoni kanssa, ja Riitta oli naimisissa ja pienen pojan äiti”.

Riitta astui avioon jo 19-vuotiaana, ja lapsi syntyi pian sen jälkeen. Koska Riitan mies oli paljon poissa kotoa, nuorisoporukka hengasi usein Riitan luona.

”Poikani oppi tuntemaan kaikki, myös Ossin”, Riitta sanoo.

Sitten kävi niin kuin nuoruusvuosien porukoille usein käy. Tiet veivät eri suuntiin, eivätkä Riitta ja Ossi kuulleet toisistaan neljäänkymmeneen vuoteen.

Riitta Hautala 22-vuotiaana © Riitta Hautalan kotialbumi

Riitta Hautala 22-vuotiaana © Riitta Hautalan kotialbumi

Ossi Kuoppala 19-vuotiaana © Ossi Kuoppalan kotialbumi

Ossi Kuoppala 19-vuotiaana © Ossi Kuoppalan kotialbumi

”Älä unta näe, ei onnistu enää tässä iässä”

Ennen kuin pari kohtasi toisensa, molemmat olivat kaivanneet rinnalleen ihmistä jo pitkään.

Kolme päivää ennen kuin Ossi löytyi, Riitta istui ystävänsä sohvalla ja sanoi, että hän toivoisi, että elämäänsä löytyisi vielä rakkaus.

”Ystäväni sanoi, että älä unta näe, ei onnistu enää tässä iässä.”

Riitan nuoruuden avioliitto päättyi eroon. Sen jälkeen hän ehti olla naimisissa yli 30 vuotta, kunnes erosi 2009. Siitä lähtien hän haeskeli seuraa satunnaisen huolettomasti ja välillä aktiivisemminkin netistä. Mitään pysyvämpää ei kuitenkaan syntynyt.

”En viihdy ravintoloissa. Kun menee nettiin, säästyy aikaa. Ei tarvitse kuunnella känniläisten höpinöitä.”

Riitta uskoi vakaasti, että rakkaus löytyisi vielä.

Riitalla on kolme lasta, kuusi lastenlasta ja ystäviä, mutta silti hän tunsi itsensä yksinäiseksi. Elämästä puuttui aikuisen ihmisen läheisyys. Nyt sitä on yllin kyllin.

”Kaikki toiveet kannattaa näköjään sanoa ääneen, ainakin itselleen”, Riitta sanoo.

Myös Ossi on ollut naimisissa ja avoliitoissa pitkiä pätkiä elämästään. Hänellä on kolme lasta ja kolme lastenlasta. Hän ehti olla sinkkuna vajaan vuoden ennen Riittaa. Ossikaan ei viihtynyt yksin. Tyttäret tsemppasivat Ossia, että kyllä hän vielä jonkun löytää.

Kävikin paremmin, kuin kumpikaan osasi ikinä odottaa.

”Oli hyvää onnea, että löytyy vanha tuttu. On etu, että tietää toisesta perustaustat. Tämä oli meidän onnemme”, Ossi sanoo.

Riitan ja Ossin ei tarvinnut kerrata elämäntarinaansa lapsuudesta lähtien ja heillä on yhteisiä muistoja kotikulmilta.

Rakkaus poiki uusia harrastuksia. Riitta ihastui Ossin myötä ulkoilumaja Taivalpirttiin Iso-Riutta-järven rannalla Lempäälässä. ”Kuuluu vain pikkulintujen laulu ja kaakkurin huudot.” © Sara Pihlaja

Rakkaus poiki uusia harrastuksia. Riitta ihastui Ossin myötä ulkoilumaja Taivalpirttiin Iso-Riutta-järven rannalla Lempäälässä. ”Kuuluu vain pikkulintujen laulu ja kaakkurin huudot.” © Sara Pihlaja

Elettyä elämää seuraa kypsä rakkaus

Kun on useita parisuhteita ja kilometrejä takana, tuo se mausteensa uuden suhteen aloittamiseen. Paketin mukana tulee koko pitkä, eletty elämä. Kaikki on kuitenkin sujunut mutkattomasti.

Molempien lastenlapset ovat tiiviisti mukana parin elämässä. Jos Ossi ei ole mukana, kun Riitta hakee 3-vuotiaan pojan tarhasta, poika ihmettelee heti, missä mies on. Naapuritkin tuntevat molempien kumppanit.

Ikä tuo uuteen parisuhteeseen varmuutta ja rentoutta.

”Meille on kertynyt tietoa ja ymmärrystä. Emme enää kompastu samanlaisiin kupruihin kuin nuorempina. Osaamme antaa toisillemme tilaa. Emme ole kertaakaan riidelleet kunnolla”, Riitta sanoo.

Molemmat ymmärtävät, että välillä on hyvä olla hiljaa.

”Pitää kuunnella ja myös osata olla hiljaa toisen kanssa. Hiljaisuutta ei tarvitse täyttää tyhjänpuhumisella. Voi vaan olla läsnä”, Riitta sanoo.

Ei parin yhteiselo kuitenkaan pelkkää hiljaista hyrinää ole. Ärräpäät lentelevät, kun jokin menee pieleen.

”Mutta se ei aiheuta turvattomuutta, koska molemmat tietävät, ettei hermostuminen kohdistu toiseen. Vaan pelkästään siihen asiaan, joka on mennyt vikaan”, Riitta sanoo.

Riitta yllättyi, kuinka herkästi Ossi liikuttuu. Kun Ossi lukee sanomalehdestä rakkaustarinaa, kyyneleet tulvivat silmiin. Tämä on Riitan mielestä ihanaa. Se kertoo Ossin empaattisuudesta.

”Voisin ryhtyä itkijämieheksi hautajaisiin”, Ossi myöntää.

Riitta on Ossin myötä oppinut arvostamaan itseään ja omaa kehoaan.

”Voin olla juuri sellainen kuin olen. Ei hävetä olla toisen edessä alasti.”

Molemmilla on takana eroja ja pettymyksiä. Mistä tietää, että toinen tulee viipymään rinnalla pitkään?

”Se on vaan se tunne. Kaikki tuntuu helpolta. Ei tartte jännittää mitään. Voi vapautuneesti vaikka pieraista.” Ossi nauraa.

Riittää, että saa pussailla

Riitalla ja Ossilla kävi hirmuinen mäihä, kun toinen löytyi juuri ennen koronapandemian ryöpsähtämistä. Kevät 2020 oli sinkuille vaikeaa aikaa, kun juuri ketään ei saanut tavata.

Entä jos he eivät olisi sattuneetkaan samalle foorumille?

”Olisi ollut tylsää ja ankeaa. Olisin varmaankin kuntoillut ja juonut enemmän alkoholia”, Ossi sanoo.

Kun romanssi roihahti Ossin kanssa, Riitalla oli jo yhdet nettitreffit sovittuna. Ne hän joutui kohteliaasti perumaan.

Juuri tällä hetkellä pari keskittyy nauttimaan onnestaan. Tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia heillä ei ole.

Nyt riittää, että saa pussailla kylillä ja nukahtaa käsi toisen kädessä.

”Mutta kai me jollain tapaa suhteemme vielä vahvistamme”, Ossi sanoo, ja katsoo Riittaa lempeästi.

Lue myös: Ihan oikea rakkaus – Hanna meni naimisiin turvapaikanhakijan kanssa

X