Sari Helin kuuntelee sisäistä ääntään – Intuitio sai lähtemään osaomistajaksi Michelin-ravintolaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sari Helin jätti uran tv-toimittajana- ja juontajana ja ryhtyi yrittäjäksi. Viimeisin aluevaltaus on ravintolabisneksessä. © Liisa Valonen
Sari Helin jätti uran tv-toimittajana- ja juontajana ja ryhtyi yrittäjäksi. Viimeisin aluevaltaus on ravintolabisneksessä. © Liisa Valonen
Sari Helin ei halua kuolla toteuttamatta unelmiaan. Hän vaihtoi alaa ja tekee nyt intohimoisesti töitä ravintolabisneksessä.

Sari Helin, 54, seisoi Nokian hautausmaalla vanhempiensa haudalla. Hän oli juuri saattohoitanut 60-vuotiaan äitinsä, isä oli menehtynyt työikäisenä jo aiemmin. Sari pohti, oliko vanhemmilla ollut koskaan mahdollisuutta seurata omia unelmiaan.

Sari päätti elää toisin. Hän oli työskennellyt pitkään Yleisradion juontajana ja toimittajana, mutta syksyllä 2010 hän kääri hihat ja syventyi kehittämään Huono Äiti -brändiä. Konsepti oli muodostunut jo aikaisemmin vapaan toimittajan töiden ohessa Yhdysvalloissa, jossa Sari asui perheineen ex-miehensä kirjeenvaihtajapestin ajan.

Sari jätti turvallisen työnsä Yleisradiossa ja ryhtyi yrittäjäksi. Hän kasvatti Huono äiti -blogista ensin sivuston, jolla on enemmän seuraajia kuin suosituilla naistenlehdillä.

Sitten brändin valmisruoka-annoksia kehitettiin kauppoihin myytäväksi. Sari ja vuoden keittiömestariksi valittu Ilkka Lääveri osallistuivat suomalainen menestysresepti tosi-tv-kilpailuun ja pääsivät finaaliin asti. Seuraava askel muhi jo mielessä.

Sari Helin kuuntelee sisäistä ääntään

Ravintolan perustaminen oli Sarin pitkäaikainen haave. Sari ja Ilkka kävivät kysymässä Punkaharjulla sijaitsevalta metsämuseo Lustolta, saisivatko he pitää viikon ajan pop up-ravintolaa.

”Sieltä sanottiin, että ottakaa koko 140-paikkainen ravintola.”

Sisäinen ääni sanoi Sarille, että tämä on todella hyvä idea. Onneksi myös Ilkka oli innoissaan. Hän otti päävastuun ravintolan pyörittämisestä.

”Ravintolan perustamisessa on oleellista keittotaito, ja sitä minulla ei ole.”

Mutta emännöidä, tarjoilla ja tiskata Sari osaa. Lapsuudessa mummolta opittu karjalainen vieraanvaraisuus ja ruokakulttuuri putkahtivat pinnalle.

”Lustossa tarjoillessa ja tiskatessa menen jonkinlaiseen karjalaisen emännöitsijän moodiin.”

Kiireiset heinäkuun päivät täpötäydessä ravintolassa ovat niitä hetkiä, joista Sari nauttii eniten.

Epäuskon hetkinä, kassan uhkaavasti tyhjentyessä, Sari kuuntelee sisäistä ääntään. Se kehottaa jatkamaan määrätietoisesti eteenpäin.

Sari Helin on aina halunnut uusia haasteita. Ennen uraansa Yleisradiossa hän otti pestin YK:n rauhanturvajoukkojen Pohjoismaiden pataljoonan tiedottajana Makedoniassa. © Liisa Valonen

Sari Helin on aina halunnut uusia haasteita. Ennen uraansa Yleisradiossa hän otti pestin YK:n rauhanturvajoukkojen Pohjoismaiden pataljoonan tiedottajana Makedoniassa. © Liisa Valonen

Michelin-ravintolan yrittäjäksi

Sisäisen äänen kuunteleminen on kantanut jo uutta hedelmää. Sari nimittäin osti Ilkan kanssa Helsingin Eirassa sijaitsevan Michelin-ravintola Oran liiketoiminnan. He avaavat elokuussa sen tiloihin oman ravintolansa.

Uuden ravintolan liiketoimintasuunnitelma ja laskelmat perustuvat sen keittiömestarina toimivan Ilkan kokemukseen. Hänellä on Sarin mukaan tieto ja taito päättää, minkälaisilla annoksilla ravintolan toiminta on kannattavaa.

Päätöksessä ostaa ravintola oli intuitio jälleen vahvasti mukana.

”Löysin hiljattain vanhan valokuvan, jossa istun Oraa vastapäisen talon ikkunalla. Katson kuvassa haaveillen kohden idyllistä Huvilakatua ja sen helmeä, ravintola Oraa.”

Sisäisen äänen kuunteleminen on perusta, jonka varaan Sari nyt rakentaa.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/2023.

Lue myös: Avioero ravisteli Sari Helinin elämää: ”Meillä oli suurta rakkautta, jonka väliin tuli arki ja sen jakaantuminen kahteen eri maahan”

Sari Helin

Sari Helin käy läpi elämänmuutosta, jonka tunnemyrskyyn moni voi samaistua. © Anton Reenpää / Otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X