Siitepölyallergian siedätyshoito yllätti Kirsin tehokkuudellaan: ”Rajujen oireiden puuttuminen tuntuu edelleen aivan ihmeelliseltä”

Jaa artikkeli
Kirsi Rautio
”Tänä vuonna jään lomalle toukokuun lopussa. Käymme mieheni kanssa Roomassa, ja loppuajan nautimme kotimaan alkukesästä. Moneen vuoteen en olisi allergian takia voinut kuvitella tekeväni niin.” © Sampo Korhonen / Otavamedia
Koivuallergian siedätyshoito vei lähes kaikki Kirsi Raution rankat allergiaoireet pois. Sen lisäksi allergialääkärillä oli hänelle vielä yllätys.

Kun helsinkiläinen Kirsi Rautio oli parikymppinen, hän rakasti kevättä ja sen mukanaan tuomaa heleää vihreyttä. Pyöräillessään 28-vuotiaana SPR Veripalveluun töihin, hän koki kuitenkin elämänsä yllätyksen. Keskellä nuorta koivikkoa pyöräilystä hengästynyt Kirsi veti siitepölyistä ilmaa henkeen, minkä seurauksena hänen silmänsä menivät muutamassa minuutissa lähes tukkoon ja nenä alkoi kutista.

Loppumatka oli yhtä tuskaa. Vielä silloin Kirsi ei arvannut, että moneen vuoteen hän ei pystyisi nauttimaan keväästä ollenkaan.

Aivastelua, nenän ja silmien kutinaa – Syynä koivu- ja pähkinäpensasallergia

”Ennen työmatkaani koivikon läpi minulla ei ollut koskaan ollut minkäänlaista siitepölyallergiaa. Työmatkan jälkeen minulla taas ei ollut enää tervettä kevätpäivää. Aivastelin, nenäni oli jatkuvasti tukossa ja silmiä kutitti.

Ymmärsin, että oireiden oli pakko johtua siitepölystä. Hoidin niitä itsehoitolääkkeillä, jotka helpottivat oloani hieman. Juhannukseen mennessä oireet onneksi katosivat, ja pystyin taas nauttimaan elämästä.

Suureksi harmikseni oireet palasivat koivun kukinnan aikaan seuraavana ja sitä seuraavana vuonna. Vasta silloin päätin mennä lääkäriin, koska lääkkeet ovat reseptillä paljon halvempia.

Minulla todettiin sekä koivu- että pähkinäpensasallergia, ja hoidoksi sain erilaisia antihistamiineja ja keuhkoputkia avaavia lääkkeitä.”

Astma – elämä jatkuvaa taistelua

”Aloin odottaa ennen niin rakasta vuodenaikaa kauhulla. Tiesin, että oireet palaisivat joka kevät. Se oli henkisesti rankkaa, sillä jouduin olemaan koko ajan sisällä, kun muut saivat temmeltää ulkona.

Kotona nyhjöttäminenkin lievensi oireita vain osittain. Oli mahdotonta siivota niin paljon, ettei siitepölyä olisi kulkeutunut ollenkaan sisälle. Hiukset oli pestävä joka ilta, jottei hiuksiin tarttunut siitepöly varissut tyynyliinalle aiheuttamaan lisää silmien ja hengitysteiden ärsytystä.

Yhdeksän vuotta sitten oireet pahenivat todella rajuiksi. Nenäni limakalvot menivät niin rikki, että minusta tuntui kuin joku olisi kaatanut niihin kuumaa happoa. Minua kirveli joka paikassa, jossa henki kulkee.

Lisäksi silmäni muurautuivat lähes kiinni. Sain myös astman oireita, ja niiden hoitoon käytin avaavaa lääkettä.

Pystyin käymään töissä, mutta jouduin olemaan jatkuvasti valppaana siitepölyn suhteen.

Menin esimerkiksi aivan shokkiin, jos joku avasi kesken työpäivän ikkunan.

Tunsin oloni ahdistuneeksi ja masentuneeksi. Mietin, miksi elimistöni reagoi niin rajusti ja miksi aiemmin mukavasta elämästäni oli tullut jatkuvaa taistelua.”

Iho- ja allergiasairaalaan tutkimuksiin

”Asiat alkoivat onneksi muuttua nopeasti, kun pääsin Iho- ja allergiasairaalaan tutkimuksiin. Allergialääkäri totesi nopeasti, että oiremääräni perusteella olisi hyvä miettiä siedätyshoitoa. Hoitoa puolsi myös se, että toimintakykyni ja työssä jaksaminen paranisivat siitepölykaudella huomattavasti.

Minulle tehtiin esitutkimus, jossa todettiin, että hoidolle ei ole estettä. Siinä vaiheessa olin valmis kokeilemaan mitä tahansa.

Vuoden 2011 marraskuussa otin kotona antihistamiinitabletin ja kävin sen jälkeen ensimmäisen kerran siedätyshoitopiikillä. Sen jälkeen minun piti vielä odottaa puoli tuntia sairaalan käytävällä. Sillä varmistettiin, ettei siedätyshoito aiheuttanut sivuvaikutuksia.

Kaikki meni hyvin. Kaiken kokemani jälkeen viikoittainen piikki kolmen kuukauden ajan tuntui todella helpolta. Kun siedätyshoidon ylläpitotaso oli saavutettu, riitti, että kävin piikillä enää kerran kuukaudessa.”

Kirsi Rautio, siedätyshoito

Allergia-aikaan Kirsi pesi hiukset joka ilta. Tyynyliinalle varissut siitepöly voi aiheuttaa silmien muurautumisen umpeen ja hengenahdistusta. Sampo Korhonen / Otavamedia

Siedätyshoito alkaa tehota

”Jo seuraava kevät oli niin helppo, etten ollut uskoa todeksi. Lieviä allergia-oireita tuli, mutta pärjäsin pelkällä antihistamiinilla. Silmätippoja en tarvinnut enää ollenkaan.

Ensimmäistä kertaa noin viiteentoista vuoteen minulla oli taas vuodenaika nimeltä kevät. Tein pitkiä kävely- ja pyöräilylenkkejä. Ihastelin, miten kauniilta luonto näyttää, kun se puhkeaa kukkaan.

Jatkoin siedätyshoitoa yhteensä kolme vuotta. Vointini parani joka vuosi, ja nykyään pystyn nauttimaan myös kevään odotuksesta. Rajujen oireiden puuttuminen tuntuu edelleen aivan ihmeelliseltä.”

Yllättäviä sivuvaikutuksia

”Siedätyshoito ei poistanut vain allergiaoireita. Hoidon jälkeen allergialääkärilläni Sanna Toppila-Salmella oli hyviä uutisia – oikea yllätys. Oireiden lievenemisen lisäksi myös nenäni limakalvojen kunto oli parantunut huomattavasti, ja ne olivat jo lähellä täysin terveitä limakalvoja.

Itse huomaan limakalvojen paranemisen helppona olona. Hengittäminen ei enää kirvele tai polta, ja nyt osaan todella arvostaa sitä. Lisäksi vastustuskykyni on parantunut. Kun aikaisemmin minulla oli monta flunssaa vuodessa, nykyään en sairasta niitä juuri koskaan.

Kun viime talvena kaikki ympärillä olevat pärskivät työpaikalla ja bussissa, luulin saavani kaikki pöpöt. Pysyin kuitenkin terveenä koko talven, ja uskon, että se on siedätyshoidon ansiota.”

Voiton puolella

”Rehellisesti sanottuna en uskonut, että allergiasta voi parantua näin hyvin: tämä on minulle pieni ihme. Tiedän kuitenkin, että oireet voivat joskus palata. Jos niin käy, aion mennä siedätyshoitoon uudelleen.

Olen kuullut, että nykyään on tarjolla myös suun kautta otettavia siedätysvalmisteita, jolloin piikillä ei tarvitse käydä ollenkaan.

Juuri tällä hetkellä asiat ovat hyvin. Nautin siitä, että elämässäni on taas täydet kaksitoista kuukautta.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Hyvän olon askeleet

Merenranta

Minusta on ihanaa istua rantakalliolla katselemassa ääretöntä taivasta ja merta ympärilläni. Monta kertaa vuodessa ajan Espoon Haukilahteen, jotta saan vain tuijottaa horisonttiin. Se auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen.

Ruoka

Minulla on paljon allergioiden aiheuttamia ruokarajoituksia, mutta siitä huolimatta haluan nauttia syömisestä. Kokkaan yleensä mieheni kanssa yhdessä tai vuoron perään. Laitamme hyvää kotiruokaa, kuten jauheliha-kasvispihvejä, kukkakaaligratiinia ja vokkeja.

Matkustaminen

Käymme mieheni kanssa paljon Brittein saarilla katsomassa jalkapalloa. Pidän erityisesti Liverpoolista ja Chesteristä. Ne ovat sopivan pieniä kaupunkeja, joissa on helppo liikkua.

Nukkuminen

Rakastan nukkumista. Vanhemmiten olen oppinut koisimaan niin, etten murehdi asioita. Suljen ne yön ajaksi pois mielestä.

X