Sonjan uranvaihdos yrittäjäksi hääalalle oli hyppy tuntemattomaan: ”Suljin puhelimen ja aloin itkeä”

Hää- ja juhlasuunnittelija Sonja Wikström elää unelmaansa ja haaveilee vielä yhdestä hypystä tuntemattomaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sonja Wikströmin työhön hääsuunnittelijana kuuluvat myös roudarin ja somistajan tehtävät. Välillä tarvitaan myös terapeuttien taitoja. © Tommi Tuomi

Hää- ja juhlasuunnittelija Sonja Wikström elää unelmaansa ja haaveilee vielä yhdestä hypystä tuntemattomaan.
Teksti: Juha Pippuri

”Suljin puhelimen ja aloin itkeä”, Sonja Wikström, 63, muistelee päivää, jolloin elämän suunta muuttui.

Lapset ihmettelivät, miksi äiti itki. Sonja kertoi hämmentyneille lapsilleen, että hänelle oli juuri tarjottu vakituista työtä rakastamaltaan alalta. Työ olisi ollut tuttua ja turvallista, sillä Sonja oli työskennellyt koko työikänsä matkatoimisto Areassa.

Matkailualan rautainen ammattilainen kuitenkin tunsi sydämessään, että oli muutoksen aika.

Pelottava hyppy säännöllisestä palkkatyöstä yrittäjäksi oli saanut alkusysäyksen jo kaksi vuotta aikaisemmin, kun Sonja oli irtisanottu kansainvälisen finanssikriisin jälkimainingeissa.

Sonja ei jäänyt makaamaan laakereilla

Sonjan rakastamasta kasvotusten tapahtuvasta asiakaspalvelutyöstä oli tullut tarpeetonta vuonna 2011. Matkailuala oli siirtynyt internettiin. Tarjottu työ olisi ollut puhelimella ja sähköpostilla tapahtuvaa asiakaspalvelua.

Porvoon matkailuopistosta vuonna 1983 valmistunut Sonja oli kuvitellut viettävänsä loppuelämänsä liikematkailun asiakaspalvelussa. Hän olikin vuoden 2009 irtisanomiseensa asti ollut töistä pois vain kolmen lapsen hoitovapaiden ajan.

Lopulta vakituista työtä tarjosi toinenkin matkailualan yritys. Ammattilaiselle olisi jälleen löytynyt töitä, mutta jokin paluussa vanhaan töksähti.

Töissään Arealla Sonja oli mukana järjestämässä asiakastilaisuuksia ja henkilöstöpalavereita. Perheen piirissä juhlien järjestäjästä ei ollut epäselvyyttä. Sonja oli nauttinut erityisesti muotinäytösten järjestämisestä lasten koululla.

Joutuessaan työttömäksi Sonja ei jäänyt lepäämään laakereille vaan lähti kouluttamaan itseään. Hän kävi hääsuunnittelijakoulutuksen sekä yrittäjyyskurssin.

Miehensä kautta Sonja tiesi, mitä yrittäminen tarkoittaa. Hiljaisten aikojen kassavaje korjataan vilkkaimpien aikojen intensiivisellä työllä. Yrittäjyyden tuomat edut houkuttelivat kuitenkin paljon enemmän kuin epävarmuudet.

Yrittäjän vapaus houkutteli varmempaa palkkaa enemmän

Vuonna 2011 Sonja perusti oman hää- ja juhlasuunnitteluyrityksen. Orchidea-yrityksen toimisto sijaitsee perheen kodissa Vantaalla.

Juhla- ja hääsuunnittelijana Sonja pääsi käyttämään luovuuttaan. Myös yrittäjän vapaus kiinnosti. Mahdollisuus työskennellä ja auttaa viiden lapsenlapsen hoitamisessa ei olisi mahdollista tavallisessa palkkatyössä.

Yrittäjänä työaika on joustavampaa ja mahdollistaa perheen arjen pyörittämisen, ja välillä lastenlasten hoitamisen. Usein Sonjan luovuus kukkiikin kello yhteen asti yöllä.

Luovuutta juhlasuunnittelijan työssä tarvitaan myös hiljaisten aikojen ylitsepääsemiseksi. Korona-aika oli vaikea kokemus kuten muillekin yrittäjille. Kaikki tyhjeni, kalenterissa ei ollut mitään.

 

yrittäjä

Sonjan työssä täytyy olla hyvät suhteet muihin yrittäjiin. Floristi on tärkeä yhteistyökumppani. © Tommi Tuomi

Yrittäjää ymmärtää parhaiten toinen yrittäjä

”Yhteistyö toisen yrittäjän, floristimestari Tanja Lähdeahon, kanssa oli suuri voimanlähde tuona aikana.”

Sonja teki floristimestarin kanssa stailauksia mainoksia ja lehtikuvauksia varten. Niissä Sonja pääsi toteuttamaan itseään tavalla, josta hän erityisesti nauttii. Läheinen yhteistyökumppani on tärkeä myös siksi, että yksin työskentelevällä on joku, jolle puhua töihin liittyvistä asioista.

”Ei oma perhe jaksaisi kuunnella huolia tilauskirjan tyhjyydestä.”

Yrittäjäystävän kanssa voi kannustaa toinen toistaan ja yhdessä suunnitella tulevaa.

Keinoja asiakkaiden löytämiseksi ehtii miettiä erityisesti loppuvuodesta, jolloin järjestettävänä on lähinnä pikkujouluja. Työt vilkastuvat uudestaan vasta tammikuussa ensimmäisten häämessujen myötä.

Jouluihmisenä Sonja kuitenkin nauttii ajasta, jonka hän saa käyttää jouluvalmisteluihin kotona.

Yrittäjä ei ehdi pohtimaan eläkkeelle jäämistä

Vaikka eläkeikä häämöttää jo, Sonja ei haaveile kotiin jäämisestä. Hyppy tuntemattomaan oli alussa raskas, etenkin henkisesti, kun tilauksia oli vain vähän. Mutta nyt työelämä on hänelle niin nautinnollista, että haaveissa on yrityksen kasvattaminen toiminnan lopettamisen sijaan.

Useat Sonjan ystävät ovat jo jääneet eläkkeelle. Moni alallakin puhuu eläköitymisestä. Sonjalle ja hänen miehelleen tämä ei kuitenkaan ole vielä edes vaihtoehto.

”Töitä on kiva tehdä, eikä eläkkeelle jääminen ole näköpiirissä vielä vuosiin.”

Sonja haaveilee hääsuunnittelutoimistosta Helsingissä. Oman toimiston haastavat kustannukset kantakaupungissa kuitenkin mietityttävät. Tulevaisuuden suunnittelu ja uudistuminen on osa yrittämisen viehätystä.

Nähtäväksi jää, tekeekö Sonja vielä yhden hypyn tuntemattomaan.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X