Srisuda Kivinen toimi vaistonsa varassa, hyppäsi metron raiteille ja pelasti miehen kuolemalta adrenaliinin voimin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Srisuda Kivinen on hengenpelastaja
Srisuda Kivinen teki työtään siivoojana, kun metroon matkalla ollut mies kiinnitti hänen huomionsa. Srisudan valppaus pelasti lopulta miehen hengen. © Mirva Kakko / Antti Aimo-Koivisto, Lehtikuva
Siivooja Srisuda Kivinen pelasti miehen hengen keväällä 2022. Hänet palkittiin presidentti Sauli Niinistön myöntämällä hengenpelastusmitalilla. Itsenäisyyspäivän 2022 hän viettää presidentin juhlavastaanotolla.

Yksi presidentti Sauli Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin saajista on SOL Palveluilla työskentelevä siivooja Srisuda Kivinen, joka toimi rohkeasti huomattuaan miehen metroraiteilla Helsingin Yliopiston metroasemalla keväällä 2021.

”Muistan kun siivosin lähellä liukuportaita ja näin miehen, joka näytti huonovointiselta. Kysyin häneltä oliko kaikki hyvin, mutta hän ei vastannut mitään. Kävelin pois hänen luotaan ja jatkoin hetken siivoamista”, Srisuda Kivinen kohtalokkaasta tapahtumasta.

Mies jäi kalvamaan Srisudan mieltä. Tällä oli selvästi huono olla.

”En nähnyt häntä enää. Mies oli jo hypännyt raiteille.”

Välittömästi Srisuda katsoi, että seuraava metro oli tulossa vain noin neljän minuutin päästä, joten hän painoi nopeasti hätäpysäytysnappulaa.

Hän hyppäsi  metron raiteille miehen luo. Kolmen asemalla olleen matkustajan avustamana mies saatiin nostettua ylös raiteilta.

”Soitin sitten turvavalvomoon ja kerroin mitä oli tapahtunut, koska vartijaa ei ollut paikalla juuri silloin”, Srisuda kertoo.

Metro oli pysähtynyt vain noin 300-400 metrin päähän.

Katse eteenpäin. Espoo–Helsinki-metron kuljettajan maisema näyttää muun muassa tältä.

© Pekka Nieminen / Otavamedia

Kiitokset turvallisuudesta

Odottamattomassa ja pelottavassa tilanteessa Srisuda Kivinen toimi adrenaliinin voimalla. Hän yritti puhua miehelle suomen ohella myös englantia, mutta tämä ei kommunikoinut lainkaan.

”Hän oli tosi hiljainen.”

Järkyttävän tapahtuman jälkeen Srisudalla olisi ollut mahdollisuus käydä työterveyshuollossa tilanteen jälkeen, mutta hän ei halunnut. Työpaikalla tapahtuneesta kuitenkin keskusteltiin paljon ja Srisudan vointia kyseltiin useasti.

”Vartijat ovat todella tärkeitä kaikille meille, jotka työskentelemme julkisissa tiloissa, kuten metro- ja juna-asemilla”, hän sanoo ammattiryhmää vuolaasti kiittäen.

Srisuda on asunut Suomessa 12 vuotta. Juuri vartijat ja järjestyksenvalvojat auttavat usein toisista maista tulleita siivoojia tekemään työtä turvallisissa olosuhteissa.

Hengenpelastamitali rinnassa Linnan juhliin

Itsenäisyyspäivänä Srisuda Kivinen juhlii tänä vuonna hyvillä mielin Presidentinlinnassa. Rinnassaan hänellä on presidentti Sauli Niinistön myöntämän hengenpelastusmitali.

”Vähän jännittää. Olen katsonut juhlia vain telkkarista!”

Srisudan yllä nähdään Thaimaan kansallispuku.

”Olen käyttänyt sitä häissä ja muissa isoissa juhlissa.”

Lue myös: Sairaanhoitaja Sari Roos keksi keinon säästää koronarokotteissa – Juhlii Linnassa itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla 

X