Suomalaisyrittäjän kotikaranteeni jatkuu Italiassa: ”Nyt kun ollaan menossa parempaan, ei pidä löysätä, ettei tule takapakkia”

Koronavirusepidemia näyttää Italiassa taittumisen merkkejä, mutta tiukka kotikaranteeni jatkuu myös alueilla, joilla tartuntoja on vähän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kanadassa elokuvatieteestä tohtoriksi väitellyt Hanna Laakso päätyi Italiaan matkailuyrittäjäksi. Hän kuvasi tällä viikolla itsensä kotikaranteenissa Salernossa.

Koronavirusepidemia näyttää Italiassa taittumisen merkkejä, mutta tiukka kotikaranteeni jatkuu myös alueilla, joilla tartuntoja on vähän.
Teksti:
Milla Ollikainen

Suomalainen Hanna Laakso muutti helmikuun lopulla Pohjois-Italian Piemonten maakunnasta Campanian Salernoon, lähelle Napolia. Se oli onnekas sattuma, jonka ansiosta hän pääsi pois koronaviruksen pahimmin koettelemasta Pohjois-Italiasta viime tingassa.

”Silloin oli vasta Lombardiassa ja Venetossa karanteenialueita. Saatoin tulla junalla, tavarat lähtivät jo edellisellä viikolla. Ehdin olla täällä Salernossa kymmenen päivää vapaasti, sitten tuli kotikaranteeni”, Hanna Laakso kertoo.

Tiukat karanteenisäännöt julistettiin koko Italiaan 9. maaliskuuta.

Omaa matkailuyritystä pyörittävä Laakso työskentelee normaalistikin osittain kotona, mutta liikkuu paljon ympäri Italiaa muun muassa neuvottelemassa matkakohteista.

Kymmenen vuotta toiminut ArsMondo myy suomalaisille erilaisia kurssimatkoja ja retriittejä Italiaan. Yritys on nyt joutunut luonnollisesti perumaan useita matkoja.

”Syyskuussa toivottavasti voidaan pitää kurssit, mutta kaikki sitä ennen on peruttu. Maaliskuun lopulla piti olla vaellusviikko, mutta onneksi näitten ihanien matkaajien kanssa pystyttiin uusi ajankohta järjestämään lokakuulle.”

Kotikaranteeni sallii kaupassa käynnin kahdesti viikossa

Yksin asuva Hanna Laakso ei tapaa karanteeniaikana käytännössä ketään edes turvalliselta etäisyydeltä. Hän noudattaa rajoituksia piiruntarkasti.

”Ystävät asuvat muutamien kortteleiden päässä, mutta ei heitä ole mahdollista nähdä. Jos esimerkiksi kaksi ihmistä nähdään juttelemassa kadulla, siitä voidaan sakottaa, koska se on tarpeetonta toimintaa. Olen itse täysin suojautunut, kun menen kauppaan, ja teen ostokset supernopeasti. Melkein säpsähdän, jos joku ihminen tulee liian lähelle. Ei tule mieleenkään, että jäisi jonnekin juttelemaan!”

Kotikaranteeni sallii kaupassa käynnin kaksi kertaa viikossa ja sinne täytyy mennä yksin. Mukana täytyy olla sisäministeriön laatima, netistä tulostettava lomake tai siitä itse tehty kopio, jossa kerrotaan, mistä ja mihin on menossa.

Lomake tosin täytetään ja allekirjoitetaan itse. Mutta italialaiset ovat sisäistäneet rajoitusten tarpeellisuuden myös niillä alueilla, joilla tartuntoja on vähän.

Esimerkiksi Salernon provinssissa tartuntoja on Laakson mukaan vain joitakin satoja, ja koko Campanian maakunnassakin vain parituhatta. Tilanne vastaa käytännössä Suomen tilannetta, koska Campaniassa on kuutisen miljoonaa asukasta.

”Täällä on kuullut sydäntä särkeviä tarinoita”

Pari viikkoa sitten uutisoitiin, miten joidenkin italialaiskaupunkien pormestarit ovat tuskastuneina raivonneet rajoituksista piittaamattomille ihmisille. Myös Campanian suorapuheinen presidentti Vincenzo De Luca on käyttänyt kovaakin kieltä vaatiessaan ihmisiä noudattamaan kotikaranteenia ja kieltoja.

”Hän on sanonut, että nyt ei yhtään ulos, ja jos hän näkee ihmisten vähänkin kokoontuvan, hän lähettää tuliaseet paikalle. Ihmiset tykkäävät siitä, että hän pitää jöötä. Nyt kun ollaan menossa parempaan, ei pidä löysätä, ettei tule takapakkia. Vielä ei voida puhua täydestä laskusta, mutta esimerkiksi parantuneiden määrä on ollut ihan huipussaan”, Hanna Laakso kertoo.

Karanteenioloihin viikoiksi joutuminen on ollut suuri muutos piazzoille, puistoihin ja kahviloihin kokoontumaan tottuneille italialaisille. Sitä yhteisöllisyyttä, josta Laaksokin Italiassa nauttii, on pidetty yllä sosiaalisessa mediassakin paljon nähdyissä parvekelauluhetkissä, mutta myös surua on ilmaistu.

Esimerkiksi maaliskuun viimeisenä tiistaina oli puoliltapäivin minuutin hiljainen hetki, ja Italian liput oli laskettu puolitankoon.

Koronaviruksen aiheuttama sairaus on vienyt huhtikuun alkupäiviin mennessä jo 13 000 ihmisen hengen Italiassa, ja se on suuri, yhteinen suru.

”Täällä on kuullut kamalia, sydäntä särkeviä tarinoita siitä, miten pienet lapset ovat yksin, kun vanhemmat sairastavat, ja ihmiset eivät pysty hyvästelemään iäkkäitä vanhempiaan, jotka kuolevat sairaalassa yksin”, Hanna Laakso kertoo.

Lue myös: Nyt kertovat italiansuomalaiset – Tällaista arki on Italiassa, jossa koronaepidemia eristi koko kansan: ”Jos asut yksin, olet todella yksin”

Kotikaranteeni puree ja Rooma on hiljentynyt.

Kotikaranteeni puree ja Rooma on hiljentynyt. © iStock

X