Taikuri Simo Aalto ja Kirsti-puoliso kertovat rakkaustarinansa taian: ”Nauramme samoille asioille - se on tärkeätä”

Simo Aalto, 59, on elättänyt itsensä taikuudella vuosikymmenien ajan. Taianomainen on myös hänen ja Kirsti-vaimon, 60, rakkaustarina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhteinen yritys pyörii sujuvasti, kun sitä pyörittää sielunkumppaninsa kanssa.

Simo Aalto, 59, on elättänyt itsensä taikuudella vuosikymmenien ajan. Taianomainen on myös hänen ja Kirsti-vaimon, 60, rakkaustarina.
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Aution asunnon valkeat seinät tuntuivat kaatuvan päälle, kun taikuri Simo Aalto kaipasi lastensa luo. Simo ei tahtonut rikkoa lasten kotia, joten otti avioeron myötä mukaansa vain taikurin työkalut ja upouuden farmari-Volvonsa. Volvon takia tosin ulosottomies soitteli tiuhaan – valuuttalainan ja vuoden 1991 devalvaation myötä siitä piti maksaa moninkertainen hinta.

Vaikka energia ei tahtonut riittää työntekoon, Simo kapusi eräänä syksyisenä lauantaina vuonna 1991 esiintymislavalle Iissä. Hän esiintyi keikalla tyylikkäänä, herrasmiesmäisenä keikaritaikurina eikä Jokeri Pokeri Boxina, joka on hänen tunnetuin taikurihahmonsa.

Taikuri Simo bongasi tulevan vaimon yleisön joukosta

Kun Simo Aalto näki Kirsti Kangas-Veijolan yleisössä, hän tajusi, että tämän naisen pitäisi olla hänen vaimonsa. Kirsti taas toivoi, että taikuri ei huomaisi häntä ollenkaan – olo oli rönttöinen tuulipuvussa ja Hai-saappaissa.

Nyt lähes 29 vuotta myöhemmin kaksikko siemailee kahvia yhteisessä kodissaan, keltaisessa puutalossa Porvoon Emäsalossa. Jaavan naurukyyhkyt Pablo ja Paloma huhuilevat eteisestä ja maatiaskissa nimeltä Kissa tassuttelee pitkin lautalattiaa.

Eteisessä majailee myös angorahermeliinikani Erkki, joka kyyhkyjen lailla avustaa Simoa esityksissä.

Pariskunnalla ei ole yhteisiä lapsia, mutta ruokasalin piirongin päällä lepää liuta valokuvia lapsista ja lastenlapsista.

Taianomainen kohtaaminen Iin markkinoilla johti pitkään avioliittoon, mutta kohtaaminen ei ollut kaksikon ensimmäinen.

Taikatemput ovat Simolle ja Kirstille elämäntapa.

Taikatemput ovat Simolle ja Kirstille elämäntapa. Tommi Tuomi / Otavamedia

Poika diskossa

Kirsti oli 13-vuotias, kun hän supisi ystävälleen nähneensä Kempeleen nuorisoseuran diskossa sievän pojan, jolla oli pitkä luonnonkihara tukka. Ystävä vei viestiä eteenpäin ja kehotti kiharapäistä Simoa, 12, hakemaan Kirstiä tanssimaan.

”Keräsin rohkeutta ja kiersin pari kiekkaa ympäri salia, pysähdyin ja pyysin tanssimaan. Siitä se lähti”, Simo Aalto muistelee.

Kirsti näki vasta Simon ollessa kohdalla, kuka tämä oli.

”Olimme molemmat jo silloin hirveän likinäköisiä, mutta emme kehdanneet pitää rillejä. Muistan sen päivän vieläkin”, Kirsti sanoo.

Tanssin jälkeen ilta jatkui limpparilla kanttiinissa, jonka jälkeen Simo saattoi Kirstin kotiin. Pusujakin vaihdettiin.

”Nyt kun katsoo 12-vuotiaita, niin nehän ovat ihan lapsia. Että miten me olemme sillä tavalla pussailleet!” Simo pohtii nauraen.

”Me seurustelimme aina välillä siitä asti lukion ekalle. Välillä tuli bänksit, olimme vähän muiden kanssa ja palasimme yhteen taas”, Kirsti jatkaa.

Kun Kirsti oli aloittanut lukion, tiet erkanivat.

Täydellinen ajoitus

Kirsti meni naimisiin ja sai ensimmäisen lapsensa 19-vuotiaana. Esikoispojan lisäksi syntyi vielä kolme tytärtä. Simo aloitteli uraansa taikurina ja meni tahollaan naimisiin.

Hän sai vaimonsa kanssa kolme tytärtä.

Kaksikko jatkoi elämää omien perheidensä kanssa tietämättä toistensa kuulumisia, kunnes Iin markkinat koittivat. Kirsti oli silloin vielä onnellisesti naimisissa. Simo tahtoi silti saada häneen yhteyden kohtaamisen jälkeen, mutta se ei käynytkään ihan helposti.

Kirstin osoitetiedot ja puhelinnumero olivat salaisia, koska hän työskenteli Oulun Aids-tukikeskuksen projektisihteerinä. Markkinoista seuraavana keväänä vuonna 1992 Simo sattui lukemaan lehtijutun Kirstin työpaikasta. Tukikeskus välitti tietoa, ja sinne sai mennä anonyymisti testattavaksi. Niinpä Simo asteli vastaanotolle antamaan näytteen.

”On se kettu! Hän oikeasti tuli sanomaan minulle suoraan, että nyt minä tulin hakemaan sinut. Otin kuitenkin testinkin, ja parin viikon päästä hän tuli takaisin kuulemaan tulokset.”

Parin kuukauden kuluttua Kirstin mies ilmoitti yllättäen tahtovansa avioeron. Siihen aikaan Kirstiä ei naurattanut, mutta nyt tapaus on sulautunut osaksi mennyttä elämää.

Kirsti puhkeaa heleään nauruun, kun Simo muistelee tapauksen jälkeistä puhelua.

”Totesit, että nyt äijäkin lähti tuosta, että tavataan vaan.”

”Se oli ihan ällistyttävää. En muuta selitystä keksi, kuin että näin oli vain tarkoitettu”, Kirsti lisää.

Erkki-pupu on Simo-taikurin tavaramerkki.

Erkki-pupu on Simo-taikurin tavaramerkki. Tommi Tuomi / Otavamedia

Rakkaus roihahti uudelleen

Alakouluiässä alkanut rakkaus leimahti uudelleen. Kirstin ja Simon lähipiiri varoitteli, että yhteiselo seitsenlapsisena uusioperheenä ei tule onnistumaan. Lapsista viisi oli alle kouluikäisiä, kaksi jo koulussa. Pari ei kuunnellut mutinoita, vaan asettui Kempeleeseen ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa. Naimisiin he menivät vappuna 1993.

”Olihan se aluksi sellaista säätämistä ja sopimista, että arjen sai rullaamaan”, Simo myöntää.

Kun perhe muutti Oulun seudulta Karjaalle vuonna 1995, Kirstin esikoispoika lähti jo armeijaan, ja tytöt muuttivat Kirstin mukana. Simon tytöt lensivät perheen luokse kolmen viikon välein ja pidemmillä lomilla.

”Voi olla, että aika kultaa muistot, mutta mielestäni kaikki sujui ihmeellisen luontevasti”, sanoo Kirsti.

Hulluna töitä

Hyppäys suurperhearkeen ei ollut parin ainoa haaste, vaan rahahuolet painoivat edelleen. Simon velkojen lisäksi Kirstin ja tämän entisen miehen talo ei mennyt kaupaksi, joten se pakkohuutokaupattiin. Vuosi naimisiinmenon jälkeen Kirsti jätti päivätyönsä ja ryhtyi Simon avustajaksi.

”Aloimme painaa ihan hulluna keikkaa ja saimme lopulta maksettua kaikki velat pois”, Kirsti kertoo.

Lastentarhanopettajana työskennellyt Simo siirtyi päätoimiseksi taikuriyrittäjäksi vuonna 1989. Hän taikoi lastenohjelmissa jo 80-luvulla, mutta vasta syksyllä 1994 esiintymisura lähti kunnolla lentoon. Kaksikko oli Varkaus-salissa keikalla ja pohti, tuleekohan paikalle ketään.

Simo on taiteilijaluonne, joka viihtyy esiintymislavalla. Kirstillä on päävastuu talouden hoidosta ja keikkojen sopimisesta.

Simo Aalto on taiteilijaluonne, joka viihtyy esiintymislavalla. Kirstillä on päävastuu talouden hoidosta ja keikkojen sopimisesta. Tommi Tuomi / Otavamedia

”Sitten katsoimme ovisilmästä kauhuissamme, että se on täynnä, ei voi olla totta!” Simo muistelee.

2000-luvun puolenvälin notkahdusta lukuun ottamatta yrittäjyys taikurina on kantanut. Vaikka Simo on kilpaillut ja voittanut vuonna 2000 taikuuden maailmanmestaruudenkin, tunnetaan hänet ennen kaikkea Jokeri Pokeri Box -taikurina.

Töitä riittää edelleen, ja tilanne alkaa muistuttaa 90-luvun hulluja päiviä. Toissa vuonna oli taikuriuran 40-vuotiskiertue, ja tammikuussa alkoi uusi juhlakiertue 60 vuotta täyttävän Simon kunniaksi. Lähes koko Suomen kattava kiertue jatkuu vuoden loppuun saakka.

Vuosikymmenien aikana Jokeri Pokeri Boxista on tullut jo kolmen sukupolven tuntema taikasana. 2010-luvun alussa 90-luvun lapset toivat omia lapsiaan keikoille. Nyt 90-luvun lasten vanhemmat, joista osa on jo isovanhempia, tahtovat antaa lastenlapsilleen saman kokemuksen.

”Keikoille tulee paljon meikäläisen ikäisiä, jotka tuovat mukana lastenlapsiaan”, Simo täsmentää.

Tunteista puhuttava

Eläkkeestä Simo Aalto ei haaveile. Taikominen pitää mielen virkeänä ja herättää joka aamu uuteen päivään täynnä lapsenmielistä intoa. Kirsti on samaa mieltä.

”Ehkä vähennämme kiertämistä, koska onhan se raskasta. Mutta emme aio lopettaa kokonaan”, hän sanoo.

Simolla on päävastuu uusien taikatemppujen kehittelystä, Kirsti järjestää keikat, maksaa laskut ja avustaa Simoa lavalla. Pari on käytännössä koko ajan yhdessä, vaikka omat työhuoneet sijaitsevatkin eri puolilla taloa. Kumpikaan ei silti ole kyllästynyt työhönsä tai toisiinsa. Intohimon lisäksi parisuhde kukoistaa päivittäisten keskusteluhetkien ansiosta.

”Koen, että olen vain puolikas yksin. Olemme 24/7 yhdessä, paitsi työt niin lomat myös. Kaupassa Kirsti käy joskus yksin”, Simo sanoo.

”Koen, että olen vain puolikas yksin. Olemme 24/7 yhdessä, paitsi työt niin lomat myös. Kaupassa Kirsti käy joskus yksin”, Simo sanoo. Tommi Tuomi / Otavamedia

”Meillä on sellainen ihana tapa, että kun minä herään yleensä ensin, laitan takkaan tulet ja keitän kahvit. Kun Kirsti tulee, meillä on yhteinen aamuhetki. Kuuntelemme klassista musiikkia, luemme Eckhart Tollen Läsnäolon voima -kirjaa ja puhumme tunteista”, Simo paljastaa.

”Siinä on sellainen sääntö, että toinen ei saa keskeyttää. Toinen sääntö on, että sanomme, miltä itsestä tuntuu. Eikä niin, että sinä muuten teit jotain, josta tuli paha mieli”, Kirsti jatkaa.

Aamuhetkissä työasiatkin saattavat nousta puheenaiheeksi, mutta pääasia on käydä läpi tunnepuolen asiat. Jos jokin asia on jäänyt painamaan, sen ei anneta paisua.

”Ei yhteisen yrityksenkään pyörittäminen onnistuisi ilman sielunkumppanuutta. Mutta se ei riitä, että löydät sielunkumppanin ja jatkat automaattiohjauksella. Pitkässä avioliitossa täytyy koko ajan tehdä korjauksia ja tarkkailla itseään”, Simo sanoo.

”Annamme toistemme olla sellaisia kuin olemme ja nauramme samoille asioille. Se on kauhean tärkeätä”, täydentää Kirsti.

Lue myös: Jokeri Pokeri Box -taikuri Simo Aalto, 59, ei haikaile eläkkeelle – katso videolta Simon versio maailman vanhimmasta taikatempusta

X