Jätä ego taka-alalle – Tietokirjailija Monika Luukkonen kertoo, mitä buddhalaisuudessa käsiteltävä egottomuus voi tuoda omaan elämään

Tietokirjailija Monika Luukkonen muistuttaa Buddhan hipaisu -kirjassaan huumorin ja kepeyden voimasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monika Luukkonen on kirjoittanut kirjan Buddhan hipaisu.

Tietokirjailija Monika Luukkonen muistuttaa Buddhan hipaisu -kirjassaan huumorin ja kepeyden voimasta.
Teksti: Linda Martikainen

Buddhalaisuudessa on vain tämä hetki, ja tietoisuus elämän rajallisuudesta voi auttaa keskittymään siihen. Tätä tietokirjailija Monika Luukkonen käy itsekin läpi uudessa kirjassaan.

Yksi keskeisistä buddhalaisista opeista on irti päästäminen. Mitä siitä voi oppia omaan elämään?

Buddhalaisuudessa usein puhutaan kärsimyksestä ja siitä vapautumisesta. Kärsimystä aiheuttaa erityisesti tarrautuminen erilaisiin asioihin, ihmisiin, tunteisiin.

Oppina buddhalaisuudessa on, että ainoastaan vapaana tällaisesta riippuvuudesta voi olla onnellinen tai tyytyväinen elämässä. Tämän takia irti päästäminen ja sen harjoittaminen on tärkeää.

Irti päästäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ei välittäisi mistään tai että asennoituisi ”hällä väliä” -asenteella asioihin tai ihmisiin, vaan ettei anna asioiden tai ihmisten kahlita itseä liikaa. Mieli pysyy näin avoimempana ja joustavana.

Lue myös: Ennen buddhalaisena munkkina, nyt Tinderin pyörteissä – mitä tapahtui, kun Santeri riisui munkin kaavun?

Mitä tarkoittaa oppi ei-dualismista ja miten sitä voisi harjoittaa?

Ei-dualismin periaate on yksi keskeisistä buddhalaisuuden opeista. Siinä ajatellaan, että asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia, ei oikeita tai vääriä asioita, ei kauniita tai rumia vaan monissa tilanteissa on mukana molempia ääripäitä ja niitä myös tarvitaan.

Esimerkiksi kaunis lootuskukka ei kasva ilman mutaa, tai riitatilanteessa voimme usein olla sekä oikeassa oman näkökantamme kanssa että myös samalla väärässä.

Tätä periaatetta voisi koettaa harjoittaa niin, että seuraavan kerran vaikka haastavassa keskustelussa muistaa myös miettiä, voisiko vastapuoli olla kuitenkin vähän myös oikeassa ja minä myös hiukan väärässä?

Monika Luukkonen muistuttaa, että meillä on vain tämä hetki. Meditaatioon ei tarvita erityistä paikkaa, sen voi tehdä ihan missä vain.

Monika Luukkonen muistuttaa, että meillä on vain tämä hetki. Meditaatioon ei tarvita erityistä paikkaa, sen voi tehdä ihan missä vain. istockphoto

Mitä buddhalaisuudessa käsiteltävä egottomuus voi tuoda omaan elämään?

Egottomampi asenne voi tuoda ennen kaikkea keveyttä ja rentoutta elämään. Tällöin pystyy näkemään asiat asioina, mikä vähentää ehkä jopa stressiä ja lisää huumoria, kun kaikki elämässä ei olekaan niin itseen liittyvää.

Itselläni egottomampi elämänasenne on auttanut panemaan läheiseni tärkeämpään asemaan, lisännyt huumoria ja keveyttä arjessa ja myös vähentänyt negatiivisia tunnereaktioita haastavissa tilanteissa.

Millaista meditaatioharjoitusta neuvoisit kokeilemaan?

Meditaatio auttaa rauhoittamaan kiireistä nykypäivän mieltä. Buddhalaisittain ajatellaan, että on vain tämä hetki.

Meditaatioon ei tarvita jotain erityistä paikkaa tai erityisiä välineitä. Sitä voi harjoittaa missä vain, vaikka bussipysäkillä seisoessa tai junassa istuessa. Tällöin voi ottaa rennon ryhdikkään seisoma-asennon tai istua, keskittää katseen johonkin pisteeseen maassa ja aloittaa rauhallisen hengittämisen.

Jos mieleen vaeltaa ajatuksia, mikä on ihan normaalia, ne voi lempeästi lähettää pois ja keskittyä taas rauhalliseen hengittämiseen ja katsomaan omaan kiintopisteeseen maassa. Jo pari minuuttia harjoitusta on hyvä alku.

Mitä hyötyä on metsäterapiasta?

Metsäterapia, shinrin yoku, on Japanissa suosittu terveyttä ylläpitävä hoitomuoto. Itse olen huomannut usein liikkuvani kyllä luonnossa, mutta itse fyysinen kosketus luontoon on jäänyt vähäisemmäksi.

Silloin kun olen koskettanut puuta, jopa halannut sitä tai nojannut vankkaan mäntyyn selkäni tai kävellyt avojaloin metsämättäillä, yhteyden tunne luontoon on eittämättä paljon läheisempi, konkreettisempi.

Silloin voi paremmin tiedostaa olevansa osa meidän upeaa ja arvokasta luontoamme, koko maailmankaikkeutta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 3/20.

Lue myös: Tuure Kilpeläinen tekee pesäeroa omaan egoon: ”Olen vastuussa muista ja se on tuonut uudenlaisen merkityksen”

Lue myös: Urheilutoimittaja Petteri Sihvonen hamstrasi seksiä pönkittääkseen egoaan, läträsi oluella ja suututti ihmisiä kirjoituksillaan – muutos kyti pitkään ja viimeisen niitin sille antoi Donald Trump

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X