”Tuosta kun saisi vähän maistaa” – Tällaista seksuaalista häirintää koki Lotta, 28, työpaikallaan, kunnes uupui ja irtisanoutui

Vuosia jatkunut seksuaalinen häirintä työpaikalla uuvutti Lotan. Pahinta oli se, että edes esimies ei ottanut häntä vakavasti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuosia jatkunut seksuaalinen häirintä työpaikalla uuvutti Lotan. Pahinta oli se, että edes esimies ei ottanut häntä vakavasti.
(Päivitetty: )
Teksti: Marjo-Kaisu Niinikoski

Lotta, 28, aloitti viime keväänä työn uudessa työpaikassa. Hän valitsi työyhteisön, jossa ei ole kuin yksi miespuolinen kollega. Muut työkaverit ovat naisia.

”Yhteistyökumppaneissani on enemmänkin miehiä. Kerroin heille avoimesti, että olen aikaisemmin joutunut töissä seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Pyysin, että älkää te satuttako minua.”

Lotta on päätynyt toistamiseen irtisanomaan itsensä. Hänelle on puhuttu rivoja. Häntä on stalkattu somessa. Hänelle on soiteltu keskellä yötä. Häntä on kähmitty firman juhlissa. Ja hänet on raiskattu.

Naisen esineellistämistä

Lotan ahdistelijat ovat olleet keski-ikäisiä perheenisiä, joilla on tyttölapsia.

”Eikö heillä tule mieleen, että kun he rakentavat tuollaista työkulttuuria, heidän oma tyttärensä voi joskus olla samassa tilanteessa kuin minä?”

Kymmenisen vuotta sitten Lotta työskenteli puhelinmyyntifirmassa. Hän oli juuri täyttänyt 18 vuotta.

Esimies ahdisteli häntä. Häntä yritettiin viedä väkisin firman juhlissa hotellihuoneeseen. Hänet esineellistettiin. Ja annettiin ymmärtää, että hän on kaikkien mieskollegoiden yhteishyvää.

”Kun yritin puolustaa itseäni, minut savustettiin ulos firmasta.”

Hävyttömiä puheita

Nelisen vuotta sitten sama häirintäkuvio alkoi toistua. Lotta työskenteli vaateketjun palveluksessa, ensin rivimyyjänä ja myöhemmin myymäläpäällikkönä.

”Oli yleisesti tiedossa, että yrityksessä vanhemmat esimiehet ahdistelivat nuoria naistyöntekijöitä.”

Lottaa varoitettiin erityisesti eräästä yli 50-vuotiaasta myymäläpäälliköstä.

”Jo ensimmäisissä firman bileissä hän lähenteli minua. Hän kommentoi tyyliin ’tuosta kun saisi vähän maistaa’. Vitsi, kun pääsisi tuota persettä puristelemaan.”

Känniläisen kähmintää

Häirintä paheni vuosien mittaan.

”Välillä hän ehdotteli. Ja välillä aukoi päätään. Eli käytti valtaansa väärin.”

Reilu vuosi sitten Lotan mitta täyttyi.

Mies tuli firman juhlissa hirmuisessa humalassa Lotan iholle. Ja kävi käsiksi.

”Hän sanoi näkevänsä minusta päiväunia ja haluavansa päästä panemaan minua. Hän totesi vielä, että pannessaan vaimoaan hän kuvittelee minut puolisonsa tilalle.”

Lotan omat alaiset näkivät tilanteen. Nuoret miehet tulivat väliin ja pelastivat Lotan ahdistelijan kynsistä.

Minäkö provosoin?

Lotta romahti. Hän jäi pitkälle sairauslomalle ja aloitti terapian. Lopulta hän sai voimia tehdä häirinnästä ilmoituksen omalle esimiehelleen.

”Ahdistelijaani kyllä kuultiin, mutta se ei johtanut mihinkään. Minua ei otettu vakavasti. Se oli valtava pettymys. Päätin irtisanoutua.”

Lotta on edelleen varovainen miesten suhteen. Häirintäkokemusten vuoksi hän ei ole kyennyt solmimaan parisuhdetta.

”Moni mies on yrittänyt siirtää vastuun minulle. Minulle on sanottu, että koko olemukseni provosoi miehiä.”

”Onneksi tämä kaikki ei ole tuhonnut minua ihmisenä. Ainakin empatiakykyni muita kohtaan on ihan toisenlaista kuin ennen näitä kokemuksia.”

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 8/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X