Twitteristä tuttu linja-autonkuljettaja Mats Karlsson: ”Vapaalla otan kellon pois ranteesta ja liikun luonnossa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mats Karlsson
© Sara Pihlaja 2019
Mats Karlsson rentoutuu vapaapäivinä mahdollisimman vapaasti ilman aikatauluja.

Olen ajanut reilun kymmenen vuoden ajan työkseni linja-autolla Tampereen ja Helsingin väliä. Tunnen jokaisen mutkan, liukkaat kohdat ja tuuliset paikat. Silti työni ei ole tylsää. Jokainen päivä on erilainen, koska liikenne, keli ja matkustajat vaihtelevat.

Vuorotyöläisen päivä saattaa alkaa aikaisin aamulla tai keskiyöllä

En pidä työtäni stressaavana, vaikka se onkin elimistölleni joskus kuluttavaa. Teen vuorotyötä. Työt saattavat alkaa todella aikaisin aamulla tai keskiyöllä. Tietysti välillä on hankalaa mennä nukkumaan kolmelta iltapäivällä.

Toisaalta nautin siitä, että saan joskus nukkua pitkään ja ottaa päiväunet. Joskus on kiva tulla kotiin silloin, kun muu yhteiskunta vasta heräilee.

Vuorotyön aiheuttamat epäsäännölliset nukkuma-ajat ja ruokarytmi eivät ole ihanteellisia kenenkään fysiikalle, mutta en ota siitä paineita. Mieleni lepää, kun ajan tyhjällä moottoritiellä.

Pikkutarkka luonne helpottaa stressittömyyttä

Moni kollegani stressaa aikatauluista. Minua ne eivät ahdista. Ajattelen niin, että tärkeintä on päästä perille: parempi vartti myöhässä kuin tunti metsässä.

Ehkä yksi syy stressittömyyteeni on se, että olen pikkutarkka: tykkään siitä, että asiat valmistellaan ja suunnitellaan. Siksi tutun reitin ajaminen on minulle miellyttävää, tiedän tarkkaan, miten vuoro etenee.

Kello ei rajoita elämää vapaa-ajalla

Vapaapäivinä yritän rentoutua viettämällä aikaa mahdollisimman vapaasti. Silloin en luo itselleni aikatauluja, koska työssäni joudun elämään niiden mukaan. Vapaalla otan kellon pois ranteesta ja liikun luonnossa. Käyn mielelläni istuskelemassa kahviloissa ja seuraan ikkunasta, kun muut stressaavat ja juoksevat kiireessä.

Juuri nyt elämäni on hyvin mallillaan ja kaikki on niin mukavaa, että en kanna huolta mistään. Saan tehdä rakastamaani työtä, minulla on hyvä koti ja onnellinen parisuhde.

Uskon, että stressittömyyteni on kiinni omasta asenteestani ja halustani nähdä asiat positiivisessa valossa.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X