Uljas maatiainen – Lähes 100-vuotias maatiaisamaryllis on kulkenut läpi Sadun sukupolvien

Brasiliasta kotoisin oleva pikkuritarinkukka yleistyi Suomessa 1830-luvulla etenkin maaseudulla ja työväestön keskuudessa. Siksi sitä kutsutaan myös nimillä maatiaisamaryllis ja talonpoikaislilja.
Mitä tiedät kasvin historiasta?
Tämän maatiaisamarylliksen historia tiedetään noin sadan vuoden taakse, jolloin se on tullut äidinäitini äidin kotipirttiin Kuusamon Murtovaaraan, Poussun kylään. Talo oli sähkötön torppa ja kukkaa kuulemma kasvatettiin pirtin nurkassa suuressa puusaavissa. Torpassa asui vanhempien lisäksi 16 lasta, joten kukka on nähnyt monenlaista.
Mummoni toi kukan aikanaan nuorena tyttönä Helsinkiin. Oma äitini sai häneltä jossain vaiheessa jakosipuleita, ja vuorollani minäkin.
Milloin maatiaisamaryllis on tullut sinulle?
Sain sen 1990-luvulla, 18-vuotiaana, kun muutin pois kotoa. Amarylliksen muistan jo lapsuudestani, siitä puhuttiin paljon mummon ja äidin kanssa. Se oli kaikille tärkeä.
Miten hoidat kasvia?
Sipulikasveja ei saa kastella liikaa, vaan niiden annetaan kuivahtaa välillä. Muuten amaryllis on saanut ihan saman hoidon kuin muutkin viherkasvini, eli kastelua ja lannoitusta kasvukaudella. Kun ruukku tulee liian täyteen, eikä kasvi jaksa enää kukkia tai tehdä lehtiä, istutan sen uudelleen. Se on hyvä hetki ottaa pikkusipuleita ja istuttaa niitä.
Milloin tämä talonpoikaislilja-nimelläkin tunnettu kasvi kukkii?
Se kukkii yleensä joulun jälkeen ja on kukassa pari-kolme viikkoa. Sen kukat tuovatkin aina tullessaan vuoden vaihtumisen tunnelman ja kevään odotuksen. Joskus maatiaisamaryllis kukkii uudelleen vielä pääsiäisen korvalla.
Mitä kukka merkitsee sinulle?
Vanhemmiten olen alkanut ymmärtää sen arvon entistä paremmin. Minulla on muitakin vanhoja mummoiltani tulleita kasveja, kuten posliinikukka ja isosoihtuköynnös, joita vaalin aarteinani. Olemme puhuneet lasteni kanssa niiden historiasta ja hekin ovat osoittaneet kiinnostusta. Vanhin poikani on menossa naimisiin. Kun seuraavan kerran jaan sipuleita, aion lahjoittaa heillekin tämän sukukalleuden.
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 3/21.
Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti