Yksikin lyönti riittää - Väkivallasta selvinneen vinkit kohtalotovereille

Älä jää odottamaan toista lyöntiä. Siinä perheväkivallasta selvinneen Sanna Jylängin tärkein neuvo kohtalotovereilleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Jos selviän huomiseen, selviän myös eteenpäin.” Tämä ajatus kannatteli Sanna Jylänkiä mustimpina hetkinä.

Älä jää odottamaan toista lyöntiä. Siinä perheväkivallasta selvinneen Sanna Jylängin tärkein neuvo kohtalotovereilleen.
Teksti: Minna Hotokka

Sanna Jylänki eli nuoruudessaan kuusi vuotta parisuhteessa, jossa oli sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa. Hän teki sen virheen, että jäi odottamaan kumppaninsa muuttumista.

”Olen kokemukseni perusteella vahvasti sitä mieltä, että kun kerran käy päälle, aina käy päälle. Jos suhteesta ei lähde, seuraava kerta voi olla kohtalokas.”

Jokaisesta pahoinpitelystä pitää heti tehdä rikosilmoitus. Vähäpätöisiltä tuntuvat mukiloinnit voivat myöhemmin olla ratkaisevassa roolissa, jos poliisi on kirjannut useita ilmoituksia.

Sanna kehottaa hakemaan apua myös turvakodista, kriisikeskus Mobilesta, perheneuvolasta ja ystäviltä. On tärkeää päästä puhumaan kokemastaan.

Jos kumppani uhkailee, Sanna neuvoo tallentamaan kaikki yhteydenotot. Puhelimen näytöstä voi ottaa valokuvan ja sähköposteista kuvakaappauksen.

Uhkauksia saaneen ei kannata liikkua missään yksin. Joskus väkivaltaisesta puolisosta pääsee eroon vain vaihtamalla paikkakuntaa, kuten Sanna teki.

Sanna toivoo, ettei kukaan jäisi väkivaltaiseen suhteeseen häpeän takia. Kaikki tekevät virheitä, ja niistä voi päästä eteenpäin. Vaikka ero toisi mukanaan taloudellista epävarmuutta, oma ja lasten turvallisuus on aina tärkein.

”Raha on sivuseikka. Kaikki järjestyy, kun lähtee hakemaan apua.”

Lue Sannan kokemuksista Seurasta 46/16.

X