Katso video: Näin puhe- ja liikuntakyvyn menettänyt Kati Lepistö-van der Hoeven puhuu silmillään

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kati Lepistö-van der Hoeven teki mallintöitä ennen aivoinfarktia. © Anton Reenpää / Otavamedia
Kati Lepistö-van der Hoeven opetteli kommunikoimaan silmillään, koska ne ovat ainoa kehon osa, jota hän pystyy liikkuttamaan.

Kati Lepistö-van der Hoeven, 42, on mikkeliläinen nainen, joka menetti parikymppisenä puhe- ja liikuntakykynsä aivorungon infarktin seurauksena. Sairauskohtauksen saadessaan Kati oli ehtinyt muuttaa Yhdysvaltoihin ja aloittaa mallinuran siellä.

Infarkti tuhosi puhe- ja liikuntakyvyn lisäksi myös Katin tulevaisuuden ja ylipäätään koko elämän, mutta jätti hänet henkiin oman ruumiinsa vangiksi. Tältä Katista tuntui aluksi.

Nyt, yli 20 vuotta myöhemmin, Kati on edelleen locked in -tilassa, mutta elää täyttä elämää. Hän on löytänyt rinnalleen puolison, Henning van der Hoevenin, hän matkustelee maailmalla ja kirjoittaa mun muassa blogia yhdysvaltalaiseen laajalevikkiseen Huffington Post -sivustoon.

Ensimmäinen askel pois sairauden vankilasta oli se, kun Kati oppi uuden tavan kommunikoida. Kati puhuu silmillään. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että hän katsoo ilma-aakkosia ja puhekumppani toistaa ääneen kirjaimen, jota Kati katsoi. Videosta näet, tämä tapahtuu. Videolla Kati puhuu miehensä Henningin kanssa englantia parin kotona Mikkelissä.

Video: Anton Reenpää / Otavamedia

Lue Katin tarina Seurasta 41/16, joka ilmestyy torstaina 13.10.2016.

X