Crohnin tauti toi vuosien vatsakivut

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sanna Lönnfors osallistuu aktiivisesti potilasjärjestön toimintaan. – Vertaistuki ja -kokemukset auttavat sietämään omaa sairautta. © arto wiikari/otavamedia
Suolistosairas ei karsi syömisiään nirsouttaan. Jo muutama sopimaton suupala voi aiheuttaa valtavat vatsakivut.

Jokainen tietää, kuinka kurja kiusa vatsakipu on. Vain toinen tulehduksellista suolistosairautta sairastava tietää, miltä Sanna Lönnforsista, 35, tuntuu. Sannalle Crohnin tauti voi aiheuttaa elinikäisiä vatsavaivoja.

Tähän havahduin

Ylioppilaskevät, 17 vuotta sitten. Makasin huoneeni lattialla ja vääntelehdin vatsakivuista.

Kyse ei ollut mistään pikkunipistelystä, vaan kivusta, joka sitoi minut paikalleni. Kipu kesti päivän, katosi ja tuli myöhemmin uudelleen. Koska se ei ollut päivittäistä, en ajatellut, että se olisi vakavaa. En kertonut siitä kenellekään. Vasta kun uloste muuttui veriseksi, pyysin äitiä varaamaan minulle ajan lääkäriin.

Oikeastaan minun olisi pitänyt havahtua vuotta aiemmin, kun kouluterveystarkastuksessa hemoglobiinini paljastui todella alhaiseksi. Joko ruoka ei imeytynyt tai suolistosta tihkui verta. Asiaa ei tutkittu, vaan sain ohjeekseni tankata rautaa purkista.

Vastaanotolla

Sain lähetteen paksusuolen tähystykseen eli kolonoskopiaan. Kokemus oli kauhea, ja yritin olla huutamatta kivusta. Myöhemmin sama tutkimus on sujunut helpommin, kiitos ensimmäistä kertaa kokeneemman lääkärin ja kipulääkkeiden.

Sain diagnoosin päivää ennen ensimmäistä ylioppilaskoetta. Ohitin tiedon suunnilleen olan kohautuksella. En tajunnut, että sairastan parantumatonta sairautta. Ajattelin, että saan lääkkeitä, joilla tautini paranee.

Sairastin haavaista paksusuolen tulehdusta – tai niin luultiin. Muutaman vuoden kuluttua otetuista koepaloista selvisi, että minulla on Crohnin tauti. Tällä kertaa tieto oli järkytys: Crohnin tauti tulehduttaa pahimmillaan koko ruoansulatuskanavan. Vaurioitunut paksusuoli voidaan tarvittaessa poistaa leikkauksella, koko suolistoa ei.

Näin minua hoidetaan

Crohnin tauti on tehnyt suoleeni ahtaita paikkoja, joihin ruoka voi jäädä jumiin.

Tukokset aiheuttavat sietämättömän vatsakivun ja oksentelua. Vältän viimeiseen asti appelsiinejä, sillä niiden kalvot tukkivat suolta. Muutenkin katson tarkasti, mitä suuhuni laitan. En esimerkiksi vetele pussillista pähkinöitä, lehtisalaattia ja tomaatteja, ja vältän viljoja.

Joskus joku kuittailee ja sanoo minua nirsoksi. Kuittailut loppuvat, kun kerron sairaudestani. Pyrin syömään muutaman tunnin välein pieniä annoksia.

Minua on hoidettu useilla eri lääkkeillä. Tällä hetkellä en tarvitse lääkkeitä lainkaan. Koputan puuta: Crohn on siitä kurja sairaus, että välillä se voi olla vuosia liki oireeton ja iskeä uudelleen entistä rajumpana.

Tässä ja nyt

On päiviä, jolloin unohdan sairauteni. Tällöin saatan sortua typeryyksiin, kuten taannoin elokuvissa, jossa söin pussillisen karkkia. Sen jälkeen kärsin kolme päivää vatsavaivoista.

Minulla on potilasjärjestön teettämä vessapassi. Sen tarkoituksena on helpottaa vessaan pääsyä missä ikinä liikunkin. Tulehduksellista suolistosairautta poteva ei poistu kotoaan miettimättä, missä hän pääsee tarvittaessa vessaan. Hätä voi yllättää nopeasti.

Jokaiselle tulee elämässä vastoinkäymisiä, Crohn on minun vastoinkäymiseni. Sen kanssa on vain elettävä.

 

Selittämättömät suolistosairaudet

A Haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti ovat tavallisimmat tulehdukselliset suolistosairaudet eli IBD-sairaudet. ”Syytä niihin ei tiedetä”, toiminnanjohtaja Ulla Suvanto Crohn ja Colitis ry:stä sanoo.

B Veriripuli ja pitkään jatkuneet vatsavaivat herättävät epäilyn IBD-sairaudesta. Se varmistuu tähystystutkimuksessa.

C Haavaisessa paksusuolentulehduksessa tulehdus sijaitsee paksusuolen alueella. Crohnin taudissa se voi sijaita missä tahansa ruuansulatuskanavan alueella. Lääkkeet ovat ensisijainen hoito. Tarvittaessa turvaudutaan leikkaushoitoon.

Seura 03/2015

X