Ihmisiä voidaan hoitaa Suomessakin 3D-tulostuksen avulla rakennetuilla yksilöllisillä implanteilla ja elävillä varaosilla – Ensimmäinen kasvojensiirto tehtiin näin jo vuonna 2018

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kasvojensiirto yksilöllisellä 3D-mallintamisella ja tulostamisella
© istockphoto
"Oma tutkimusryhmäni onnistui ensimmäisenä maailmassa valmistamaan kantasoluista uusia kudoksia kasvojen ja kallon luupuutosten hoitoon", kertoo professori, leukakirurgi Riitta Seppänen-Kaijansinkko.

Yksilöllisillä, 3D-tulostuksen avulla rakennetuilla implanteilla ja elävillä varaosilla voidaan hoitaa ihmisiä, joille lääketieteellä ei vielä viime vuosituhannella ollut tarjota juuri mitään hoitoa.

Tällaisia ovat esimerkiksi silmänpohjan murtumapotilaat.

Suomessa on vahvaa kolmiulotteisen suunnittelun, mallinnuksen ja tulostamisen osaamista. Se mahdollisti esimerkiksi HYKS:ssä ensimmäisen kasvojensiirron viime vuonna.

”Oma tutkimusryhmäni onnistui ensimmäisenä maailmassa valmistamaan kantasoluista uusia kudoksia kasvojen ja kallon luupuutosten hoitoon. Kiinnitimme rasvasta eristettyjä kantasoluja biomateriaaliin, joka ohjaa soluja kasvamaan luuksi. Ensimmäinen näin hoitamamme potilas sai vuonna 2007 yläleuan”, kertoo Professori, leukakirurgi Riitta Seppänen-Kaijansinkko.

Sen jälkeen hoitoja on tehty muutamalle kymmenelle potilaalle. Mukana on esimerkiksi lapsia, joilla liian aikaisin kiinnittyneet kallon luut estävät aivojen kasvun.

Tutkijoina täytyy olla lääkäreitä

Miten saada suomalaisia innostettua tutkijan uralle? Lääketieteellisesti pätevä tutkimus ei ole mahdollista, ellei tutkijoina ole lääkäreitä.

”Suomalaiset lääkärit ja hammaslääkärit valitsevat hyvin harvoin tutkijan uran. Nykyään tutkijoistamme merkittävä osa on aasialaisia”, Riitta Seppänen-Kaijansinkko sanoo.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X