Abortinvastustajat vastustavat nyt koronarokotetta

Jaa artikkeli
koronarokote
Koronarokote on herättänyt osin myös abortinvastustajat. © iStock
Abortinvastustajat Kanadassa ja Yhdysvalloissa vaativat, että markkinoille on saatava myös ”eettisesti ongelmattomia” koronarokotteita.

Abortinvastustajat Kanadassa ja Yhdysvalloissa ovat kohdanneet ongelman tiettyjen covid-19 -rokotekandidaattien kanssa.

Katoliset piispat ja kymmenet aborttia vastustavat järjestöt ovat vedonneet Yhdysvaltain ja Kanadan hallintoon, jotta markkinoille saataisiin rokotteita, joita ei ole tuotettu abortoiduista sikiösoluista perustetuissa solulinjoissa.

Abortinvastustajat haluavat ”eettisesti ongelmattomia” rokotteita

Abortinvastustajat eivät ole menneet niin pitkälle, että he vaatisivat sikiösoluihin perustuvien rokotetutkimusten keskeyttämistä. Sen sijaan he vaativat, että markkinoille on saatava myös ”eettisesti ongelmattomia” rokotteita.

Monet abortinvastustajat eivät suostu ottamaan vastaan rokotetta, joka on tuotettu abortoitujen sikiöiden soluissa.

Sikiöistä otetut solulinjat ovat keskeisen tärkeitä rokotetuotannossa. Sikiöiden solulinjoista puhuttaessa ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että abortoiduilta sikiöitä otettaisiin solulinjoja rokotetuotantoon koko ajan. Päinvastoin, merkittävä osa maailmassa käytetyistä rokotteista on valmistettu kahdessa 1960-luvulla perustetussa sikiösolulinjassa.

Näistä solulinjoista on tehty ”kuolemattomia”, eli ne jakautuvat ja elävät laboratoriossa käytännössä ikuisesti. Niitä käytetään laboratorioissa ja tutkimuskeskuksissa ympäri maailman, ja niissä on tuotettu esimerkiksi polio-, vesirokko-, vihurirokko,- ja ebolarokotteita.

Katolisen kirkon siunaus

Abortinvastustajien vetoomus on yllättävä siinä mielessä, että paavillinen tiedeakatemia ei näe sikiösolulinjoissa tuotetuissa rokotteissa ongelmaa. Toisin sanoen, katolisilla on kirkon siunaus käyttää sikiösolulinjoissa tuotettuja rokotteita jos vaihtoehtoja ei ole.

Maailmalla on tällä hetkellä tutkimuksen alla noin 130 rokotekandidaattia covid-19 -virusta vastaan, kertoo Science. Näistä kymmenen on edennyt ihmiskokeisiin, ja osassa niistä on käytetty sikiösolulinjoja. Ainakin viidessä rokotekandidaatissa käytetään sikiösolulinjoja, joista  yksi on vuodelta 1972 ja toinen vuodelta 1986.

Trumpin hallinto on estänyt viime vuodesta lähtien tutkijoita käyttämästä sikiösolulinjoja biolääketieteellisessä tutkimuksessa. Kielto ei kuitenkaan ulotu vuosikymmeniä sitten perustettuihin solulinjoihin.

Lue myös: Tutkimus: Miksi rokotevastaisten ääni leviää verkossa niin tehokkaasti?

X