Aikaisin murrosikään tulevat nuoret juovat enemmän – Vaikutusta sekä vanhempien että kaveriporukan käytöksellä

Jaa artikkeli
Nuoret juovat todennäköisemmin, jos puberteetti alkaa aikaisin.
© iStock
Aikuiset sallivat juomisen herkemmin lapsille, joiden murrosikä alkaa tavallista aikeisemmin. Aikuista muistuttava teini ei silti kestä alkoholia yhtään ikätovereitaan paremmin.

Tutkijat ovat selvittäneet, että aikaisin murrosikään tulevat nuoret juovat alkoholia todennäköisemmin kuin muut ikätoverinsa. Syitä tutkittujen lasten juomiseen löydettiin sekä vanhempien että kaveriporukan käytöksestä, kertoo tiedesivusto EurkAlert.

Varhaisen alkoholinkäytön tiedetään olevan yhteydessä alkoholiongelman kehittymiseen myöhemmin elämässä. Tutkimuksessa nuorilla, jotka tulivat puberteettiin varhain, oli kaksin- tai kolminkertainen riski nauttia alkoholia. Varhaisen murrosiän kokeneilla tytöillä oli lisäksi suurentunut riski juoda itsensä humalaan ja kehittää alkoholiongelma.

Kaveriporukka ei yksin selitä miksi nuoret juovat

Tutkijat kysyivät nuorilta tietoja heidän juomistavoistaan, ulkoisista murrosiän merkeistä ja kavereiden alkoholinkäytöstä. Nuorilla, jotka joivat 14 vuoden ikäisinä oli todennäköisemmin varhaisen puberteetit lisäksi kavereita, jotka juovat.

Vanha tuttu kaveriporukan merkitys pitää siis tutkimuksen mukaan paikkansa. Kaveriporukka ei kuitenkaan yksin selittänyt varhain murrosikään tulleiden nuorten juomista.

Alkoholia käyttävien nuorten vanhemmat osoittautuivat myös keskimäärin sallivammiksi alkoholin suhteen. Varhain murrosikään tulleiden poikien vanhemmista juomisen salli 17 prosenttia ja tyttöjen vanhemmista 22 prosenttia.

Myöhään tai tavanomaiseen aikaan murrosikään saavuttaneiden lasten vanhemmat suhtautuivat alkoholiin kielteisemmin: heistä juomisen salli pienempi osa, 11 prosenttia.

Yhdysvaltalainen Pennsylvanian yliopisto tutki 11 000 iältään 14-vuotiasta brittinuorta. Laajassa ikäluokkatutkimuksessa lapsia ja näiden vanhempia haastateltiin useissa elämänvaiheissa: 9 kuukauden sekä 7, 11 ja 14 vuoden ikäisinä.

 Lue myös: Tupakkatuotteiden ostoikärajan korotukseen suhtautuvat suomalaiset myönteisesti – ”Vain harva aloittaa tupakoinnin yli 20-vuotiaana”

X