Miksi naisten aivot ovat kuumemmat kuin miehillä? Aivojen korkea lämpötila yllätti tutkijatkin

Aivojen korkea lämpötila terveillä vapaaehtoisilla tuli tutkijoille yllätyksenä. Tulokset osoittivat, että terveillä ihmisillä aivojen keskimääräinen lämpötila on 38,5 celsiusastetta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Naisten aivot olivat keskimäärin 0,4 astetta kuumemmat kuin miehillä.

Aivojen korkea lämpötila terveillä vapaaehtoisilla tuli tutkijoille yllätyksenä. Tulokset osoittivat, että terveillä ihmisillä aivojen keskimääräinen lämpötila on 38,5 celsiusastetta.
Teksti: Jani Kaaro

Aivojen lämpötila ei ole sama kuin ruuminlämpötila ja se vaihtelee vuorokauden ajan, sukupuolen, iän ja kuukautiskierron mukaan, osoittaa tuore tutkimus. Etenkin aivojen keskiosa on kuumempi kuin muu ruumis, ja kaikista kuumimmat aivot ovat naisiilla.

Cambridgen yliopiston Medical Research Councilin toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin ensimmäisen kerran aivojen lämpötilaa ja sen vaihtelua terveillä vapaaehtoisilla.

Tutkimukseen osallistui 40 vapaaehtoista, joiden aivojen lämpötilaa mitattiin yhden päivän ajan aamulla, iltapäivällä  ja illalla. LIsäksi vapaaehtoiset pitivät tutkimuspäivänä aktiviteettiranneketta, joka kertoi esimerkiksi sen, ovatko he aamuvirkkuja vai yökukkujia.

Tutkimus on merkittävä, sillä tähän mennessä kaikki aivojen lämpötilaa koskevat tutkimukset on tehty aivovauriosta kärsivillä potilailla, joiden aivoja seurataan teho-osastolla muutenkin. Tämä on jättänyt kuitenkin auki sen kysymyksen, vaikuttaako vaurio lämpötilaan. Eli voiko vaurioituneiden aivojen lämpötilasta tehdä päätelmiä terveiden aivojen lämpötilasta?

Aivojen lämpötila keskimäärin 38,5 C

Tulokset osoittivat, että terveillä ihmisillä aivojen keskimääräinen lämpötila on 38,5 celsiusastetta. Aivojen kuorikerros on viileämpi kuin sisäosat, missä lämpötilat nousivat usein jopa yli 40 asteen. Korkein mitattu lukema aivojen sisäosissa oli 40,9 astetta. Aivojen lämpötila myös vaihteli päivän mittaan siten, että niiden lämpötila oli korkeimmillaan iltapäivällä ja viileimmillään yöllä.

Aivojen lämpötila alkaa itse asiassa laskea jo illalla ennen nukkumaanmenoa, ja se voi olla osatekijänä myös väsymyksen tunteessa.

Naisten aivot olivat keskimäärin 0,4 astetta kuumemmat kuin miehillä. Tämän eron uskotaan johtuvan kuukautiskierrosta, sillä lämpötilat olivat korkeammat ovulaation jälkeen kuin sitä ennen. Mielenkiintoisesti aivojen sisäosien lämpötila lisääntyi iän myötä, minkä tutkijat epäilevät kielivän siitä, että aivot vanhetessaan menettävät kyvyn viilentää itseään.

Tutkijat yllättyivät kuumista aivoista

Aivojen korkea lämpötila terveillä vapaaehtoisilla tuli tutkijoille yllätyksenä. Aivovauriopotilailla tehdyistä mittauksista tiedettiin, että aivojen lämpötila on korkeampi kuin muussa ruumiissa, mutta sitä oli pidetty aivovaurion seurauksena.

Tutkimuksessa myös vertailtiin terveiden vapaaehtoisten tuloksia aivovauriopotilaiden tuloksiin. Nämä osoittivat sen mielenkiintoisen havainnon, että suurella osalla aivovauriopotilaista lämpötila pysyi koko ajan samana, eli siinä ei ollut samaa päivän mittaan tapahtuvaa lämpötilavaihtelua kuin terveillä ihmisillä.

Kun tutkijat katsoivat aineistoa tarkemmin, he havaitsivat, että jos aivovauriopotilaiden aivoissa säilyi terveitä aivoja muistuttava lämpötilavaihtelu, heillä oli paremmat mahdollisuudet selviytyä ja toipua.

On siis ilmeistä, että lämpötilojen vaihtelu aivoissa on tärkeää aivojen terveydelle.

Lue myös: Näin alkoholin kohtuukäyttökin vanhentaa: ”Kolme alkoholiannosta päivässä ikäännyttää aivoja 3,5 vuotta”

alkoholi vanhentaa

Nyt pystyttiin ensimmäistä kertaa todistamaan, että myös kohtuullisella juomisella on haitallista vaikutusta aivojen harmaan ja valkoisen aineen määrälle. © iStock

X