Aivojen oma puhdistusjärjestelmä vaatii syvää unta ja hitaita aivoaaltoja – Unihäiriöt lisäävät Alzheimerin taudin riskiä

Kansainvälinen tutkimus vahvistaa entisestään unen merkitystä aivojen terveydelle. Unihäiriöt voivat myös ennakoida dementiaa ja Alzheimerin tautia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansainvälinen tutkimus vahvistaa entisestään unen merkitystä aivojen terveydelle. Unihäiriöt voivat myös ennakoida dementiaa ja Alzheimerin tautia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Science Advances -tiedelehdessä julkaistu hiirimallissa tehty tutkimus osoitti, että aivojen glymfaattinen järjestelmä toimi tehokkaimmin samaan aikaan aivojen hidasaaltotoiminnan kanssa, mitä esiintyy syvän NREM-unen aikana.

Aivoilla on oma puhdistusjärjestelmä

Aivoihin, kuten muihinkin elimiin kertyy aineenvaihdunnan seurauksena ”kuonaa”, joka on puhdistettava pois. Muualla elimistössä jätehuollosta vastaa imunestekierto, mutta aivoilla on puhdistusjärjestelmänsä.

Tutkijat kuvasivat aivojen puhdistusjärjestelmän vasta 2012.

Aivojen glymfaattinen järjestelmä saa aivo-selkäydinnesteen virtaamaan aivokudoksen läpi ja huuhtomaan sieltä epäpuhtaudet. Koko järjestelmä toimii pääasiassa vain unen aikana.

Nyt julkaistu tutkimus osoitti, että koko järjestelmän tehokkaaseen toimintaan vaaditaan syvää, hidasaaltoista NREM-unta.

Ongelma puhdistuksessa voi viitata Alzheimerin tautiin

Puhdistusjärjestelmän ongelmien taustaulla on mahdollisesti huono unen laatu, eli liian vähäinen NREM-unen määrä. Alzheimerin tautiin liittyy beeta-amyloidin ja tau-proteiinin kertyminen aivoihin, joka viittaa ongelmiin aivojen puhdistusjärjestelmässä.

Myös kliinisissä tutkimuksissa on havaittu, että unihäiriöt ovat yhteydessä Alzheimerin taudin kohonneeseen riskiin.

Nukutusaineiden valinta voi vaikuttaa aivojen pesuun

Tutkimuksessa myös havaittiin, että anesteetin valinta voi vaikuttaa glymfaattisen järjestelmän toimintaan.

”Tulokset voivat osaltaan selittää sitä, miksi iäkkäillä potilailla leikkaushoito tai tehohoitojakso voivat provosoida kognitiivisen toiminnan häiriöitä. On kenties mahdollista vähentää näitä ongelmia valitsemalla käytettävät nukutusaineet eri tavoin”, kertoo LT Tuomas Lilius, Helsingin yliopisto ja Kööpenhaminan yliopisto.

Hiirten nukuttamisessa käytettiin kuutta eri lääkeaineyhdistelmää. Anestesian aikana tarkkailtiin hiirten aivojen sähköistä toimintaa, sykettä ja aivo-selkäydinnesteen virtausta aivojen läpi.

Tutkijat havaitsivat, että jos nukutuksessa käytetyssä lääkeyhdistelmässä oli mukana aivojen noradrenergista signalointia vähentävä alfa-2-agonistien ryhmään kuuluva lääke, saavutettiin läheisesti NREM-unta muistuttava syvän ja hidasaaltoisen unen tila. Silloin myös glymfaattinen järjestelmä toimi tehokkaasti.

Linkki unen, ikääntymisen ja Alzheimerin taudin välillä on vahva

”Tämä tutkimus vahvistaa jo aiemmin saatuja tuloksia, joiden mukaan unen, ikääntymisen ja Alzheimerin taudin kehittymisen välillä on vahva linkki. Tulokset osoittavat myös, että aivojen glymfaattisen järjestelmän toimintaa voidaan manipuloida vaikuttamalla unen laatuun, mikä voi avata uudenlaisia kliinisiä hoitomahdollisuuksia”, toteaa tutkimusta johtanut professori Maiken Nedergaard Rochesterin yliopistosta.

X