
Amputoitu raaja voi tuntea siihen johdetun kylmän tai kuuman: ”Henkilö myös tunsi koskettiinko häntä metallilla, muovilla vai lasilla”
Sveitsiläistutkijat ovat havainneet raajantynkään johdetun kylmän tai kuuman palauttavan tunnon koko poissaolevan raajan alueelle. Amputoitu kykeni tunnistamaan jopa koskettamansa materiaalin.
© iStock
Amputoitu raaja ilmoittaa joskus poissaolostaan. Tunnetuin esimerkki on haamusärky siinä missä ennen oli käsi tai jalka.
Nyt sveitsiläistutkijat raportoivat toisesta tavasta, jolla raajan saa ilmoittamaan itsestään. Lausannen teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat havainneet, että jos raajantynkään johdetaan kylmää tai kuumaa, tämä palauttaa tunnon koko poissaolevan raajan alueelle.
Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 17 koehenkilöä, joilta puuttui jokin raaja. Eräs heistä oli Fabrizio Fidati, joka menetti oikean kätensä kyynärvarresta alkaen 25 vuotta sitten. Kun hänen raajantynkäänsä kosketettiin kylmillä tai kuumilla esineillä, hän tunsi sormensa ja niiden ääriviivat ensimmäistä kertaa onnettomuuden jälkeen.
Amputoitu pystyi tunnistamaan jopa sormien koskettaman materiaalin
Tuntemus ei ollut epämääräinen, vaan hän tunsi sormensa yksitellen. Kun tynkää kosketeltiin eri aikaan eri paikoista, tuntemus siirtyi sormesta toiseen ja vaihtoi paikkaa puuttuvassa käsivarressa. Eikä siinä kaikki – hän saattoi myös tuntea haamusormissaan sen, koskettiinko häntä metallilla, muovilla vai lasilla.
Havainto on jo sinällään kiinnostava, mutta tutkijoiden tavoitteena on jalostaa se amputoitujen hyödyksi kehittämällä parempia keinoraajoja. Keinoraajoihin voidaan asentaa elektrodeja, jotka johtavat tynkään kuumaa tai kylmää, jolloin tuntuma keinoraajaan olisi parempi. Näin amputoidut voisivat simuloida lämmön tunnetta koskettaessaan esimerkiksi toisen poskea.