Kakadut haastavat australialaisten kekseliäisyyden – Tällaista on arkinen kilpavarustelu Sydneyssä

Kakadut ovat kaikkiruokaisia, mutta tutkijoiden mukaan roskapöntöistä ne etsivät ensisijaisesti erikoisherkkuansa leipää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kakadut etsivät roskapöntöistä erityisesti leipää. Edes tiiliskivi kannen päällä ei pidättele lintua.

Kakadut ovat kaikkiruokaisia, mutta tutkijoiden mukaan roskapöntöistä ne etsivät ensisijaisesti erikoisherkkuansa leipää.
Teksti: Jani Kaaro

Australiassa Sydneyn kaupungin lähiöissä on käynnissä keskeytymätön kilpavarustelu. Kultatöyhtökakadut koettavat murtautua ihmisten roskapönttöihin ja ihmiset koettavat löytää keinoja pitää kakadut roskapöntöistä poissa. Näin ihmiset ja kakadut ruokkivat toistensa kekseliäisyyttä, osoittaa tuore tutkimus.

Kekseliäisyyttä tarvitaan, sillä roskapönttöjä ei voi yksinkertaisesti lukita. Kannen on avauduttava, kun jäteauton robottikoura tyhjentää pöntön automaattisesti roskasäiliöön. Niinpä ratkaisun on oltava sellainen, että se estää kakaduja avaamasta kantta, mutta sallii kannen avautumisen kun pönttöä kallistetaan.

Yli 50 erilaista tapaa pitää kakadut loitolla

Max Planck instituutin tutkimuksessa selvitettiin neljässä lähiössä millaisia keinoja ihmiset käyttävät suojellakseen roskapönttöjään. Aineistossa oli yli kolmetuhatta roskapönttöä. Tulokseksi tutkijat kirjasivat yli 50 erilaista mekanismia, jolla älykkäät kakadut koetettiin pitää poissa roskapöntöistä.

Yksinkertaisimmillaan roskapönttöjen päälle vain laitettiin tiiliskivi tai muu painava esine, mutta kehittyneemmissä ratkaisuissa käytettiin naruja tai painavia kynnysmattoja. Vielä tätäkin edistyneempiä olivat pöntön ja saranoiden väliin rakennetut viritelmät esimerkiksi uimapötköistä tai vanhoista kengistä.

Pitävätkö lenkkarit kakadut loitolla?

Pitävätkö lenkkarit murtovarkaat loitolla? © Barbara Klump/Current Biology

Älykäs lintu oppii murtosuojauksen

Nämä linnut ovat älykkäitä, joten kun ne ratkaisivat yhden keinon ohittaa murtosuojaus, pian seudun muut kakadut oppivat tekniikan. Näin murtosuojaus muuttui hyödyttömäksi ja ihmisten oli kehitettävä uusi keino.

Tutkijat havaitsivat, että samalla tavalla kuin kakadut oppivat toisiltaan, miten suojaus kierretään, ihmisetkin oppivat toisiltaan uusia keinoja suojella roskapönttöjä. Niinpä kun joku keksi uuden suojaustekniikan, hänen naapurinsa kopioivat sen ja pian uusi tekniikka yleistyi naapurustossa. Kyseessä on siis kahden sosiaalisesti oppivan lajin kilpavarustelu.

Kakadut ovat kaikkiruokaisia, mutta tutkijoiden mukaan roskapöntöistä ne etsivät ensisijaisesti erikoisherkkuansa leipää. Sitä etsiessään ne repivät roskapönttöjen sisällön silpuksi ja heittävät sen pihamaalle, mistä tuuli kuljettaa roskat laajemmalle ympäristöön.

Lue myös: Yksi ainoa kissa tuhosi uhatun lintulajin pesimäpopulaation – Tiiran häviäminen oli kova isku paikallisille

X