Autismi: Hiiret saivat autismin oireita ulostesiirteestä – Suoliston mikrobien voimasta hämmästyttäviä tutkimustuloksia

Autismin tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia hiirillä tehdyissä kokeissa. Aineenvaihdunnan, bakteereiden ja autismin välillä on mahdollisesti yhteys.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Autismin tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia hiirillä tehdyissä kokeissa. Aineenvaihdunnan, bakteereiden ja autismin välillä on mahdollisesti yhteys.
Teksti: Jani Kaaro

Autismin yhteyttä suolistomikrobeihin on tutkittu paljon. Autisteilla tiedetään olevan paljon suolisto-ongelmia, ja tutkimuksissa autistien suolistomikrobisto on poikennut terveistä verrokeista.

Silti ei tiedetä, mikä suolistomikrobien ja autismin yhteys on, ja miten suolistomikrobit voisivat vaikuttaa sairauden oireisiin.

Tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa on jälleen saatu vahvaa näyttöä siitä, että suolistomokrobeilla on tärkeä yhteys autismiin.

Tarttuuko se?

Tutkimuksessa hiirten suolistoon siirrettiin autistististen potilaiden ulostetta, ja yllättäen näiden hiirten käyttäytyminen muutttui ”autistisemmaksi”. Ne viettivät enemmän aikaa yksin ja olivat seurassa epäsosiaalisia.

Lisäksi tutkijat laittoivat terraarioon marmorikuulia, joita hiiret tykkäävät piilottaa. Ulostesiirteen saaneet hiiret peittelivät niitä pakonomaisesti, mikä muistuttaa autismiin liittyvää toistavaa, kaavamaista käyttäymistä.

Verrokkiryhmän hiiret saivat ulostesiirteen ei-autisteilta, mutta niiden käyttäytymisessä ei havaittu muutoksia. Esimerkiksi ne piilottivat pari marmorikuulaa, mutta menettivät sitten pian kiinnostuksensa.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että ”autistisen” ulostesiirteen saaneilla hiirillä geeniaktiivisuus aivoissa poikkesi verrokkiryhmän hiiristä. Epäselvää on, liittyvätkö nämä muutokset ulostesiirteeseen ja jos liittyvät, miten.

Tutkimus herättää toiveita siitä, että autismin oireisiin voisi vaikuttaa suoliston mikrobiomin kautta, mutta tutkijoiden mukaan tämä on liian aikaista. Suolistomikrobien yhteys autismiin kuitenkin säilyy tutkimusagendalla entistä vahvemmin.

X